Tantárgy neve: Bioortogonális kémiai módszerek a
kémiai biológiában kv2n9o71
Kredit: 2 kredit
Óraszám: 2 óra
Tantárgyfelelős neve/tanszéke: Kele Péter, szerves kémia
ŐSZI félévben hirdetik
Előtanulmányi feltételek: szerves kémia1 1, 2.
Az elsajátítandó ismeretanyag rövid (néhány soros) leírása:
Az előadás célja, hogy az elmúlt tíz évben fejlődésnek indult bioortogonális kémiai módszerekkel, koncepciókkal, reakciókkal, alkalmazásokkal megismertesse a szerves kémia és a kémiai biológia iránt érdeklődő hallgatókat. Témakörök: bioortogonalitás fogalma, alapkoncepciók, klikk kémia, azid-alkin cikloaddíciós reakciók, Diels-Alder, inverz elektronigényű DA reakciók, Staudinger ligáció, tiol-én, tiol-in-kémia, oxim-ligáció, fémkatalizált és fémmentes reakciók, natív kémiai ligációs technikák (minden esetben az adott reakcióra mechanizmus, reagensfejlesztés); alkalmazások: nukleinsavak jelölése, glikánjelölés, lipidek és fehérjék jelölése, in vivo technikák, nanorészecskék alkalmazása. Fluoreszcens és radioaktív jelölés.
A kurzus angol nyelven hallgatható.
Kötelező irodalom*: J. C. Jewett, C. R. Bertozzi, Chem.
Soc. Rev. 2010, 39, 1272-1279; C. R. Becer, R. Hoogenboom, U. Schubert, Angew. Chem. 2009, 121, 4998–5006; Angew. Chem. Int. Ed. 2009, 48, 4900–4908; K.
V. Reyna, Q. Lin, Chem. Commun. 2010, 46, 1589-1600;
Ajánlott irodalom:
Tantárgy neve: Mössbauer-spektroszkópa
alapja és alkalmazásai II. kv2n9a54
Kredit: 2 kredit
Óraszám: 2 óra
Tantárgyfelelős neve/tanszéke: Kuzmann Ernő, Analitikai Kémiai Tanszék
Előtanulmányi feltételek:
Az elsajátítandó ismeretanyag rövid (néhány soros) leírása:
1. A mag és az elektronok között fellépő hiperfinom (elektromos
monopólus, elektromos kvadrupólus és mágneses dipólus) kölcsönhatásokból és a
megfelelő Mössbauer-paraméterekből
(izoméreltolódásból, kvadrupólus felhasadásból és mágneses felhasadásból)
származtatható információkról általában
2. Az izomér eltolódás számítása a magtöltés-sűrűség és az
elektrontöltés-sűrűség különböző figyelembe vételével. A kémiai izomér
eltolódás. A másodrendű Doppler eltolódás. A gravitációs vöröseltolódás. Az
izomér eltolódásból származtatható kémiai információk. Vegyérték és spinállapot
meghatározás vasvegyületekben. Az izomér eltolódás ón- és európium-
vegyületekben. Izoméreltolódás és az elektronegativitás korrelációja. Kötések
kovalens átmeneti fém koordinációs vegyületekben. A koordináció és viszontkoordináció.
Parciális izomér eltolódás.
3. A kvadrupólus felhasadás számításai. Az elektronszerkezet hatása. A
kötésviszonyok hatása. A molekula szimmetria hatása. Az
elektromos térgradiens számítása a ponttöltés modell alapján ionos vegyületekre.
Az elektromos térgradiens számítása
kovalens vegyületekre. A kvadrupólus felhasadás hőmérsékletfüggése.
Parciális kvadrupólus felhasadás. Példák jód és xenonvegyületekre, kovalens
Fe(II) és Ru(II) vegyületekre.
4. Példák a Mössbauer-spektroszkópia kémiai alkalmazásaira.
Elektronsűrűség és elektronkonfiguráció meghatározás vas- és ónvegyületekben.
Oxidációs állapot, spinállapot és spinátmenet meghatározás vasvegyületekben.
Fázisanalízis vas-alumínium vegyületekben.
5. Példák a Mössbauer-spektroszkópia kémiai alkalmazásaira.
Sztereokémiai szerkezetek azonosítása vas- és jódvegyületek esetén.
Kristálytér-paraméterek meghatározása a kvadrupólus felhasadás
hőmérsékletfüggéséből vasvegyületekben. A polimerizáció hatása
vasvegyületekben.
6. Példák a Mössbauer-spektroszkópia kémiai alkalmazásaira.
Szilárdtestkémiai reakciók. Ligandumcsere reakciók átmeneti fém komplexekben.
Termikus bomlások vizsgálata. Sugárzási hatások vizsgálata. Elektroncsere
reakciók vizsgálata. Lefagyasztott oldatok vizsgálata. Oldószerhatások
vizsgálata.
7. A mágneses felhasadás számításai. A belső mágneses tér meghatározása
a Mössbauer-spektrumokból. A mágneses tér előjelének meghatározása. A mágneses
rendeződés hőmérsékletének és a mágneses rendeződés típusának meghatározása
Mössbauer-spektroszkópiával. A mágneses dipólus és az elektromos kvadrupólus
kölcsönhatások kölcsönhatása. A polarizásiós Mössbauer-spektroszkópia. Mágneses
fázisok analízise. Mágneses fázisátmenetek vizsgálata.
8. Példák összetett mágneses szerkezetek meghatározására
Mössbauer-spektroszkópiával. Ca2Fe2O5
kollineáris antiferromágneses szerkezetének meghatározása. ErFeO3
spin ujrarendeződésének meghatározása. FeOCl nemkollineáris antiferromágneses
szerkezetének meghatározása.
9. A Mössbauer-vonal terület számítása. Transzmissziós integrál.
Vonalszélesség Effektív vastagság. Mössbauer-Lamb faktor és hőmérsékletfüggése. Goldanszkíj-Karjagin
effektus. Diffúzió vizsgálata Mössbauer-spektroszkópiával. Relatív
vonalintenzitások. Textúra vizsgálatok. Mágneses anizotrópia vizsgálatok.
Példák lágymágneses anyagok mágneses anizotrópia vizsgálatára.
10. A Mössbauer-spektroszkópia analitikai alkalmazásai. Elemi spektrum.
Összetett spektrum. Mikrokörnyezet. Kvalitatív és kvantitatív analízis.
Módszerek specieszek meghatározására. A Mössbauer-paraméterek hőmérséklet,
nyomás, külső mágneses tér, nagyfrekvenciás tér és irányfüggésének a
kihasználása az analízisben. Belső mágneses téreloszlás számítás. Kvadrupólus
felhasadás eloszlás számítás. Példák kristályos és amorf anyagok spektrumainak
felbontására.
11. A Mössabuer-spektroszkópia biológiai alkalmazásai. Proteinek
vizsgálata. Hem, mioglobin és hemoglobin vizsgálatok. Vas-kén proteinek
vizsgálata. Ferritin és transzferrin vizsgálatok. Orvosi alkalmazások.
Baktérium vizsgálatok. Növényélettani vizsgálatok. A vas felvételének és
transzportjának a vizsgálata növényekben.
12. A fluktuáló mágneses tér hatásának a vizsgálata a
Mössbauer-spektrumokra. A paramágneses spinrelaxáció. Szuperparmágnesség
vizsgálata. Példák vasoxidok és nanorészecskék vizsgálatára.
13. A Mössbauer-spektroszkópia minerológiai és geológiai alkalmazása.
Ásványok vizsgálata. Fe2+/Fe3+ arány meghatározása ásványokban. Fe2+ és Fe3+
előfordulásának meghatározása különböző kristályhelyeken ásványokban. Példák
ásványvizsgálatokra (biotit, flogopit,
montmorillonit, glaukonit, augit). Példák geológiai folyamatok
vizsgálatára. Példák Holdkőzet vizsgálatokra. Példák a Marson történt
kőzetvizsgálatokra.
14. A Mössbauer-spektroszkópia anyagtudományi és ipari alkalmazása.
Ötvözetek fázisanalízise. Fázisátalakulások vizsgálata. Maradék ausztenit és
karbid meghatározás vasötvözetekben és acélokban. Ötvözőelem eloszlás
meghatározás binér és ternér vasötvözetekben. Rendeződési és kiválási
jelenségek vizsgálata. Elektrokémiailag, párologtatással, gyorshűtéssel és
ionkeveréssel előállított anyagok vizsgálata. Amorf ötvözetek vizsgálata.
Felületi jelenségek vizsgálata. Katalízis vizsgálatok. Korrózióvizsgálatok.
Nanorendszerek vizsgálata. Mágneses vékonyrétegek vizsgálata. Magashőmérsékleti
szupravezetők és kolosszális mágneses ellenállású anyagok vizsgálata. Ipari
alkalmazások.
Kötelező irodalom*:
Kuzmann, E., Homonnay, Z. Nagy, S., Nomura, K. 2003, Mössbauer Spectroscopy, In:
Handbook of Nuclear Chemistry (Eds. Vértes,
A., Nagy, S., Klencsár, Z.), Amsterdam:Kluwer, Vol 3.
Vértes, A., Korecz, L., Burger,
K.,
1979, Mössbauer Spectroscopy (Amsterdam-Oxford-New York-Budapest: Akadémiai Kiadó and Elsevier).
Greenwood, N. N. and Gibb, T.
C.,
1971, Mössbauer Spectroscopy (London: Chapman and Hall).
Gonser,
U.
(editor) 1975, Mössbauer
Spectroscopy (New York: Springer-Verlag).
Gibb, T.C., 1976, Principles of
Mössbauer Spectroscopy (London: Chapman and Hall).
Goldanskii, V.I. and Herber,
R.H.,
l968, Chemical Applications of Mössbauer Spectroscopy, (New York and
London: Academic Press).
Kuzmann, E., Nagy, S., Vertes, A., Weiszburg, T.,
Garg, V. K., 1998, Mössbauer Spectroscopy in mineralogy and Geology In: Vertes, A., Nagy, S.,
Süvegh, K., (editors), Nuclear Methods in Mineralogy and Geology (New York,
London: Plenum Press).
Stevens J.G., Stevens, V.E., 1966-, Mössbauer
Effect Data Index (MERDI) (London: Adam Hilger).
Az előadáson bemutatott fóliák
és vetített képek a hallgatók számára számítógépes formában kiadásra kerülnek.
Ajánlott irodalom:
Tantárgy neve: Introduction to Food Analysis kv2n4a14
Kredit: 4 kredit
Óraszám: 4 óra, laboratóriumi
gyakorlat
Tantárgyfelelős neve/tanszéke: Mihucz Viktor Gábor, Analitikai Kémiai
Tanszék
TAVASZI félévben hirdeti
Előtanulmányi feltételek:
Vegyész MSc. szak belépési követelményei
A tárgy oktatási nyelve: ANGOL
Tervezett létszám: 6-12 fő
Az elsajátítandó ismeretanyag rövid (néhány soros) leírása:
Tárgyleírás angolul: The
elective Food Analysis laboratory practice gives an insight into food analysis
methods from titrations with chemical and instrumental (potentiometric,
conductometric) indication to modern analytical techniques (atomic
fluorescence, flame photometry, spectrophotometry, high performance liquid chromatography,
ion chromatography, etc.). The analyzed matrices: wine, bread, egg and dairy
products (milk, margarine), chewing gum, sweets (hard candy, plain chocolate),
flour, oil, food supplements and preservatives (multivitamin tablets, pickle
salt), soft drinks (Coke, fruit juices) and fresh fruits. Target compounds:
acids, alcohol, lipids, carbohydrates, macro and micro nutrients. Moreover,
from food sensory evaluation, identification of red wine flavors as well as
that of threshold for the 4 basic tastes through model solutions is also
included.
Tárgyleírás: Az Élelmiszeranalitika c. kötelezően választható
laboratóriumi gyakorlat betekintést nyújt az élelmiszerek vizsgálati
módszereibe festékindikátoros és műszeres (potenciometriás, konduktometriás)
titrálási meghatározásoktól a korszerű műszeres analitikai technikákon
(atomfluoreszcencia, lángfotometria, spektrofotometria, nagyhatékonyságú
folyadékkromatográfia, ionkromatográfia stb.) keresztül. Vizsgált mátrixok:
asztali bor, kenyér, tojás és tejtermékek (tej, margarin), rágógumi, édességek
(töltetlen cukorka, étcsokoládé), liszt, étkezési olaj, táplálék-kiegészítők és
tartósítószerek (multivitamin tabletta, pácsó), üdítők (Cola, gyümölcslé) és
friss gyümölcsök. Vegyület(családok) célcsoportja: savak, alkohol, zsírok,
szénhidrátok, makro- és mikroelemek. Ezenfelül az élelmiszerek érzékszervi
vizsgálatai közül vörösbor aromavegyületeinek felismerése, illetve a 4 alap íz
érzékelése és megkülönböztetése modell oldatok segítségével is hozzátartozik a
tárgy tematikájához.
Kötelező irodalom*:
Introduction to Food Analysis – electronic
manuscript of the laboratory practice. Ed.: Viktor G. Mihucz
Ajánlott irodalom:
Dr.
Barcza Lajos: A mennyiségi kémiai analízis gyakorlati kézikönyve, Medicina
Kiadó, Budapest, 2005
Salgó
András: Élelmiszerkémia és Táplálkozástan I., Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2001.
Somogyi
Géza: Kémiai laboratóriumi gyakorlatok II. Élelmiszeripari szakközépiskolák II.
osztálya számára. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1989.
Ionkromatográfia:
http://epa.oszk.hu/00000/00025/00003/ionmeghat.html
Így
oldunk meg élelmiszer-analitikai feladatokat – Példatár; Szerkesztő: Osgyányi
István, Mezőgazda, 1995.
Dr.
Káldy Mária – Oltiné Dr. Varga Margit: Analitikai kémiai gyakorlatok biológus
hallgatók részére. Budapest 2010. http://olvamar.web.elte.hu/ref_2.html
Dr.
Lásztity Radomir, Dr. Törley Dezső: Élelmiszerkémiai és Technológiai
Gyakorlatok. Műegyetemi Kiadó, Budapest, 1994.
Standardbase
– Determination of sugar in the food by Liff-Schoorl-Regenbogen method. The
Institute for Public Health, Ljubljana, Slovenia (2003).
Title of the course: Introduction to Food Analysis kv2n4a14
Credits: 4 / 4 hours, laboratory practice
Coordinator: Viktor G. Mihucz
Department: Department of Analytical
Chemistry
Pre-requisites: Pre-requisites
for the Chemistry MSc studies
Topics covered by the course:
The
elective Food Analysis laboratory practice gives an insight into food analysis
methods from titrations with chemical and instrumental (potentiometric,
conductometric) indication to modern analytical techniques (atomic
fluorescence, flame photometry, spectrophotometry, high performance liquid
chromatography, ion chromatography, etc.). The analyzed matrices: wine, bread,
egg and dairy products (milk, margarine), chewing gum, sweets (hard candy,
plain chocolate), flour, oil, food supplements and preservatives (multivitamin
tablets, pickle salt), soft drinks (Coke, fruit juices) and fresh fruits. Target
compounds: acids, alcohol, lipids, carbohydrates, macro and micro nutrients.
Moreover, from food sensory evaluation, identification of red wine flavors as
well as that of threshold for the 4 basic tastes through model solutions is
also included.
Literature
In English:
Introduction to Food Analysis – electronic manuscript of the laboratory
practice. Ed.: Viktor G. Mihucz
Suggested:
In English:
Standardbase – Determination of sugar in the food by
Liff-Schoorl-Regenbogen method. The Institute for Public Health, Ljubljana,
Slovenia (2003).
In Hungarian:
Dr. Barcza Lajos: A mennyiségi kémiai
analízis gyakorlati kézikönyve, Medicina Kiadó, Budapest, 2005
Salgó András: Élelmiszerkémia és
Táplálkozástan I., Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2001.
Somogyi Géza: Kémiai laboratóriumi
gyakorlatok II. Élelmiszeripari szakközépiskolák II. osztálya számára.
Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1989.
Ionkromatográfia: http://epa.oszk.hu/00000/00025/00003/ionmeghat.html
Így oldunk meg élelmiszer-analitikai
feladatokat – Példatár; Szerkesztő: Osgyányi István, Mezőgazda, 1995.
Dr. Káldy Mária – Oltiné Dr. Varga
Margit: Analitikai kémiai gyakorlatok biológus hallgatók részére. Budapest
2010. http://olvamar.web.elte.hu/ref_2.html
Dr. Lásztity Radomir, Dr. Törley Dezső: Élelmiszerkémiai és
Technológiai Gyakorlatok. Műegyetemi Kiadó, Budapest, 1994.
Tantárgy neve: Gyógyszeripari kutatás és
fejlesztés kv2n9o41
Kredit: 2
tantárgyfelelős neve/tanszéke: Gács János
Majer Zsuzsa (Deckerné), Szerves Kémia Tanszék
Előtanulmányi feltételek: kémia
BSc (egyéb: ezzel egyenértékű szerves kémiai ismeretek)
Az elsajátítandó ismeretanyag rövid (néhány soros) leírása:
1.
Témamegjelölés. Történelmi, filozófiai, társadalmi, szociológiai összefüggések
2. A
szellemitulajdon-védelem rendszere és alapfogalmai. Szerzői jogi alapfogalmak
3. A szabadalmaztatás célja (összehasonlítás az ipari titokkal), a szabadalomhoz fűződő jogok
4. A szabadalmi bejelentés, a leírás és az igénypontok. A szabadalom megadására irányuló eljárás
5. A kémiai tárgyú szabadalmak sajátosságai, különös tekintettel a gyógyszeriparra
6. Nemzetközi szabadalmi rendszerek, különös tekintettel az európai illetve az egységes szabadalomra
7. Gyógyszeripari szabadalmi ügyek a gyakorlatban (Külső előadó, valószínűleg a Richter Gedeon RT illetékes főosztályvezetője.)
8. Védjegyoltalom (+ néhány szó a földrajzi árujelzőkről)
9. Használatiminta-oltalom, formatervezésiminta-oltalom, növényfajta-oltalom
10. Iparjogvédelmi tájékoztatás és információszerzés, az SZTNH szolgáltatásai
11. Az innováció és a szellemitulajdon-védelem
12. Esettanulmányok, ha lehet a hallgatók által felvetett problémák alapján.
13.
Támogatott kutatási gyakorlat az iparjogvédelmi adatbázisokban az SZTNH
ügyfélszolgálatán
Kötelező irodalom*:
Ajánlott irodalom:
Lontai Endre: Szellemi alkotások joga (Eötvös József kiadó, Bp. 1998) Szellemi tulajdonvédelemről mindenkinek (MIE
2002) Önök kérdezték - ipearjogvédelem,
szerzői jog - mi válaszolunk (NSZH 2006)
Útmutató az iparjogvédelmi eljárásokhoz (MSZH 2006) A szabadalmi bejelentés (MSZH 2004)
Drug Discovery Handbook (ed. S.C.Gad, John Wiley & Sons, 2005)
Gyakorlatok a természetes szénvegyületek köréből
Kredit: 4 kredit
Óraszám: 4 óra
Tantárgyfelelős neve/tanszéke: Dr. Majer Zsuzsa egyetemi docens, Szerves Kémiai Tanszék
Előtanulmányi feltételek: Szerves kémia 1 és 2 előadások, Szerves kémia labor
gyakorlat
Az elsajátítandó ismeretanyag rövid (néhány soros) leírása:
Gyakorlat témakör-1: oldatfázisú peptidszintézis; védett aminosavak szintézise, védett dipeptid előállítása, tisztítása és kémiai jellemzése,
Gyakorlat témakör-2: szilárd fázisú peptiszintézis manuális technikával (tetrapeptid) Fmoc/tBu stratégia, gyantáról történő hasítás, HPLC jellemzés,
Gyakorlat témakör-3: monoszacharidok O-acetilezése, sztereoszelektív acilezés, glikozidos hidroxilcsoportok szelektív reakciói (pl. tritilezés), dezacetilezés, kondenzációs reakciók, csoportfunkciós analízis.
Gyakorlat témakör-4: biotechnológiai alapok, fermentlé feldolgozása, fehérjék, lipidek, diszacharidok izolálása, jellemzése; enzimkatalizált reakciók. Tisztaság és szerkezetvizsgálat.
Kötelező irodalom*: Szerves
kémiai praktikum, (Szerk. Orosz Gy.), Eötvös Kiadó, 2012
Ajánlott irodalom:
M. Bodánszky: The Practice of Peptide
synthesis; R.L. Whistler, M.L. Wolfrom: Methods
in Carbohydrate Chemistry; K. L. Williamson, Macroscale and Microscale Organic
Experiments; W.C.Chan: Fmoc solid phase peptide synthesis (A
Practical Approach, 2000); Vogel’s
textbook;
Mező Gábor és Pintér István
előadásanyaga,