Események

SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE-N!
Időpont:
Helyszín:
BEAC
Előadók:

Gyorsan eltelnek az egyetemi évek, ezért már a tanév kezdetén érdemes az egyetemi sportágak közül választani és a sportprogramokon részt venni. Az ELTE-n számos sportolási lehetőség áll a hallgatók és dolgozók rendelkezésére. Mindenkit várunk, aki mozogni, edzeni, testileg-lelkileg felüdülni, esetleg versenyezni szeretne. Az érdeklődők több mint 40 sportág közül válogathatnak, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mozgásformát, legyen szó szabadidő- vagy versenysportról. A hallgatók számára lehetőség nyílik kurzusként sportot választani, illetve a BEAC is várja edzéseire, foglalkozásaira a sportolni vágyókat. Szinttől függetlenül, kezdőket és haladókat is egyaránt várunk valamennyi sportágban.
1. ÁLTALÁNOS TESTNEVELÉS KURZUSOK
Az Általános testnevelés kurzusokra - hasonlóan a többi egyetemi tanegységhez - a Neptun-rendszeren keresztül lehet jelentkezni. A testnevelés kurzusokon 1 kreditért, heti egy órában lehet sportot űzni.

A jelentkezés menete:

1. Belépés a Neptun-rendszerbe
2. A „Tárgyfelvétel” fül alatt az aktuális félév kiválasztása, majd kattintás a „Minden intézményi tárgy” fülre
3. A jobb oldali „Keresés” ikon kiválasztása, majd keresés a tárgy VTN-kódja szerint
4. Jelentkezés a kiválasztott kurzusra

Sportágak:
A tavaly indított csörgőlabda, argentin tangó és swing tánc kurzusok mellett vadonatúj sportágak, játékvezetői tanfolyam, hajózási ismeretek és paraúszás kurzus is indul!
Választható sportágak: aerobik, argentin tangó, asztalitenisz, atlétika, boksz, brazil jiu jitsu, cheerleading, csörgőlabda, dinamikus jóga, falmászás, floorball, futsal, funkcionális tréning, futás, hajózási ismeretek, hastánc, jazztánc, játékvezetői tanfolyam, jóga, kajak-kenu, kerékpár, kettlebell, kick-boksz, kondicionálás, kosárlabda, kung-fu (kínai mozgásművészet), lacrosse, labdarúgás, muay-thai boksz, női labdarúgás, paraúszás, röplabda, sakk, spinning, squash, swing tánc, sziklamászás, tartásjavító konditorna, tenisz, természetjárás, tollaslabda, triatlon, TRX, úszás, zumba
Az általános testnevelési kurzusok ára 6000 Ft/félév, viszont egyes kurzusok többletköltséggel is járhatnak! A költségeket a Neptun rendszeren keresztül, a „Pénzügyek” fül alatt átutalással lehet rendezni a félév vége felé. Egy kurzus általában 12-13 alkalom, a teljesítés, így a kreditek megszerzésének feltétele a részvétel, maximum 3 hiányzással.

Bővebb segédlet a kurzusok felvételéhez a www.beac.hu oldalon.
2. AZ ELTE-BEAC SPORTÖSZTÖNDÍJASAINAK EDZÉSEI
Az általános testnevelés kurzusok mellett a BEAC edzésein is részt lehet venni, mely órákat az ELTE sportösztöndíjas hallgatói tartják. A következő sportokat választhatják a jelentkezők a BEAC edzései közül:

Csapatsportok: futsal, kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda
Küzdősportok: brazil jiu- jitsu, goju-ryu karate, kick-boksz, muay thai
Aerobik: alakformáló, dinamikus jóga, pilates, zumba, zsírégető edzés
Táncok: argentin tangó, cheerleading, hastánc, modern jazztánc
Labdás, golyós játékok: asztalitenisz, különleges ütős sportok, tenisz, tollaslabda
Funkcionális tréningek: cross training, funkcionális köredzés, kettlebell, klasszikus testépítés, saját testsúlyos edzés, TRX, TRX RIP trainer
Vízi sportok: kajak-kenu/evezés, vízilabda
Egyéb sportok: atlétika, falmászás, jóga, konditerem, polefitness, sakk, spinning, tájfutás, természetjárás, triatlon (úszás, futás, kerékpár)
A délutáni BEAC-os edzések helyszínei, időpontjai és az edzők elérhetőségei a beac.hu/sportolni-szeretnek/ oldalon megtalálhatók.
3. KARI BAJNOKSÁGOK
Az ELTE és a BEAC minden tanévben kari futballbajnokságokat rendez, melyre 6-8 fős csapatok jelentkezését várják. A kari bajnokságok közel kétszáz csapatnak adnak sportolási lehetőséget, így az Egyetem legnagyobb folyamatos sporteseményén hétről-hétre több mint ezer sportoló mérheti össze tudását.
Részletek a bajnokságokról:
http://elteonline.hu/rovat/sport/
http://www.jogaszfoci.hu/
www.eltefoci.hu
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
Az egyetemi sportolási lehetőségekről, sportágakról bővebb információ személyesen a BEAC Irodában.
Telefon: 061–209–06–17
Honlap: www.beac.hu
Facebook- oldal: facebook.com/elte.beac
Email: info@beac.elte.hu (gazdasági ügyintézés)
Email: szervezes@beac.elte.hu (edzésekkel, sportnapokkal kapcsolatos kérdések, egyéb információk)
Cím: 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.10./B 1. lépcsőfeljáró, 2. emelet

Eötvös Természettudományos Tábor
Időpont:
2018-07-23 08:00
Helyszín:
ELTE Eötvös József Collegium, 1118 Budapest, Ménesi út 11–13. ELTE Lágymányosi Kampusz, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 1/C
Előadók:
Hivatkozás:

Célközönség: A középiskolák 9–11. évfolyamos tanulói.

Részvételi díj: Egyeztetés alatt.

Jelentkezés: A táborba való jelentkezéshez a pályázó diákoknak egy-egy szakmai motivációs esszét kell írniuk a tábor szervezői által megadott témák valamelyikéből (lásd alább). A témakörök feldolgozása izgalmas kihívást jelenthet az érdeklődő középiskolás diákok számára. A jelentkezők a felkészüléshez bármilyen szakirodalmat használhatnak és szaktanáraikkal is konzultálhatnak, azonban mindenképpen önállóan alkotott szöveget várunk, amelyből kiderül, hogy a szerző megértette a témakör alapjait, kérdéseit és a válaszok jelentőségét. A beérkezett esszéket az Eötvös Collegium természettudományos műhelyei bírálják el. Esetleges túljelentkezés esetén az esszék minősége alapján válogatunk. Minden szekcióban a legjobb pályamű szerzőjének részvételi díját elengedjük!

Jelentkezési határidő: 2018. június 18. (A regisztrációs űrlapot áprilistól lehet kitölteni.)

Esszétémák: A 2018. ÉVI TÉMAKIÍRÁSOK LETÖLTÉSE (PDF) Hírek: Kövess minket a Facebook-oldalunkon! Itt folyamatosan új információkat, érdekességeket osztunk meg. Kapcsolat: A táborral kapcsolatban felmerülő további kérdésekre készséggel válaszolunk a termtudtabor@eotvos.elte.hu e-mail-címen.

További információ: http://termtudtabor.eotvos.elte.hu/app/web/2018/

Múzeumok éjszakája az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumban!
Időpont:
2018-06-23 15:00
Helyszín:
ELTE TTK Természetrajzi Múzeum 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a-c.
Előadók:
Hivatkozás:
Jótékonysági koncert a tervezett Lóczy Lajos mellszobor költségeinek támogatására
Időpont:
2018-06-07 19:00
Helyszín:
ELTE ÁJK Aula Magna terem 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.
Előadók:
Hivatkozás:
ÚNKP Konferencia
Időpont:
2018-05-24 08:00
Helyszín:
Gömb Aula
Előadók:
Hivatkozás:
Richter Tudós Klub és fogadás
Időpont:
2018-05-15 16:00
Helyszín:
Semmelweis Egyetem Nagyváradtéri Ekméleti Tömb, Díszterem, Bp. VIII. Nagyvárad tér 4.
Előadók:
Bogsch Erik, Dr. Zacher Gábor, Dr. Veres Dániel
Hivatkozás:

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Kérjük, látogatási szándékát május 8-ig jelezze Olasz Saroltánál e-mailen az s.olasz@richter.hu címen!

Koncert meghívó
Időpont:
2018-05-11 18:00
Helyszín:
ELTE Aula Magna Bp. Egyetem tér 1-3.
Előadók:
Hivatkozás:

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: info@zene.elte.hu

XXVI. Eötvös-nap - Az ELTE TTK ünnepe
Időpont:
2018-05-10 10:00
Helyszín:
Gömb Aula - 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Előadók:
Hivatkozás:

Program:

9:30 - 10:00 Regisztráció a helyszínen

10:00 - 10:10 Dékáni megnyitó

10:10 - 10:30 Dr. Veres Gábr fizikus előadása: A mikrofizika kísérleti feltárása: a Nagy Hadron Ütköztető és a jövőbeli tervek

10:30 - 10:35 Oklevélátadás

10:35 - 10:50 TDK Szakterületi oklevelek átadása

10:50 - 11:10 Liftbeszédek

11:10 - 11:25 TDK Szakterületi oklevelek átadása

11:25 - 11:45 Liftbeszédek

11:45 - 12:15 Ebédszünet, állófogadás

12:15 - 12:40 Díjátadás: Kiváló oktatók, TDK érem

12:40 - 13:00 Díjátadás: Kiváló hallgatók

13:00 - 13:15 Matematikus Kórus előadása

13:15 - 13:25 TDK Szakterületi oklevelek átadása

13:25 - 13:30 Liftbeszéd és poszterverseny eredményhirdetés

Interaktív plakátversennyel, liftbeszédekkel és a Matematikus Kórus előadásával várjuk!

5vös 5km
Időpont:
2018-05-08 17:00
Helyszín:
ELTE Lágymányos
Előadók:
Élet és kutatás az Antarktiszon – Jurányi Zsófia fizikus előadása az ELTE TTK-n
Időpont:
2018-04-19 16:30
Helyszín:
: ELTE TTK Kari Könyvtár, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A 0. 133 Fizika szakkönyvtár
Előadók:
Hivatkozás:

Az ELTE Természettudományi Karán életre hívott „Köztünk élő tudósok” előadássorozat következő alkalmán vendégünk lesz Dr. Jurányi Zsófia légkörfizikus, aki  az ELTE TTK-n végzett fizikusként 2006-ban. Kutatási témája az aeroszol részecskék fizikai tulajdonságainak a felhőképződésre való hatása volt. 2016-ban tagja lett a német antarktiszi Neumayer állomás 37. áttelelőcsapatának, és 14 hónapot élhetett ezen a messzi kontinensen. Előadásában az antarktiszi élményekről és a tudományos terveiről beszél, amelyet kötetlen beszélgetés követ.

A Baranya megyei Kistótfaluból jutott az Antarktiszig Jurányi Zsófia, a jelenleg aeroszolok optikai tulajdonságaival foglalkozó fizikus. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán 2006-ban fizikus diplomát szerző, majd a zürichi műegyetemen, az ETH-n doktoráló, párhuzamosan a Paul Scherrer Intézetben aeroszol-fizikával foglalkozó kutató munkát keresve kötött ki a jeges kontinensen. “Megpályáztam egy állást, elhívtak interjúra, és fölvettek a német Alfred Wegener Intézethez két évre tudományos munkatársnak. Kifejezettem avval a céllal, hogy a 37. antarktiszi áttelelő csapat tagja legyek” - írta az Indexnek egyenesen a német Neumayer III. állomásról a magyar fizikus, aki már öt hónapja dolgozik a világ egyik legnehezebben megközelíthető zugában.

Az antarktiszi kutatóbázis a Déli-sarktól mintegy 2000 kilométerre, a kontinens partján, az Ekström selfjégen, körülbelül a 70. szélességi körön található. “2016 decembere és 2018 februárja között az Antarktiszon lakhattam. Nincs alattunk szárazföld, csak 200 méteres jégpáncél.” A kontinensen, aminek állandó lakossága nincs, csupán kutatóállomások személyzete tölthet el hosszabb időt rajta. E kevés szerencsés emberen kívül a hallgatóság is bepillantást nyerhet majd ebbe a különleges, csodálatos, jégbefagyott világba az előadás során.

Várunk szeretettel mindenkit Jurányi Zsófia vetítéssel egybekötött élménybeszámolóján!

Jurányi Zsófia előadásának címe: Élet és kutatás az Antarktiszon

 A belépés díjtalan!

Részletek: ttk.elte.hu  és  https://www.facebook.com/events/786385494905304/

Az esemény sajtónyilvános.

Az előadás végén lehetőség lesz interjú készítésére is.

Sajtókapcsolat:

Szabó Noémi

ELTE Természettudományi Kar

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C    (1.809 szoba)

Telefon: + 36 20 / 273 77 09

 

 

 

ELTE sikerek - Dr. Béres József
Időpont:
2018-04-11 18:30
Helyszín:
1056 Budapest Egyetem tér 1-3. (ELTE Aula Magna)
Előadók:
Dr. Béres József
Hivatkozás:
Eisz Információs nap Web of Science bemutató
Időpont:
2018-04-11
15:00 - 16:30
Helyszín:
pin ELTE Informatikai Kar Könyvtára Pázmány Péter sétány 1/c 1.emelet 835, Budapest, 1117
Előadók:
Hivatkozás:

Az alábbi eseményre várunk szeretettel minden érdeklődőt :

Helyszín : ELTE Informatikai Kar Könyvtára

Időpont : 2018. április 11, 15 órától 16.30-ig

Bővebb információ a mellékelt plakáton található!

Regisztráció az alábbi linken :
http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/rendezvenyek.html

Publikációs stratégia, tudománymetria, open access
Időpont:
2018-04-11
13:00 - 14:30
Helyszín:
ELTE Informatikai Kar Könyvtára Pázmány Péter sétány 1/c 1.emelet 835, Budapest, 1117
Előadók:
Hivatkozás:

Publikációs stratégia, tudománymetria, open access, avagy mit, hogyan és miért?
Lencsés Ákos (MTA EISZ Titkárság, főkönyvtáros)
előadása

Az előadás 90 perces, melyre előzetes regisztráció után lehet jelentkezni az alábbi linken április 10-ig:
https://doodle.com/poll/usfu726pvavstc5b

Az előadás célja, hogy a résztvevők elsajátítsák az adatbázis szolgáltatások és információs források önálló használatát. Az általános ismeretnyújtáson túl szakdolgozatíráshoz, doktori disszertáció elkészítéséhez, valamint egyéb tudományos kutatási és publikálási tevékenységhez is hasznos információt nyújt.

Tematika
- Folyóiratok rangsorolása. Hol érdemes és hol lehetséges publikálni.
- Alapvető tudománymetriai mérőszámok és alkalmazásuk. Tudománymetriai törvényszerűségek
- Idézettség, Hirsch-index, g-index, m-index, impakt faktor, kumulatív impakt faktor
- Publikációs stratégiák. Publikálás és utóélet
- A peer review folyamata. Referee report. Online megjelenés.
- Az EISZ Nemzeti Program, szakirodalmi adatbázisok
- Open Access kérdések kezelése
- Hazai OA szerződések

Hangverseny - szegedi Universitas Szimfonikus Zenekar
Időpont:
2018-04-07 18:00
Helyszín:
Aula Magna
Előadók:

Mendelssohn-Bartholdy, Felix - Hebridák nyitány
Berwald, Franz - Koncertdarab fagottra és zenekarra
Bizet, Georges - Carmen szvit, No. 2

A belépés ingyenes, csupán regisztrálni kell az info@zene.elte.hu címen.

ifj. Dr. Székelyhidi László előadása az ELTE TTK –n
Időpont:
2018-04-05 17:30
Helyszín:
ELTE TTK Kari Könyvtár, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C (1. emelet 1.809) Matematika szakkönyvtár
Előadók:
ifj. Dr.Székelyhidi László
Hivatkozás:

A belépés díjtalan!
Részletek: ttk.elte.hu és https://www.facebook.com/events/1154614931348082/

Az esemény sajtónyilvános.
Az előadás végén lehetőség lesz interjú készítésére is. Interjúegyeztetés szükséges!

Sajtókapcsolat:
Szabó Noémi
ELTE Természettudományi Kar
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C (1.809 szoba)
Telefon: + 36 20 / 273 77 09

Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás megnyitója
Időpont:
2018-04-05 17:30
Helyszín:
ELTE Természettudományi Kar Könyvtár (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)
Előadók:
Hivatkozás:

A megnyitó menetrendje:
• Dr. Jordán Tibor tudományos dékánhelyettes köszönti a megjelenteket az ELTE TTK oktató-kutató közössége nevében,
• Dr. Gál Erzsébet elnök a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány nevében tolmácsolja a szerző, Dr. Pálfi György üzenetét, majd
• a kiállítást Dr. Boór Ferenc műegyetemi tudományos munkatárs, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora nyitja meg.
A programot - a már 2017 novemberében indított előadássorozat keretében -
• Dr. Székelyhidi László Leibniz díjas matematikus előadása zárja.
A megnyitó keretében elhangzott tárlatismertetésen túl - igény szerint - rövid tárlatvezetést is tartanak a helyszínen az Alapítvány és a Fejér Szövetség képviselői. A kiállítás június 30.-ig a Könyvtár nyitvatartási rendje szerint térítésmentesen látogatható.
További részletek: http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2018/03/dr-szekelyhidi-laszlo-leibniz-dijas.html

Több lett? Maradhat! Országos felsőoktatási gyűjtés
Időpont:
2018-04-04 09:00
Helyszín:
Könyvtár Klub (1088 Bp. Múzeum krt. 4.)
Előadók:
Hivatkozás:

Az ELTE HÖK a BME EHK-val együttműködésben idén is csatlakozott a Több lett? Maradhat! Országos felsőoktatási gyűjtéshez, melynek célja a hátrányos helyzetű családok támogatása.

Ennek a gyűjtő akciónak megkoronázása gyanánt április 4-én egy jótékonysági partyra várnak minden ELTE Polgárt, ahol belépő gyanánt valamilyen adománnyal lehet hozzájárulni a gyűjtéshez.

Addig is szeretettel várják az adományokat az alábbi gyűjtőpontokon:

✅ ELTE ÁJK - HÖK iroda

✅ ELTE BGGYK - HÖK iroda

✅ ELTE BTK - HÖK iroda

✅ ELTE IK - HÖK iroda,Déli épület, büfé felett 1.816

✅ ELTE PPK - HÖK iroda - Alagsor 006 ( Kazinczy u.)

✅ ELTE SEK HÖK iroda A ép. 9-es terem

✅ ELTE TáTK - HÖK iroda -1.68

✅ ELTE TÓK - HÖK iroda

✅ ELTE TTK - HÖK iroda - 0.75

MIT GYŰJTÜNK? Mindenféle tartós élelmiszert: tésztát, lisztet, rizst, sót, kristály és - porcukrot, étolajat, búzadarát, zsemlemorzsát, sárgaborsót, lencsét, szárazbabot, fűszereket, konzerveket, lekvárokat, levesporokat, kekszet, édességet, gyermek vitamintablettát, kakaóport stb.

A támogatásra kerülő családok nevében előre is köszönjük a megtisztelő segítséget!

ADVANCES IN AEROSOL SCIENCE: from birth of particles to climate modifications
Időpont:
2017-09-12 14:30
Helyszín:
Pázmány stny. 1/A, Északi Tömb, 7. emelet 7.21)
Előadók:
Hivatkozás:
Művészetpedagógiai Konferencia / ELTE Workshop for Arts Education
Időpont:
2017-06-22 08:00 - 2017-06-24 16:00
Helyszín:
ELTE TTK Északi Épülete
Előadók:
Hivatkozás:
Eötvös Tudományos Konferencia rendezvény sorozat
Időpont:
2017-05-22 10:30 - 2017-05-25 10:30
Helyszín:
ELTE Lágymányosi Campus 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Előadók:
Hivatkozás:

A konferencia előzménye és célja:
Diszkrét optimalizálás és alkalmazásai témakörben hazai és japán kutatók szakmai együttműködése több, mint három évtizedes múltra tekint vissza, melyet kölcsönös látogatások és közös publikációk támasztottak alá.
Az együttműködés szisztematikussá tételére 1999-ben elindítottunk egy két évente Japánban és Magyarországon váltakozva megrendezésre kerülő konferencia sorozatot, melynek magyar társelnökei Frank András és Recski András. Az első konferenciára 1999-ben Kyotóban került sor, a legutóbbira, a sorban 9.-re, 2015-ben Fukuokában. Ezen 29 magyar kutató tartott előadást, mutatván, hogy az együttműködés az eltelt közel két évtized során széleskörűvé és intenzívvé vált.
Különösen fontos eredmény, hogy a konferenciák keretében nagyszámú fiatal kutatónak nyílt lehetősége a másik ország fiatal és tapasztalt kutatóival történő találkozásra és együttműködésre. Mindegyik eddigi konferencia munkáját kiadvány mutatta be, amelyek nem csupán az előadások kivonatait tartalmazzák, hanem teljes publikációkat: összesen 3500(!) oldalon. Érdemes hangsúlyozni, hogy a szóbanforgó konferencia sorozaton kívül is rendszeresek a kölcsönös látogatások.
A fentebb vázolt igen intenzív és eredményes kapcsolatok a következők miatt tudtak kialakulni. A japán oktatási struktúra jellemző vonása, hogy a matematikai és a mérnöki kutatások nem válnak el. Emiatt a japán kutatók közel állnak valódi gyakorlati alkalmazásokhoz. Idehaza a Recski professzor által a BME-n létrehozott műhely valamint a jelen kérvényező által vezetett MTA-ELTE Egerváry Kutatócsoport az a két központ, ahol mind a diszkrét matematika elméleti vizsgálata, mind a gyakorlati alkalmazásai az érdeklődés és a vizsgálatok centrumában állnak.
A rendezvény fő célja a több évtizede folyó kiemelkedően eredményes japán-magyar diszkrét matematikai együttműködés fenntartása és továbbépítése, az immár tekintélyes múltra visszatekintő konferencia sorozat 10-dik, jubileumi összejövetelének méltó megrendezése.
A konferenciával a hagyományoknak megfelelően lehetőséget kívánunk biztosítani, hogy a terület legkiválóbb japán és magyar kutatói ne csupán egymással találkozzanak, hanem minél nagyobb számú fiatal japán és magyar kutatóval. Természetes cél a legfrissebb eredmények kölcsönös bemutatása és új közös kutatási témák elindítása

A 2013-as konferencia tudományos programja és előadóinak listája csatolva. 2017-ben is hasonló szerkezetű lesz, ugyancsak neves előadókkal, akik kiemelkedő, aktív kutatók lesznek, japán és magyar oldalról is.

Szervezők:
Frank András ELTE, CV: http://www.cs.elte.hu/~frank/, https://hu.wikipedia.org/wiki/Frank_Andr%C3%A1s
Recski András BME, CV- http://www.cs.bme.hu/~recski/
Wiener Gábor BME, http://www.cs.bme.hu/~wiener/

A konferencia sorozat mögött álló állandó Tanácsadó Testület fontosabb tagjai:

Frank András (ELTE TTK Matematikai Intézet, egyetemi tanár)

Satoru Iwata professzor - Tokyo University, ( honlapja: http://www.opt.mist.i.u-tokyo.ac.jp/~iwata/)

Kazuo Murota professzor - Tokyo Metropolitan University,( honlapja:

http://www.comp.tmu.ac.jp/kzmurota/index.en.html)

Recski András egyetemi tanár - BME, honlapja: http://www.cs.bme.hu/~recski/

Az ELTE TTK kutató/oktató- és diákközösségének - előzetes regisztráció után - ingyenesen biztosított a tudományos rendezvényen való részvétel.

Eötvös nap 2017. május 11.
Időpont:
2017-05-08 15:45
Helyszín:
Előadók:
Hivatkozás:
AZ ÚNKP ÖSZTÖNDÍJASAINAK KONFERENCIÁJA 2017.05.05
Időpont:
2017-05-05 17:00
Helyszín:
ELTE Lágymányosi Campus, Északi T. (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.)
Előadók:
Hivatkozás:
Rendkívüli intézeti szeminárium a Matematika Intézetben
Időpont:
2017-03-21
16:00 - 18:00
Helyszín:
1117 Budapest Pázmány Péter stny 1/c - 2-502-es terem
Előadók:
Hivatkozás:

Vu Ha Van, egyetemünk volt hallgatója, a Yale Egyetem professzora, rövid látogatás erejéig visszatér egykori Alma Materébe.

Van Hanoiban született. Középiskola után matematikai tanulmányait Budapesten folytatta.
1994-ben diplomázott az ELTE-n. Ezután Lovász László irányítása alatt szerzett PhD-t a Yale Egyetemen.

Vu professzor fő kutatási területe a diszkrét matematika. Több magyar matematikussal dolgozott együtt, többek közt Szemerédi Endre
Abel-díjas volt diákunkkal is. Elismerései közül kiemelendő a Pólya-díj (2008) és a Faulkerson-díj (2012).

A Fields-érmes Terence Tao-val Ă­rt Additive Combinatorics c. könyve a témakor alapműve.

Az intézeti szeminárium időpontja: 2017. március 21. kedd, 16:00 órai kezdet.

Helyszín: 1117 Budapest Pázmány Péter stny 1/c - 2-502-es terem

Az előadas címe:Littlewood-Offord-Erdős type inequalities for polynomials

https://www.cs.elte.hu/math/seminar/meghivo_2017_03_21.pdf

Szent Györgyi Albert előadássorozat - Stefan Raunser
Időpont:
2017-03-08 11:45
Helyszín:
Előadók:
Hivatkozás:

A Szent-Györgyi Albert Előadássorozat következő vendége 2017. március 8-án Stefan Raunser, a Dortmundi Max Planck Fiziológiai Intézet (MPI) Szerkezeti Biokémia Osztályának igazgatója.

Raunser professzor szerkezeti biológus, fő kutatási területe a membrán homeosztázis, bakétrium toxinok működése és a miozin motorfehérjék működése. Előadásának címe: A krio-elektronmikroszkópia lehetőségei: a humán citoplazmatikus aktomiozin komplex közel atomi felbontású szerkezete („The power of cryo-electron microscopy: Structure of a human cytoplasmic actomyosin complex at near-atomic resolution”)

Az előadássorozat az ELTE-s részvétellel zajló fehérjetudományi MedInProt programhoz is kapcsolódik.

Az előadás angol nyelvű összefoglalója:

Muscular movement plays an essential role not only in our lives. Muscle contraction is initiated by the release of calcium from the sarcoplasmic reticulum into the cytoplasm of myocytes through ryanodine receptors. Calcium binds to troponin, which releases tropomyosin from its blocking position allowing myosin filaments to move along actin filaments resulting in the contraction of the muscle. In my talk I will present not only our recent cryo-EM structure of a human cytoplasmic actomyosin complex, but also high-resolution structures of the mouse ryanodine receptor 1 in its open and closed state and F-actin in complex with tropomyosin. Together, the structures reveal the mechanisms involved in muscle contraction at an unprecedented level of molecular detail.

References:

1. BehrmannE, Müller M, PenczekPA, MannherzHG, MansteinDJ, Raunser S (2012) Structure of the Rigor Actin-Tropomyosin-Myosin Complex, Cell. 150(2):327-339

2. von der Ecken J, Müller M, Lehman W, Manstein DJ, Penczek PA, Raunser S (2015) Structure of the F-actin-tropomyosin complex. Nature. 519(7541):114-7.

3. Efremov RG, Leitner A, Aebersold R, Raunser S (2015) Architecture and conformational switch mechanism of the ryanodine receptor. Nature. 517(7532):39-43

4. von der EckenJ, HeisslerSM, Pathan-Chhatbar S, MansteinDJ & Raunser S (2016) Cryo-EM structure of a human cytoplasmic actomyosin complex at near-atomic resolution, Nature. 534(7609):724-8.

A szervezők nevében:
Nyitray László

Szent-Györgyi Albert Előadássorozat
Időpont:
2017-01-31 11:45
Helyszín:
Előadók:
Hivatkozás:

Felhívjuk a figyelmüket a Szent-Györgyi Albert előadássorozat következő programjára:
A Szent-Györgyi Albert Előadássorozat következő vendége 2017. február 8-án Zygmunt S. Derewenda, a Virginiai Egyetem professzora.
Zygmunt Derewenda a Molekuláris Fiziológiai és Biológiai Fizikai tanszék professzora, a fehérjék szerkezet-funkció összefüggéseit kutató krisztallográfus. Előadásának címe: Hogyan keresztezte saját kutatómunkám Szent-Györgyi Albert úttörő kutatásait: kináz enzimek gátlása flavonolokkal (“How my research crossed the path blazed by Albert Szent-Györgyi: the inhibition of kinases by flavonols”). Időpont és helyszín: 2017. február 8, du 4 óra, MTA TTK Kisterem (1117 Budapest, Tudósok körútja 2.)

Az előadássorozat az ELTE-s részvétellel zajló fehérjetudományi MedInProt programhoz is kapcsolódik.

Az előadás angol nyelvű összefoglalója:

The RSK kinases constitute a family of important regulatory enzymes, which have been implicated in a wide range of physiological and pathophysiological phenomena. Importantly, the RSK2 isoform has been implicated in a variety of cancers. This prompted a search for specific inhibitors, to be used as scaffolds for drug discovery. An unexpected discovery revealed that a compound from an Amazon plant (SL0101) had the desired specificity as an inhibitor. Subsequent studies showed that the compound belongs to a large family of flavonoids, originally discovered by Albert Szent-Györgyi. The lecture will expand on the unique mechanism of inhibition of RSK2 by SL0101, and also on the unexpected link between RSK2 and another area of pioneering research by Szent-Györgyi – muscle contraction.

Oldalak