Események

SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE-N!
Időpont:
Helyszín:
BEAC
Előadók:

Gyorsan eltelnek az egyetemi évek, ezért már a tanév kezdetén érdemes az egyetemi sportágak közül választani és a sportprogramokon részt venni. Az ELTE-n számos sportolási lehetőség áll a hallgatók és dolgozók rendelkezésére. Mindenkit várunk, aki mozogni, edzeni, testileg-lelkileg felüdülni, esetleg versenyezni szeretne. Az érdeklődők több mint 40 sportág közül válogathatnak, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mozgásformát, legyen szó szabadidő- vagy versenysportról. A hallgatók számára lehetőség nyílik kurzusként sportot választani, illetve a BEAC is várja edzéseire, foglalkozásaira a sportolni vágyókat. Szinttől függetlenül, kezdőket és haladókat is egyaránt várunk valamennyi sportágban.
1. ÁLTALÁNOS TESTNEVELÉS KURZUSOK
Az Általános testnevelés kurzusokra - hasonlóan a többi egyetemi tanegységhez - a Neptun-rendszeren keresztül lehet jelentkezni. A testnevelés kurzusokon 1 kreditért, heti egy órában lehet sportot űzni.

A jelentkezés menete:

1. Belépés a Neptun-rendszerbe
2. A „Tárgyfelvétel” fül alatt az aktuális félév kiválasztása, majd kattintás a „Minden intézményi tárgy” fülre
3. A jobb oldali „Keresés” ikon kiválasztása, majd keresés a tárgy VTN-kódja szerint
4. Jelentkezés a kiválasztott kurzusra

Sportágak:
A tavaly indított csörgőlabda, argentin tangó és swing tánc kurzusok mellett vadonatúj sportágak, játékvezetői tanfolyam, hajózási ismeretek és paraúszás kurzus is indul!
Választható sportágak: aerobik, argentin tangó, asztalitenisz, atlétika, boksz, brazil jiu jitsu, cheerleading, csörgőlabda, dinamikus jóga, falmászás, floorball, futsal, funkcionális tréning, futás, hajózási ismeretek, hastánc, jazztánc, játékvezetői tanfolyam, jóga, kajak-kenu, kerékpár, kettlebell, kick-boksz, kondicionálás, kosárlabda, kung-fu (kínai mozgásművészet), lacrosse, labdarúgás, muay-thai boksz, női labdarúgás, paraúszás, röplabda, sakk, spinning, squash, swing tánc, sziklamászás, tartásjavító konditorna, tenisz, természetjárás, tollaslabda, triatlon, TRX, úszás, zumba
Az általános testnevelési kurzusok ára 6000 Ft/félév, viszont egyes kurzusok többletköltséggel is járhatnak! A költségeket a Neptun rendszeren keresztül, a „Pénzügyek” fül alatt átutalással lehet rendezni a félév vége felé. Egy kurzus általában 12-13 alkalom, a teljesítés, így a kreditek megszerzésének feltétele a részvétel, maximum 3 hiányzással.

Bővebb segédlet a kurzusok felvételéhez a www.beac.hu oldalon.
2. AZ ELTE-BEAC SPORTÖSZTÖNDÍJASAINAK EDZÉSEI
Az általános testnevelés kurzusok mellett a BEAC edzésein is részt lehet venni, mely órákat az ELTE sportösztöndíjas hallgatói tartják. A következő sportokat választhatják a jelentkezők a BEAC edzései közül:

Csapatsportok: futsal, kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda
Küzdősportok: brazil jiu- jitsu, goju-ryu karate, kick-boksz, muay thai
Aerobik: alakformáló, dinamikus jóga, pilates, zumba, zsírégető edzés
Táncok: argentin tangó, cheerleading, hastánc, modern jazztánc
Labdás, golyós játékok: asztalitenisz, különleges ütős sportok, tenisz, tollaslabda
Funkcionális tréningek: cross training, funkcionális köredzés, kettlebell, klasszikus testépítés, saját testsúlyos edzés, TRX, TRX RIP trainer
Vízi sportok: kajak-kenu/evezés, vízilabda
Egyéb sportok: atlétika, falmászás, jóga, konditerem, polefitness, sakk, spinning, tájfutás, természetjárás, triatlon (úszás, futás, kerékpár)
A délutáni BEAC-os edzések helyszínei, időpontjai és az edzők elérhetőségei a beac.hu/sportolni-szeretnek/ oldalon megtalálhatók.
3. KARI BAJNOKSÁGOK
Az ELTE és a BEAC minden tanévben kari futballbajnokságokat rendez, melyre 6-8 fős csapatok jelentkezését várják. A kari bajnokságok közel kétszáz csapatnak adnak sportolási lehetőséget, így az Egyetem legnagyobb folyamatos sporteseményén hétről-hétre több mint ezer sportoló mérheti össze tudását.
Részletek a bajnokságokról:
http://elteonline.hu/rovat/sport/
http://www.jogaszfoci.hu/
www.eltefoci.hu
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
Az egyetemi sportolási lehetőségekről, sportágakról bővebb információ személyesen a BEAC Irodában.
Telefon: 061–209–06–17
Honlap: www.beac.hu
Facebook- oldal: facebook.com/elte.beac
Email: info@beac.elte.hu (gazdasági ügyintézés)
Email: szervezes@beac.elte.hu (edzésekkel, sportnapokkal kapcsolatos kérdések, egyéb információk)
Cím: 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.10./B 1. lépcsőfeljáró, 2. emelet

ADVANCES IN AEROSOL SCIENCE: from birth of particles to climate modifications
Időpont:
2017-09-12 14:30
Helyszín:
Pázmány stny. 1/A, Északi Tömb, 7. emelet 7.21)
Előadók:
Hivatkozás:
Művészetpedagógiai Konferencia / ELTE Workshop for Arts Education
Időpont:
2017-06-22 08:00 - 2017-06-24 16:00
Helyszín:
ELTE TTK Északi Épülete
Előadók:
Hivatkozás:
Eötvös Tudományos Konferencia rendezvény sorozat
Időpont:
2017-05-22 10:30 - 2017-05-25 10:30
Helyszín:
ELTE Lágymányosi Campus 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Előadók:
Hivatkozás:

A konferencia előzménye és célja:
Diszkrét optimalizálás és alkalmazásai témakörben hazai és japán kutatók szakmai együttműködése több, mint három évtizedes múltra tekint vissza, melyet kölcsönös látogatások és közös publikációk támasztottak alá.
Az együttműködés szisztematikussá tételére 1999-ben elindítottunk egy két évente Japánban és Magyarországon váltakozva megrendezésre kerülő konferencia sorozatot, melynek magyar társelnökei Frank András és Recski András. Az első konferenciára 1999-ben Kyotóban került sor, a legutóbbira, a sorban 9.-re, 2015-ben Fukuokában. Ezen 29 magyar kutató tartott előadást, mutatván, hogy az együttműködés az eltelt közel két évtized során széleskörűvé és intenzívvé vált.
Különösen fontos eredmény, hogy a konferenciák keretében nagyszámú fiatal kutatónak nyílt lehetősége a másik ország fiatal és tapasztalt kutatóival történő találkozásra és együttműködésre. Mindegyik eddigi konferencia munkáját kiadvány mutatta be, amelyek nem csupán az előadások kivonatait tartalmazzák, hanem teljes publikációkat: összesen 3500(!) oldalon. Érdemes hangsúlyozni, hogy a szóbanforgó konferencia sorozaton kívül is rendszeresek a kölcsönös látogatások.
A fentebb vázolt igen intenzív és eredményes kapcsolatok a következők miatt tudtak kialakulni. A japán oktatási struktúra jellemző vonása, hogy a matematikai és a mérnöki kutatások nem válnak el. Emiatt a japán kutatók közel állnak valódi gyakorlati alkalmazásokhoz. Idehaza a Recski professzor által a BME-n létrehozott műhely valamint a jelen kérvényező által vezetett MTA-ELTE Egerváry Kutatócsoport az a két központ, ahol mind a diszkrét matematika elméleti vizsgálata, mind a gyakorlati alkalmazásai az érdeklődés és a vizsgálatok centrumában állnak.
A rendezvény fő célja a több évtizede folyó kiemelkedően eredményes japán-magyar diszkrét matematikai együttműködés fenntartása és továbbépítése, az immár tekintélyes múltra visszatekintő konferencia sorozat 10-dik, jubileumi összejövetelének méltó megrendezése.
A konferenciával a hagyományoknak megfelelően lehetőséget kívánunk biztosítani, hogy a terület legkiválóbb japán és magyar kutatói ne csupán egymással találkozzanak, hanem minél nagyobb számú fiatal japán és magyar kutatóval. Természetes cél a legfrissebb eredmények kölcsönös bemutatása és új közös kutatási témák elindítása

A 2013-as konferencia tudományos programja és előadóinak listája csatolva. 2017-ben is hasonló szerkezetű lesz, ugyancsak neves előadókkal, akik kiemelkedő, aktív kutatók lesznek, japán és magyar oldalról is.

Szervezők:
Frank András ELTE, CV: http://www.cs.elte.hu/~frank/, https://hu.wikipedia.org/wiki/Frank_Andr%C3%A1s
Recski András BME, CV- http://www.cs.bme.hu/~recski/
Wiener Gábor BME, http://www.cs.bme.hu/~wiener/

A konferencia sorozat mögött álló állandó Tanácsadó Testület fontosabb tagjai:

Frank András (ELTE TTK Matematikai Intézet, egyetemi tanár)

Satoru Iwata professzor - Tokyo University, ( honlapja: http://www.opt.mist.i.u-tokyo.ac.jp/~iwata/)

Kazuo Murota professzor - Tokyo Metropolitan University,( honlapja:

http://www.comp.tmu.ac.jp/kzmurota/index.en.html)

Recski András egyetemi tanár - BME, honlapja: http://www.cs.bme.hu/~recski/

Az ELTE TTK kutató/oktató- és diákközösségének - előzetes regisztráció után - ingyenesen biztosított a tudományos rendezvényen való részvétel.

Eötvös nap 2017. május 11.
Időpont:
2017-05-08 15:45
Helyszín:
Előadók:
Hivatkozás:
AZ ÚNKP ÖSZTÖNDÍJASAINAK KONFERENCIÁJA 2017.05.05
Időpont:
2017-05-05 17:00
Helyszín:
ELTE Lágymányosi Campus, Északi T. (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.)
Előadók:
Hivatkozás:
Rendkívüli intézeti szeminárium a Matematika Intézetben
Időpont:
2017-03-21
16:00 - 18:00
Helyszín:
1117 Budapest Pázmány Péter stny 1/c - 2-502-es terem
Előadók:
Hivatkozás:

Vu Ha Van, egyetemünk volt hallgatója, a Yale Egyetem professzora, rövid látogatás erejéig visszatér egykori Alma Materébe.

Van Hanoiban született. Középiskola után matematikai tanulmányait Budapesten folytatta.
1994-ben diplomázott az ELTE-n. Ezután Lovász László irányítása alatt szerzett PhD-t a Yale Egyetemen.

Vu professzor fő kutatási területe a diszkrét matematika. Több magyar matematikussal dolgozott együtt, többek közt Szemerédi Endre
Abel-díjas volt diákunkkal is. Elismerései közül kiemelendő a Pólya-díj (2008) és a Faulkerson-díj (2012).

A Fields-érmes Terence Tao-val Ă­rt Additive Combinatorics c. könyve a témakor alapműve.

Az intézeti szeminárium időpontja: 2017. március 21. kedd, 16:00 órai kezdet.

Helyszín: 1117 Budapest Pázmány Péter stny 1/c - 2-502-es terem

Az előadas címe:Littlewood-Offord-Erdős type inequalities for polynomials

https://www.cs.elte.hu/math/seminar/meghivo_2017_03_21.pdf

Szent Györgyi Albert előadássorozat - Stefan Raunser
Időpont:
2017-03-08 11:45
Helyszín:
Előadók:
Hivatkozás:

A Szent-Györgyi Albert Előadássorozat következő vendége 2017. március 8-án Stefan Raunser, a Dortmundi Max Planck Fiziológiai Intézet (MPI) Szerkezeti Biokémia Osztályának igazgatója.

Raunser professzor szerkezeti biológus, fő kutatási területe a membrán homeosztázis, bakétrium toxinok működése és a miozin motorfehérjék működése. Előadásának címe: A krio-elektronmikroszkópia lehetőségei: a humán citoplazmatikus aktomiozin komplex közel atomi felbontású szerkezete („The power of cryo-electron microscopy: Structure of a human cytoplasmic actomyosin complex at near-atomic resolution”)

Az előadássorozat az ELTE-s részvétellel zajló fehérjetudományi MedInProt programhoz is kapcsolódik.

Az előadás angol nyelvű összefoglalója:

Muscular movement plays an essential role not only in our lives. Muscle contraction is initiated by the release of calcium from the sarcoplasmic reticulum into the cytoplasm of myocytes through ryanodine receptors. Calcium binds to troponin, which releases tropomyosin from its blocking position allowing myosin filaments to move along actin filaments resulting in the contraction of the muscle. In my talk I will present not only our recent cryo-EM structure of a human cytoplasmic actomyosin complex, but also high-resolution structures of the mouse ryanodine receptor 1 in its open and closed state and F-actin in complex with tropomyosin. Together, the structures reveal the mechanisms involved in muscle contraction at an unprecedented level of molecular detail.

References:

1. BehrmannE, Müller M, PenczekPA, MannherzHG, MansteinDJ, Raunser S (2012) Structure of the Rigor Actin-Tropomyosin-Myosin Complex, Cell. 150(2):327-339

2. von der Ecken J, Müller M, Lehman W, Manstein DJ, Penczek PA, Raunser S (2015) Structure of the F-actin-tropomyosin complex. Nature. 519(7541):114-7.

3. Efremov RG, Leitner A, Aebersold R, Raunser S (2015) Architecture and conformational switch mechanism of the ryanodine receptor. Nature. 517(7532):39-43

4. von der EckenJ, HeisslerSM, Pathan-Chhatbar S, MansteinDJ & Raunser S (2016) Cryo-EM structure of a human cytoplasmic actomyosin complex at near-atomic resolution, Nature. 534(7609):724-8.

A szervezők nevében:
Nyitray László

Szent-Györgyi Albert Előadássorozat
Időpont:
2017-01-31 11:45
Helyszín:
Előadók:
Hivatkozás:

Felhívjuk a figyelmüket a Szent-Györgyi Albert előadássorozat következő programjára:
A Szent-Györgyi Albert Előadássorozat következő vendége 2017. február 8-án Zygmunt S. Derewenda, a Virginiai Egyetem professzora.
Zygmunt Derewenda a Molekuláris Fiziológiai és Biológiai Fizikai tanszék professzora, a fehérjék szerkezet-funkció összefüggéseit kutató krisztallográfus. Előadásának címe: Hogyan keresztezte saját kutatómunkám Szent-Györgyi Albert úttörő kutatásait: kináz enzimek gátlása flavonolokkal (“How my research crossed the path blazed by Albert Szent-Györgyi: the inhibition of kinases by flavonols”). Időpont és helyszín: 2017. február 8, du 4 óra, MTA TTK Kisterem (1117 Budapest, Tudósok körútja 2.)

Az előadássorozat az ELTE-s részvétellel zajló fehérjetudományi MedInProt programhoz is kapcsolódik.

Az előadás angol nyelvű összefoglalója:

The RSK kinases constitute a family of important regulatory enzymes, which have been implicated in a wide range of physiological and pathophysiological phenomena. Importantly, the RSK2 isoform has been implicated in a variety of cancers. This prompted a search for specific inhibitors, to be used as scaffolds for drug discovery. An unexpected discovery revealed that a compound from an Amazon plant (SL0101) had the desired specificity as an inhibitor. Subsequent studies showed that the compound belongs to a large family of flavonoids, originally discovered by Albert Szent-Györgyi. The lecture will expand on the unique mechanism of inhibition of RSK2 by SL0101, and also on the unexpected link between RSK2 and another area of pioneering research by Szent-Györgyi – muscle contraction.

Szent-Györgyi Albert előadássorozat
Időpont:
2016-12-14 09:00
Helyszín:
MTA Természettudományi Kutatóközpont, Nagyterem (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)
Előadók:
Hivatkozás:

A Szent-Györgyi Albert Előadássorozat 2016. december 14-én 9 órakor egy tematikus, négy előadót felvonultató miniszimpóziummal folytatódik “Fehérje-DNS komplexek a homológ rekombinációban” (Protein-DNA complexes in homologous recombination) címmel.

A program létrejöttét az ELTE-s részvétellel zajló fehérjetudományi MedInProt program támogatja.

A homológ rekombináció (HR) egy olyan biológiai folyamat, melynek során a dupla-szálú DNS molekulán keletkező hibák kerülnek teljes kijavításra, megakadályozva így pl. rákos elváltozások kialakulását. Éppen ezért a HR egyes elemeit intenzíven tanulmányozzák, azonban a komplex mechanizmus számos eleme a mai napig kevéssé ismert. Az előadók többek között a DNS szálcsere kinetikájának vizsgálatával (Prof. Takahashi, Tokió/Nantes), a szálcsere aktiválásához szükséges kiegészítő fehérjék működési mechanizmusával (Prof. Iwasaki, Tokió), a DNS-fehérje komplexek mechanikai tulajdonságainak felderítésével (Prof. Prentiss, Harvard), valamint a kialakuló komplex filamentumok szimulációjával (Prof. Prévost, CNRS) próbálják jobban megérteni a folyamat egyes részleteit. Az előadások egy csokorba foglalják a terület eredményeit és még hátralevő kihívásait, újdonságokat szolgáltatva mind a távolabbi területekről érdeklődőknek, mind a szűk terület specialistáinak.

Helyszín: MTA TTK Nagytermében (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)

A részletes program:

9:00-9:55 (45+10) Hiroshi Iwasaki (Tokyo Institute of Technology, Tokyo)
Post-synaptic roles of Swi5-Sfr1 in DNA strand exchange

9:55-10:50 (45+10) Masayuki Takahashi (Tokyo Institute of Technology, Tokyo)
Molecular mechanism of stimulation of RecA-promoted DNA strand exchange reaction by Mg2+ ions

15 perc szünet

11:05-12:00 (45+10) Mara Prentiss (Harvard University, Boston)
Experimental results suggest hydrolysis promotes rejection of pairings between different copies of repeated genes

12:00-12:55 (45+10) Chantal Prevost (CNRS, Paris)
Reverse strand exchange in homologous recognition: a new role for ATP hydrolysis?

Szent-Györgyi Albert előadássorozat
Időpont:
2016-12-07 16:00
Helyszín:
MTA Természettudományi Kutatóközpont, Kisterem (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)
Előadók:
Hivatkozás:

Tisztelt Kollégák!

Felhívjuk a figyelmüket a Szent-Györgyi Albert előadássorozat következő programjára:
Az előadás-sorozat következő előadója 2016. december 7-én Janez Plavec, a Szlovéniai Nemzeti Kémiai Intézet és a Ljubljanai Egyetem professzora, a Szlovén NMR Centrum vezetője, aki A DNS izgalmas szerkezetei a kettős hélixen túl, NMR spektroszkópiával vizsgálva (Fascinating structures of DNA beyond double helix explored by NMR) címmel tart előadást.

Az előadás angol nyelvű összefoglalója itt olvasható. Az előadás-sorozat az ELTE-s részvétellel zajló fehérjetudományi MedInProt programhoz is kapcsolódik.

Időpont: 2016. december 7., 16:00
Helyszín: MTA Természettudományi Kutatóközpont,
Kisterem (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)

a szervezők nevében:
Buday László, Nyitray László, Perczel András

ELTE Eötvös Művészeti Együttes november 10-i koncertje
Időpont:
2016-11-10 19:30
Helyszín:
ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3.)
Előadók:
Hivatkozás:
Nukleáris energia: mennyi Nobel-díj… és mégis inkább átok, mint áldás?
Időpont:
2016-10-27 17:00
Helyszín:
0.83-as számú Eötvös előadó
Előadók:
Homonnay Zoltán
Tenyésszünk torzításmentes mérési adatokat – de hogyan? Teremtés és evolúció egysége
Időpont:
2016-10-13 17:00
Helyszín:
0.83-as számú Eötvös előadó
Előadók:
Keszei Ernő
Maruzs Tamás doktori védése
Időpont:
2016-10-10 08:30 - 2016-10-26 08:30
Helyszín:
ELTE Lágymányosi Campus
Előadók:
Hivatkozás:

A Természettudományi Doktori Tanács közzéteszi, hogy

Maruzs Tamás

A retromer komplex autofágiában és endocitózisban betöltött szerepének vizsgálata Drosophila melanogaster-ben

című doktori értekezését nyilvános vitára bocsátotta.

A védésre és az azt követő nyilvános vitára 2016. október 25-én 13 órai kezdettel az ELTE Lágymányosi Campus Déli Tömb Biológiai Intézet tanácstermében (7-411) kerül sor.

További információ.

Blahó Miklós doktori védése
Időpont:
2016-10-10 08:30 - 2016-10-21 08:30
Helyszín:
ELTE Lágymányosi Campus
Előadók:
Hivatkozás:

A Természettudományi Doktori Tanács közzéteszi, hogy

Blahó Miklós

Study of Linear and Circular Polarization Sensitivity in Different Insect Species, Especially in Horseflies and Scarab Beetles

című doktori értekezését nyilvános vitára bocsátotta.

A védésre és az azt követő nyilvános vitára 2016. október 20-án 17 órai kezdettel az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömb 2.54-es termében kerül sor.

További információ.

Új Fizika: az ismeretlen nyomában a Nagy Hadronütköztetővel
Időpont:
2016-10-06 17:00
Helyszín:
0.83-as Eötvös-terem
Előadók:
Pásztor Gabriella
4 magyar, aki meghódította a világ legmélyebb pontját! Találkozz velük az ELTE TTK Könyvtárban!
Időpont:
2016-10-03 16:00
Helyszín:
ELTE TTK Könyvtár
Előadók:
Hivatkozás:

“A mi expedíciónk célja az volt, hogy a világon elsőként készítsünk profi fotókat a Voronyáról. Ezt a feladatot sikeresen el tudtuk végezni, hiszen több száz felvételt készítettünk mind a barlangban, mind a felszínen” Ambrus Gergely - Inverse Everest

4 magyar, aki meghódította a világ legmélyebb pontját!
Találkozz velük az ELTE TTK Könyvtárban!
Az Országos Könyvtári Hét keretében szakkönyvtárunkba látogat az Inverse Everest csapata, akik a világ legmélyebb, 2197 méter mély barlangjába induló expedícióról mesélnek az ELTE TTK Hallgatóinak és minden érdeklődőnek: milyen 9 napig a Föld legmélyebb barlangjában, Abháziában, a Krubera-Voronya-barlangban túlélni.
Beszámolójukat videódokumentációjuk vetítése kíséri.

Vendégeink: Ambrus Gergely, ifj, Adamkó Péter, Tóth Attila
Moderátor: Dr. Leél-Őssy Szabolcs, egyetemi docens, ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék

Dátum: 2016.10.03. hétfő, 16 óra
Helyszín: ELTE TTK Kari Könyvtár, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C Déli épület 1. em. 1.809.

Belépés ingyenes!
ttklib.elte.hu

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA az ELTE TTK-n
Időpont:
2016-09-30
11:15 - 23:30
Helyszín:
Pázmány Péter sétány 1/A-C.
Előadók:
Galilei, és akiket elhomályosít
Időpont:
2016-09-29 17:00
Helyszín:
0.83-as számú Eötvös előadó
Előadók:
Surján Péter

Ezzel a Simonyi Károlytól kölcsönzött címmel utalunk arra a kettősségre, ami a természettudomány történetének nagy, de egyik legvitatottabb alakját körülveszi. Egyik oldalról Galileo Galilei a tudomány történek egyik legnagyobb zsenije, mi több hőse, aki forradalmasította a tudományt, és a korábbi használhatatlan elméletekkel szemben megalapozta a modern természet¬tudományokat. Hősiessége abban is megnyilvánult, hogy nézeteit a kor álláspontjával szemben akár életének kockáztatásával is hajlandó volt védelmezni. Másik oldalról Galilei kicsit felületes tudós, aki sok zseniális ötlete mellett saját magától eltelve pongyola, indokolatlan, esetenként hamis állításait is körömszakadtáig védte, sőt, pályatársainak és elődeinek sem mindig adta meg a szükséges kreditet. Melyik nézet van közelebb az igazsághoz? Mi a valóság, és mi a legenda a Galilei-sztoriban? Mit fedezett fel ez a tudós, és mi terjedt el, mint Galillei felfedezése? Ezeknek a kérdéseknek a vizsgálatához keresünk fogódzópontokat az előadásban.

EDÖK választás
Időpont:
2016-09-27 14:00 - 2016-10-08 14:00
Helyszín:
ELTE Lágymányosi Campus
Előadók:
Hivatkozás:

Kedves Doktoranduszok és Doktorjelöltek!

Elérkezett a Doktorandusz Önkormányzat képviselőinek választása, amely során jelentkezhettek, majd szavazhattok róla, hogy kik képviseljék az elkövetkező egy év folyamán érdekeiteket.

Jelöltállítási időszak: Szeptember 12 - 23.
Választások: Szeptember 26. - Október 7.

A képviselőjelöltek jelentkezését ezen a linken várjuk: http://edok.elte.hu/portal/index.php/onkormanyzati-valasztasok/

Idén egy nyilatkozatot is szükséges kitölteni a jelölés véglegesítése kedvéért, amelyet Szeptember 23.-ig kitöltve el kell küldeni a gyorodi.lajos@ttkhok.elte.hu e-mail címre és aláírással ellátva le kell adni a Hallgatói Önkormányzat Irodájában, legkésőbb Október 7. -ig.

A dokumentumot a jelöltállítási időszakban letölthető ezen a linken:

http://ttkhok.elte.hu/2016-17-dok-valasztas
A választás elektronikusan zajlik, ennek pontos menetéről még a későbbiekben küldünk tájékoztatást.

További információ:
TTK DÖK: http://ttkhok.elte.hu/ttk-dok-felepites
EDÖK: http://edok.elte.hu/portal/

Üdvözlettel:
Győrödi Lajos Péter
ELTE TTK DÖK
Választási Bizottság elnök

Szociális hálózatok, virális videók, meg minden
Időpont:
2016-09-22 17:00
Helyszín:
0.83-as Eötvös-terem
Előadók:
Vattay Gábor

Az emberi kapcsolatok hálózatát és a társadalom viselkedését régen nehéz volt vizsgálni. A szociológusok többnyire kérdőíves felmérésekből tájékozódtak a társadalom állapotáról. Ma az emberek milliárdjai élnek társas életet a szociális hálózatok virtuális világában, és hagynak digitális lábnyomokat maguk után. A szociális hálózatok közül a Twitter alkalmas a leginkább a tudományos vizsgálódásra, mert az üzenetekhez és az emberek közti kapcsolatokhoz bárki szabadon hozzáférhet, és azokat elemezheti. A szociológia elindulhat ugyanazon az úton, mint a fizika, ahol a különböző feltevéseket és hipotéziseket az adatok segítségével kísérletileg erősíthetjük vagy cáfolhatjuk meg. Az előadásban szó lesz arról, hogyan néz ki a barátok hálózata a Földön, és ezt hogyan befolyásolják a nyelvi és országhatárok, hogyan fertőzik meg az emberek egymást vicces videókkal, és mennyire hasonlít ez a folyamat az igazi vírusok terjedéséhez. Vagy arról is, hogyan befolyásolja a káromkodások számát a hívők száma az Egyesült Államok különböző területein, és hogyan becsülhetjük meg a rendszeresen munkába járók arányát a twitter üzenetek számának napi menetéből. Végül megbeszéljük, hogyan alakítják át a politikai rendszereket a szociális hálózatok, és miért szünnek meg a társadalmakat vezető kiváló elitek.

Jótékonysági séta az 5vös 5 futás keretében -2016.szeptember 20. 17.06-kor
Időpont:
2016-09-20
17:00 - 22:30
Helyszín:
Lágymányos
Előadók:
Hivatkozás:

Az Eötvös Loránd által 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétika Club kezdeményezésére és az ELTE sportiroda támogatásával, Budapest egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező egyetemi sporteseményének szervezésében adományokat gyűjtünk a Bethesda Gyermekkórház alapítványa számára.

1. Adakozni lehet a Jótékonysági Egészségsétán való részvétellel, amelyet elsősorban az egyetemi vezetők, oktatók, kutatók és dolgozók számára indítunk útjára. A javasolt minimális támogatás 2.000 Ft, ami teljes egészében a Bethesda Kórház Alapítvány kap meg.

A Jótékonysági Egészségsétán 1 km-t kell teljesíteni, kényelmes tempóban sétálva. A séta az 5vös5-tel azonos rajtkapuból, a futás után 1 perccel (17:06-kor) indul a Pázmány Péter sétány 1/A és 1/C épületek közötti területről. A Magyar Tudósok körútján haladva az MTA, az ELTE és a BME épületei között halad, és kb. 12-14 perc alatt ér vissza a célkapuhoz.

Jelentkezni a http://eotvos5.elte.hu honlapon lehet a „Nevezek a Jótékonysági Egészségsétára!” gomb megnyomásával és a nevező nevének megadásával.

Az indulók saját névre kiállított rajtszámot kapnak „Jótékonysági Egészségséta” felirattal, ami egyben emlék is a közös mozgásról. A rajtcsomagok 14:00 órától vehetők át a helyszínen.

A sétán részt vesz Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, Prof. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora (hivatali programjától függően), Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja és Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

2. Adakozhatnak az 5vös 5km-es futás résztvevői és szurkolóik is, akik a versenykiírás szerinti nevezési díjon felül dobhatnak be az adománygyűjtő ládákba. A támogatásnak itt nincs alsó összege, már 2-300 Ft-os jótékonykodás is segítség.

A futásra is a http://eotvos5.elte.hu honlapon lehet nevezni, itt a célba érők pólót, és a tombolán értékes ajándékokat nyerhetnek (részletek a www.fb.com/5vos5km).

3. Az adakozás részeként a BEAC felajánlotta, hogy a befolyt támogatások összegét megduplázza, legfeljebb 250.000 Ft összeghatárig. Az összegyűjtött adományt a kezdeményezők és a szervezők közösen juttatják el a Bethesda Gyermekkórháznak.

Minden további kérdéssel keressék bizalommal a szervezőket: - Kis Róbert, kommunikációs vezető (kis.robi@elteonline.hu, 30/299-1627) - Székely Gellért, XXXI. 5vös5 főrendező (gellert.szekely@gmail.com, 30/431-9329)

Budapest, 2016. szeptember 1.

Az 5vös5 Szervező Csapata

Az elektromos orr - kémiai gázszenzorok
Időpont:
2016-09-15 17:00
Helyszín:
0.83-as számú Eötvös előadó
Előadók:
Pasinszki Tibor

A föld légköre gázhalmazállapotú molekulákból áll, amelyek között légfontosságú és mérgező gázok egyaránt előfordulnak. A légkör összetételéhez a természetes folyamatok mellett az emberi tevékenység is erősen hozzájárul. A vegyipar nagy mennyiségben termel és használ veszélyes gázokat és illékony folyadékokat. Gázok detektálása és koncentrációjuk meghatározása rendkívül fontos a mindennapi élet, a környezetvédelem, az ipari termelés, a biztonság, az egészség, a minőségellenőrzés, és a folyamatirányítás szempontjából. Mindenhol találunk gázszenzorokat, amiket speciális feladatokra alkottak meg. Az előadás célja ezek működésének bemutatása.

A sötét anyag
Időpont:
2016-09-08 17:00
Helyszín:
0.83-as Eötvös előadó
Előadók:
Dávid Gyula

A csillagászok már a 20. század harmincas éveiben gyanították, hogy az általunk látott
(csillagokba, bolygókba, gáz- és porfelhőkbe tömörült) anyagon kívül még másfajta, nem látható, „sötét”
vagy „láthatatlan” anyag is lehet az Univerzumban. Az ezredforduló körül végzett precíziós
méréssorozatok aztán megállapították, hogy ez a sötét anyag kb. ötször nagyobb tömeget képvisel, mint a látható anyag. (Ezen felül egy másik, még rejtélyesebb, a sötét anyagnál kb. háromszor nagyobb mennyiségű anyagfajta, az ún. „sötét energia” avagy „kvinteszencia” is jelen van.) Az általános relativitáselmélet által megjósolt gravitációs lencsehatás felhasználásával később sikerült feltérképezni a galaxisok és galaxishalmazok körül tömörülő sötét anyag eloszlását, mintegy lefényképezni a láthatatlan anyagot.

Oldalak