Mikrobiológus
Szakirányú Továbbképzési Szak
képzési
és kimeneti követelményei
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR
BIOLÓGIAI INTÉZET
2010.
1. A szakirányú továbbképzés megnevezése
Mikrobiológus Szakirányú Továbbképzés
2.
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése
Mikrobiológus
3.
A szakirányú továbbképzés képzési területe
Természettudomány
4. A felvétel
feltételei
Az alább felsorolt alapképzési szakok
bármelyikén szerzett oklevél (BA/BSc szintű végzettség és szakképzettség): biológia,
környezettan, kémia, erdőmérnök, kertészmérnök, növénytermesztő mérnök, tájrendező
és kertépítő mérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök, természetvédelmi
mérnök, vadgazda mérnök, állattenyésztő mérnök, élelmiszermérnök, mezőgazdasági
mérnök, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus,
egészségügyi gondozási és prevenciós szakember, környezetmérnök, biomérnök,
vegyészmérnök.
A fentieknek megfeleltethető legalább
főiskolai szintű végzettség és szakképzettség (289/2005 Kormányrendelet
alapján), illetve azok az alap- vagy mesterfokozatot adó alapképzési szakok,
illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai vagy
egyetemi szintű alapképzési szakok, amelyeket a kredit megállapításának
alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény
kreditátviteli bizottsága elfogad.
A fentiektől
eltérő, legalább alapképzésben (BA/BSc) szerzett oklevéllel rendelkező
jelentkező, akit a Felvételi Bizottság alkalmassága okán írásban támogat.
5.
A képzési idő félévekben: 4 félév
6.
A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
7.
A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető
ismeretek, személyes adottságok készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét
környezetben, tevékenységrendszerben
A
képzés célja önálló mikrobiológiai kutatómunka, továbbá ipari-biotechnológiai tervezői,
kutatási-fejlesztési és magas szintű szakmai menedzseri feladatok ellátására is
alkalmas, a mikrobiológia legszélesebb területén szerzett szakmai ismeretekkel
rendelkező mikrobiológus szakemberek képzése.
A
szakirányú továbbképzésben végzettek ismeretekkel rendelkeznek:
–
a
mikrobiológia, ezen belül a virológia, a bakteriológia, az algológia, a
protisztológia, valamint a mikológia alapvető területeiről (a mikroorganizmusok
általános felépítéséről, anyagcsere sajátosságairól, rendszeréről,
filogenetikai diverzitásáról, természetes környezetekben való előfordulásáról,
a globális anyagforgalmi folyamatokban betöltött szerepéről és más élő
szervezetekkel kialakított kapcsolatrendszeréről), a mikrobiológiai kutatások
alapvető módszereiről,
–
a
mikroorganizmusok szerepéről és jelentőségéről a humán, az állati és a növényi
fertőzési folyamatokban, a klinikai mikrobiológia, a járvány- és a
közegészségügy vonatkozásában;
–
a
mikroorganizmusok élelmiszeripari célú hasznosításával kapcsolatban és a tartósítási
eljárásokról;
–
a
gyógyszeripari biotechnológiai eljárásokra és fejlesztési technikákra
vonatkozóan;
–
az
alkalmazott mikrobiológia (környezeti állapotelemzés, minősítés és
kockázatbecslés, környezetvédelmi biotechnológiák tervezése és kivitelezése)
területéről.
A
szakirányú képzésben végzettek alkalmasak:
–
mikrobiális
taxonómiai, genetikai, biotechnológiai alap- és alkalmazott kutatások tervezésére
és kivitelezésére;
–
természetes
környezetek mikrobiális ökológiai állapotának felmérésére és jellemzésére, ennek
alapján természet- illetve környezetvédelmi, mező- és erdőgazdasági
döntés-előkészítési, beavatkozási tervezési munkálatokban való hatékony
részvételre;
–
klinikai
mikrobiológia (bakteriológia, mikológia, parazitológia, virológia) alap- és
alkalmazott kutatási feladatainak ellátására;
–
élelmiszeripari
tartósítási módszerek fejlesztésére, a fermentált élelmiszerek előállításának
laboratóriumi és ipari méretű tervezésére, ellenőrzésére, élelmiszeripari
minőségbiztosítási feladatok ellátására;
–
mikrobiális
eredetű gyógyszeripari, illetve mikrobákkal végzett transzformációs termékek előállításában
laboratóriumi és ipari szintű kutatási-fejlesztési, gyártási, minőségbiztosítási
feladatok végzésére;
–
környezetvédelmi
biotechnológiákat alkalmazó ipari és kármentesítési folyamatok irányítására,
felügyeletére, továbbfejlesztésére.
A
szakképzettség végzéséhez szükséges személyes adottságok, készségek:
–
kreativitás, rugalmasság, probléma felismerő és megoldó készség,
–
önálló döntéshozó képesség,
–
tanulási készség és jó memória,
–
információ feldolgozási képesség,
–
környezettel szembeni érzékenység,
–
elkötelezettség és igény a minőségi munkára,
–
a szakmai továbbképzéshez szükséges pozitív hozzáállás,
–
kezdeményező képesség, személyes felelősségvállalás,
–
alkalmasság az együttműködésre, a csoportmunkában való
részvételre,
–
manualitási és mérési készségek.
8.
A szakképzettség szempontjából meghatározó főbb ismeretkörök és azokhoz rendelt
kreditértékek:
Elméleti képzés |
60-80 |
Szakmai
alapozó ismeretek |
10-15 |
Általános
mikrobiológia |
20-25 |
Orvosi
mikrobiológia |
20-25 |
Ipari
mikrobiológia és biotechnológia |
10-15 |
Gyakorlati képzés |
30-50 |
9.
Kreditek
A szakdolgozat kreditértéke:
10
Az oklevél
megszerzéséhez szükséges kreditek száma: 120
10.
Nyilvántartásba vételhez szükséges adatok
A képzés az 1993. évi LXXX. törvény alapján létrehozott Mikrobiológus Szakirányú
Továbbképzést képzést váltja fel, melynek létesítését és indítását az (7/2000. IV. 7.) OM rendelet engedélyezte.
11.
A képzésért felelős oktató: Márialigeti
Károly
Budapest, 2010.
Márialigeti
Károly
habil. tanszékvezető docens, D.Sc.