6. Az
alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180 kredit |
6.1. A
képzési ágon belüli közös képzési szakasz minimális kreditértéke: - ; |
6.2. A
szakirányhoz rendelhető minimális kredit: 50 kredit; |
6.3. A
szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 9
kredit; |
6.4. A
szakdolgozathoz rendelt kreditérték: 10 kredit; |
6.5. A
gyakorlati ismeretekhez rendelhető minimális kreditérték: 40 kredit; |
6.6.
Intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzésben szerezhető minimális
kreditérték: - |
|
7. Az
alapképzési szak képzési célja, az elsajátítandó szakmai kompetenciák: |
A
képzés célja olyan vegyészek képzése, akik elméleti és gyakorlati kémiai
ismeretekkel, a rokon szakterületeken (pl. matematika, fizika, informatika,
szakmai idegen nyelv) elfogadható alapismeretekkel rendelkeznek és az
alapfokozat birtokában alkalmassá válnak elsősorban gyakorlati feladatok és
problémák felismerését és önálló megoldását igénylő munkakörök ellátására a
vegyipari termelésben, analitikai, minőségbiztosítási laboratóriumokban,
valamint igazgatási, környezetgazdálkodási és környezetvédelemi területeken.
Kellő mélységű ismerettel rendelkezzenek a képzés második ciklusát folytatni,
illetve egyénileg és szervezett formában további tanulmányokat végezni. |
Alapfokozat
birtokában a vegyész – a várható szakirányokat is figyelembe véve – ismeri: a
legfontosabb kémiai laboratóriumi módszerek elvét és gyakorlati
alkalmazhatóságukat; munkája eredményeit – szakmai és nem szakmai körök
számára – hatékonyan tudja kommunikálni idegen nyelven és az informatika
eszközeit is felhasználva; képes továbbképzések segítségével új
kompetenciákat elsajátítani. |
Alapfokozat
birtokában a vegyészek – a várható szakirányokat is figyelembe véve –
alkalmasak: elsősorban gyakorlati problémák és feladatok felismerésére és
önálló megoldására a vegyipari termelésben, akadémiai és ipari
kutatóintézetekben, agrokémiai, élelmiszeripari, növényvédelmi,
minőségbiztosítási, egészségügyi analitikai laboratóriumokban, valamint
igazgatási, környezetgazdálkodási és környezetvédelemi területeken a napi
műszerüzemeltetési, rutinmérési feladatok ellátására; a laboratóriumi
nagyműszerek felelősségteljes működtetésére; a szakterületén önálló
döntéshozatalra; munkájukat minőségtudattal, sikerorientáltsággal és
megfelelő értékszemlélettel végezni. |
|
8. A
törzsanyag (a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök): |
–
természettudományos alapozó ismeretek: 14-24 kredit (esetünkben 22 kredit) |
matematika,
fizika, informatika, általános gazdasági és menedzsment, minőségügyi és
környezetügyi, EU ismeretek; |
–
szakmai törzsanyag: 82-92 kredit (esetünkben 89 kredit) |
általános,
szervetlen, analitikai, alkalmazott, szerves és fizikai kémia; |
–
differenciált szakmai ismeretek: 50 kredit |
vegyész
szakirányon: fizikai kémia, anyagtudomány; környezetkémia és -analitika;
szerves kémia és biokémia; a makromolekuláris és polimerkémia;
természettudományos ismeretek; |
tanári
szakirány: második szak szakterületi ismeretei, elméleti kémia, egyéb
természettudományos alapismeretek, speciális kémiai ismeretek, pedagógiai,
pszichológiai ismeretek. |
|
9.
Szakmai gyakorlat: |
A
gyakorlati képzés az elméleti anyag mélyebb megértését, a gyakorlati
módszerek, eljárások megismerését szolgálja. |
A külső
szakmai gyakorló helyen, intézményben, erre alkalmas szervezetnél vagy
felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen végzett szakmai gyakorlat időtartama
legalább 6 hét. |
|
10.
Idegennyelvi követelmények: |
Az
alapfokozat megszerzéséhez legalább egy idegen nyelvből államilag elismert,
középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi
bizonyítvány vagy oklevél szükséges. |
|