Múzeumok éjszakája az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumban!

Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeuma (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a-c.) mindhárom kiállításában várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án, szombaton, 15-23 óra között. Különleges nap ez Múzeumunk életében, talán egész évben az egyetlen, amikor a nagyközönség, az egyéni látogató számára is elérhető mindhárom kiállítás, a teljes szakembergárdával, speciális szakvezetésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, különleges ismeretterjesztő foglalkozásokkal és játékokkal.

A gyerekeknek (és felnőtteknek) idén a Tekergő Meseösvény Egyesület kínál különleges csemegét, a mesék világán keresztül vezeti be az érdeklődőket az Ásvány- és Kőzettár fantasztikus világába. A modern kor szülötte pedig saját mobiltelefonja segítségével tekinthet be a telefonokban rejtőző tudományba, technológiába, megismerve a telefon alkotói közül az aranyat és a konfliktusásványokban rejlő kémiai elemeket.

Ne hagyja ki! A teljes budapesti rendezvényre (az összes részt vevő múzeum látogatására), és a múzeumjáratok használatára is feljogosító karszalag felnőtteknek 1700 Ft, gyerekeknek (6-18 éves korig) 800 Ft, már most is beszerezhető nálunk. Fontos, hogy vásárlásával közvetlenül az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumot támogatja. Kapható munkaidőben az ELTE TTK Déli Tömb földszintjén, a 0-712-es szobában (8108 mellék, 3812208 vonalas szám, 06-20-9120163), illetve a jegymester.hu honlapon (az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumot kell kiválasztani támogatandó intézményként. Közvetlen link a jegyvásárláshoz: https://www.jegymester.hu/hun/Event/8150067/Eotvos-Lorand-Tudomanyegyetem-(ELTE-TTK-Termeszetrajzi-Muzeum

(További részletek a muzej.hu honlapon, a csatolt hivatalos programfüzetben, illetve a 8108-as melléken (3812208), a 06-20-9120163 mobilszámon, illetve az info@muzeum.elte.hu címen.)

A programok röviden:

Kiállítások:

Ásvány- és Kőzettár: 1000 ásványfaj – ásványrendszertani kiállítás; 81 elem forrása – a periódusos rendszer és az ásványok; Meteoritok és becsapódásaik; Drágakövek; Ásványok, kőzetek és ércek az emberiség történetében; Láva – fotó és kőzetkiállítás

Biológiai és Őslénytani Kiállítás: Párhuzamban a jelen és a földtörténeti múlt élővilága: egésztest-készítmények (nedves készítmények, kitömött állatok) és ősállatok maradványai; A biológia csodálatos világa: anatómiai preparátumok, állati és emberi csontvázak, koponyák, embertani mérőeszközök, biológiai kutatóeszközök és műszerek, a kezdetektől a közelmúltig; Dinoszaurusz-sarok: az iharkúti lelőhely élővilága és megismeréstörténete.

Matematikai Gyűjtemény: A matematika tárgyakban – játékok, modellek

 

Speciális kiállítási szakvezetések:

16.00: Ásvány- és Kőzettár, Harman-Tóth Erzsébet: Világritkaságok az ásványok országából

17.00: Biológiai és Őslénytani Kiállítás, Zboray Géza: Agystruktúrák – beszélgetések az emberi agyról

Minden egész órakor: Matematikai Gyűjtemény: Matematikai csodák palotája – 20 perces előadás, majd ismerkedés a gyűjtemény érdekességeivel

 

Okostelefonos felfedezőjáték az Ásvány- és Kőzettárban: Nézz más szemmel a telefonodra!

Fedezd fel a konfliktusásványokban megbúvó kémiai elemeket, és az aranyat, mint a mobiltelefonok kritikus alkotóit! (kb. 20 perces felfedező játék a rendezvény teljes ideje alatt)

 

Mesés tekergések a Tekergő Meseösvény Egyesület közreműködésével(http://tekergomeseosveny.hu, Facebook: Tekergő meseösvény egyesület – itthon – hu):

15.00, 16.00 és17.00 Mesetekergő (gyermekprogram 4-13 éves korig)

Gyere, hallgasd meg mesénket, majd válj te is mesehőssé, küzdd le az akadályokat, lépj be az őslények világába és keresd meg az elveszett kincseket! (Max. 30 fő/ turnus, regisztrációköteles – regisztráció az info@muzeum.elte.hu e-mailcímen lehetséges, meg kell adni a résztvevők számát és a kezdési időpontot.)

21.00: Titokszoba (felnőtteknek szóló program, 14 éves kor felett)

Titkos tekergések a felnőtt mesék világában egészen a kezdetektől, napjainkig.

 

Ismeretterjesztő előadások:

16.00 Holló-Szabó Ferenc: Érdekességek a KöMaL 125 évéből

18.00 Juhász Árpád: Geológus kalandok a világ körül

18.30(A Biológiai és Őslénytani Kiállításban) dr. Tóth László: Vándorsólyom – a 2018-as Év madara

19.00 Szente István: A 2018-as év ősmaradványa, a Balatonites

20.00 Harman-Tóth Erzsébet: Színek az ibolyán innen és túl – A 2018-as év ásványa, a fluorit

21.00 Holló-Szabó Ferenc: A szimmetria csodálatos világa (nem csak gyerekeknek)

 

Interaktív tudományos játszóház kicsiknek és nagyoknak az ásványtan, a biológia és az őslénytan témakörében

A játszóház a természetet és a természettudományokat hozza közel a látogatókhoz. Kirakók, fejtörők, csodás mikrovilág. Idén fókuszban az Év ásványa, a fluorit, és az Év ősmaradványa, a Balatonites. Találd meg a legszebb fluorit kristályformát és színezd ki – a színeknek csak a fantázia szab határt! A jól sikerült rajzokból kitűzőt vagy hűtőmágnest készítünk! Így működik az agyunk – agysapka készítés.