A fehérjék Achilles-sarka

A fehérjék Achilles-sarka
02/21

2019. február 21. 17:00 - 18:30

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1A

02/21

2019. február 21. 17:00 - 18:30

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1A


Az Alkímia Ma előadássorozat következő előadója Prof. Dr. Perczel András Bolyai-díjas kémikus, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az ELTE Szerves Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a biomolekulák szerkezetkutatásának és a fehérjék NMR-spektroszkópiájának nemzetközi hírű tudósa.

Ahogy a mitológiai hős Akhilleusz sebezhető pontja a sarka volt, úgy bármely fehérjelánc „született” leggyengébb láncszeme egy teljesen átlagosnak tűnő amidkötés. Ezen a pontokon a fehérjék az idő múlásával önmaguktól, fiziológiás körülmények között (pH:7,4 & T:37°C) spontán módon átalakulnak. Ez a folyamat gyors (a változás alig néhány óra alatt is végbemehet) és jelen van mindenhol: az egyszerűbb baktériumtól az emberi szövetek sejtjeinek fehérjerendszerekig mindenütt!

 

E változás eredménye drámai lehet, hiszen visszahatva a fehérje térszerkezetére, módosíthatja annak biológiai funkcióját, s emiatt működése ellehetetlenül, akár kóróssá is válhat.

Mi és hogyan befolyásolhatja ennek a természetes átalakulásnak a sebességét és végkimenetelét? Milyen következményekkel jár mindez az élő sejtek normális működésére, ha abban egyszerre sok ezer fehérje kitett e fenti átalakulásnak? Hogyan és miért maradhattak meg az evolúciós szelekció során ezek a gyenge láncszemek a fehérjékben?

 Az előadás rámutat arra, hogy hogyan használható a biokémia és fehérjetudományok területén a kémiai szintézis és analitika, a térszerkezetvizsgálat és a molekulamodellezés eredményesen. Hogyan lehet összetett és fontos kérdésekre egyszerű válaszokat keresni és találni. Bemutatásra kerül néhány tucat egyedi fehérje esete is, amelyek átalakulása végzetes következményekkel jár, amelyek súlyos betegségek forrása lehet: olyanoké mint például a vérben az oxigént szállító hemoglobin, vagy a szemlencse – a tiszta látásért felelős krisztallin - fehérjék esetei.  

Alkímia Ma - Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával
Az Alkímia Ma előadássorozatot az ELTE TTK Kémiai Intézete indította 2007-ben azzal a céllal, hogy középiskolások és felnőttek számára egyaránt érdekes és közérthető módon beszéljenek kutatóink a kémia lenyűgöző világáról. Az előadásokat kísérleti bemutatók, kvíz és egyéb meglepetések kísérik. Az előadadók között főként a Kémiai Intézet professzorai szerepelnek, de gyakori, hogy meghívásunkat elfogadják más egyetemek, kutatóintézetek vagy külföldi társegyetemek munkatársai is. Az előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast, tudományos tartalomsugárzó portál. Egyes közvetítések utólag is elérhetők a Galileo Webcast archívumában. Az előadássorozatről bővebben itt olvashat.