AGYI AKTIVITÁST VIZSGÁLÓ LABOR ÉPÜL AZ ELTE BIOLÓGIA INTÉZETÉBEN

Több mint 106 millió forintos támogatásból fejleszt európai színvonalú infrastruktúrát az ELTE Természettudományi Karának Biológiai Intézete. A fejlesztés célja egy Európában egyedülálló laboregyüttes létrehozása és hosszú távú működtetése, mellyel neurobiológiai, élettani és viselkedésbeli változások összehasonlító vizsgálata végezhető el.
A VEKOP-2.3.3-15-2017-00019 projekt keretében beszerzendő csúcstechnológiai eszközök révén az agyi és az agykérgi aktivitás pontos mechanizmusának jobb megértése válik lehetővé, ami elengedhetetlen az agy kóros működései kialakulásának megelőzéséhez, új gyógymódok kialakításához.

A neurobiológiai kutatásokban legelterjedtebben alkalmazott laboratóriumi állatokon végezhető vizsgálati technikák jelentős fejlesztése révén a kutatók pontosabb adatokat nyerhetnek a különböző belső állapotváltozásokat kiváltó előkezelések idegi- és más fiziológiás folyamatokra gyakorolt hatásairól, egyes idegsejtek megváltozott tulajdonságáról, az agyi aktiváció szinkronizációs mechanizmusairól, valamint a szinkronizált agyi aktivitási zavar anyai viselkedésre és ivadékgondozásra gyakorolt hatásáról.

Kutatásaik eredményei gyakorlati, klinikai szempontból is fontos felismerésekhez vezethetnek az epilepszia-kutatásban, alvászavarok kezelésében, a gyermekágyi depresszió megértésében, valamint egyes pszichoszociális problémák értelmezésében.

A projekt további hozzáadott értéke, hogy várhatóan 7 új kutatói munkahely jön létre. A Biológia Intézet két tanszékének – az Élettani és Neurobiológiai, valamint az Etológiai Tanszéknek – összefogásával megvalósuló laboregyüttes-fejlesztés modern feltételeket teremt a biológus és pszichológus hallgatók természettudományos oktatásában, növeli gyakorlati kompetenciájukat és nem utolsó sorban a munkaerőpiacon való elhelyezkedésük lehetőségét.

2017.09.06.