Fizikusok az adattudományban

Fizikusok az adattudományban
10/18

2018. október 18. 17:00 - 18:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)

10/18

2018. október 18. 17:00 - 18:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)


Pafka Szilárd tart előadást 2018. október 18-án Fizikusok az adattudományban címmel „Az atomoktól a csillagokig”  sorozatban.

Mi az az adattudomány (data science)? És miért ez folyik mindenhol a csapból? És miért dolgozik olyan sok fizikus ezen a területen? A technológiai fejlődés hatására a modern vállalatokban, intézményekben manapság rengeteg adat keletkezik. Többek között ezeket olyan statisztikai modellek fejlesztésére lehet használni, amelyekkel folyamatok hatékonyságát lehet javítani, vagy várható eseményeket lehet előrejelezni, illetve az előrejelzések alapján akár be is lehet avatkozni az eseményekbe (például bankkártyás fizetésnél a csalásgyanús tranzakciókat el lehet utasítani). Ezen modellek kifejlesztéséhez olyan matematikai ismeretek szükségesek, amelyeket a fizikában is használnak, ezért nem csoda, hogy sok fizikus erre a pályára sodródik. A kifejlesztett modellek avatatlan szem számára gyakran misztikusnak tűnő erővel rendelkeznek, szinte úgy tűnik, mintha kristálygömbszerűen jeleznék előre a jövőt. Emiatt a médiában sok túlzás is elhangzik az adattudománnyal, gépi tanulással és mesterséges intelligenciával kapcsolatosan. Az előadásban ezek valóságtartalmáról is szó lesz.

Pafka Szilárd  (Santa Monica, USA) az Epoch vezető adattudósa, fő kutatási területe a gépi tanulás.

A tizennegyedik éve futó „Az atomoktól a csillagokig” sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az atomoktól a csillagokig