Hírünk a nagyvilágban

2021.04.29.
Hírünk a nagyvilágban
Egy közelmúltban nyilvánosságra került kutatás szerint a magyar egyetemek közül az ELTE-nek van a legerősebb nemzetközi online jelenléte és ez elsősorban az ELTE Természettudományi Karán folyó etológiai kutatásoknak köszönhető. Az eredmények alapján a nemzetközi online lapokban és a különböző fórumokon kifejezetten pozitív kép rajzolódik ki a magyar intézményekről.

Az Ynsight Research kutatócsapata különleges, több mint 120 országra kiterjedő, globális netnográfiát készített, amelyben megvizsgálta, hogy milyen kép alakult ki a magyar egyetemekről a nemzetközi online beszélgetésekben az idei felvételi időszak előtt. A vizsgálati időszakban – 2019. január és 2021. március között – online híreket, blogokat és organikus kommenteket, beszélgetéseket elemeztek: összesen közel 42 ezer megjelenést és több mint 100 ezer további interakciót vizsgáltak. Ezekből az látszik, hogy a nemzetközi nyilvánosság elsősorban a pozitívumokra, a szakmai sikerekre és az egyetemi innovációkra fókuszál.

A kutatás szerint az ELTE-nek van a legerősebb nemzetközi online jelenléte, ami egyértelműen az etológia terén végzett kutatásainak köszönhető. A kutyákkal végzett kutatásokról a szakirodalmakon kívül számtalan nemzetközileg ismert hírportál is közölt le riportot, többek között az angliai DailyMail, a kanadai Independent vagy éppen az amerikai Reuters. De a témát más országok angol nyelvű kiadásai is felkapták, megjelent még például Szingapúrban, Indiában, Írországban, Brazíliában és Nigériában is. A világhírű kutatásoknak köszönhetően, rendkívül pozitív az egyetem nemzetközi megítélése, mind a szerkesztett hírekben, mind a felhasználói kommentekben.

Az egyetemekről szóló diskurzusok fő helyszínei az online portálok és a Twitter. Ezenkívül tematikus – kutatással és kutatások eredményeivel, külföldi tanulással, tudományos hírekkel foglalkozó – blogokon tűntek fel a magyar intézmények. A legtöbb fórumbeszélgetés a világszerte egyre népszerűbb Redditről érkezik, ahova jövendőbeli diákok, tanulni vágyók fordulnak iránymutatásért.

Forrás: Eduline.hu, elte.hu