Megválasztották az idei év energiaköveteit

2019.05.20.
Megválasztották az idei év energiaköveteit
A korábbi évek sikerére tekintettel, idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A hivatalos eredményhirdetésre ünnepélyes díjátadó keretében került sor, ahol három diák nyerte el az Energiakövet 2019 címet és a hozzá járó ösztöndíjat.

Idén is sikerrel zárult a MEKH Energiakövetek pályázata, amelynek ezúttal is dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke volt a fővédnöke. Pályázni egy bemutatkozó motivációs videóval és egy felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolai tanóra tematikus vázlatával lehetett. A pályázati anyaggal szemben a legfőbb elvárás az volt, hogy a jelentkezők egy rendhagyó tanóra keretében újszerűen, kreatívan, a témát látványos kísérletekkel alátámasztva meséljenek a fiataloknak az energiagazdálkodásról és a tudatos energiafogyasztásról.

A legjobb pályamunkákat benyújtó jelentkezőknek a MEKH székházában megtartott Demo Day során szakmai zsűri előtt is bizonyítani kellett előadói készségüket. 

A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékelte a zsűri: a szakmai tartalomról Dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, az oktatás-szakmai színvonalról pedig Czippán Katalin, környezeti nevelési- és kommunikációs szakember beszélt. Harmadik zsűritagként a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Zsíros László Róbert, tudományos ismeretterjesztő vlogger, a Szertár Projekt alapítója értékelte a beérkezett pályamunkákat.

Balról jobbra: Csiszár Barnabás, dr. Grabner Péter, Máthé Marcell Tibor, Czippán Katalin, Putti Krisztián, Zsíros László Róbert

A szakmai zsűri végül három hallgatót választott ki, akik Energiakövetként egy ország szupertanárai lehetnek:

  • Csiszár Barnabás (19) - ELTE TTK Földtudományok, I. évfolyam. Óravázlatának témája: Hogyan vehetsz részt te is a Föld védelmében?
  • Máthé Marcell Tibor (23)ELTE Fizika Msc. I. évfolyam, Óravázlatának témája: Az energiát nem elég megtermelni, tárolni is kell!
  • Putti Krisztián (23) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Energetikai mérnök MSc, I. évfolyam, Óravázlatának témája: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Ők azok, akik elnyerték a MEKH Energiakövet 2019 címet a hozzá járó 400 ezer forintos ösztöndíjjal. A továbbiakban többnapos előadói tréningen vesznek majd részt, ahol a szakma legjobbjai segítenek nekik felkészülni arra, hogy igazi „szupertanárok” legyenek. Az 2019/20-as tanévben nyertes óraterveik alapján általános és középiskolákban tartják meg szuperóráikat országszerte. Felkészülésüket és az órákat az egész ország nyomon követheti a program weboldalán és közösségi felületein.

Balról jobbra: Máthé Marcell Tibor, Putti Krisztián és Csiszár Barnabás

A pályázat részletei és további hírek az Energiakövetek.hu és a facebook.com/MEKH Energiahatékonyság oldalakon, illetve a MEKH Energiakövetek YouTube-csatornáján.

Forrás