Művészetpedagógiai Konferencia / ELTE Workshop for Arts Education 2017. június 22-24.

A konferencia címe „Művészetpedagógiai Konferencia / ELTE Workshop for Arts Education”.

Általános információk:

A konferencia időpontja: 2017. június 22-24.

A Tudományos Konferencia két párhuzamosan futó rendezvényből áll:
I. Művészetpedagógiai Konferencia: 2017. június 22-23
I. ELTE Workshop for Arts Education (EWAE): 2017. június 23-24

A két rendezvénynek van egy közösprogramrésze, 2017. június 23.-a délután, amikor a négy közoktatásban szereplő művészet ág pedagógiájával foglalkozó külföldi szakemberek előadásait a magyar nyelvű konferencia részvevői is meghallgathatják.

Helyszín:
Az ELTE TTK Északi Épülete: kiállítás és esti kulturális programok: Gömb Aula, plenáris előadások: előadóterem, mélyföldszint, szekció előadások: 7. emelet, 7.14, 7.15, 7.33 és előadóterem, mélyföldszint

Szervezők:
A hagyományteremtő szándékkal elindított konferencia sorozatot az ELTE öt, művészetpedagógiai kutatással, illetve ilyen tantárgyak oktatására való felkészítéssel foglalkozó karának (BGGyK, BTK, PPK. TTK, TÓK) egy-egy munkatársa kezdeményezte 2016-ban. A Karok dékánjai támogatásukról biztosították a konferencia sorozatot.

Az első rendezvény szervezője az ELTE TTK-n működő MTA-ELTE Vizuális Kultúra Szakmódszertani Kutatócsoport. A konferencia elnöke a kutatócsoport vezetője: Kárpáti Andrea DSc, egyetemi tanár, ELTE TTK, Természet-tudományi Kommunikáció és UNESCO Multimédiapedagógiai Központ. A Szerbező Bizottság tagjai: Bodnár Gábor tanszékvezető egyetemi docens, BTK, Bubik Veronika iparművész, szakoktató, TTK, Kolosai Nedda, a Gyermekkultúra Kutatócsoport vezetője, TÓK, Novák Géza Máté mb. intézetigazgató, BGGYK, Trencsényi László c. egyetemi tanár, PPK.

Tudományos programbizottság: Hartai László médiakutató, főmunkatárs, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Illés Anikó egyetemi docens, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Művészetelméleti intézetének igazgatója, Janurik Márta, az MTA SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport vezetője, Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Nemzetközi Kodály Intézetének igazgatója, az MTA LFZE Aktív Zenetanulás Kutatócsoport vezetője, Szegedy Maszák Zoltán egyetemi tanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori iskolájának vezetője.

A konferencia előzménye és célja:

A konferencia sorozat célja a dráma- és színházpedagógia, a zene- és táncpedagógia, a médiapedagógia és a vizuális nevelés területén születő új kutatási eredmények bemutatása, a művészeti ágak szakemberei közötti kapcsolatok erősítése és új kutatási, fejlesztési programok szerveződésének elősegítése. A rendezvényen az újonnan alakult MTA-ELTE tantárgypedagógiai kutatócsoportok is bemutatkozhatnak plenáris és szekció előadásokkal, kiállításokkal és műhelymunkákkal.
A konferencia sorozatnak évente változó címe és alcíme jelezni fogja azt a művészeti ágat vagy témakört, melyet a szervező Kar középpontba szeretne állítani. A 2017-es rendezvénynek, melyet a TTK-n szeretnénk megtartani, Kepes György egyik művét idézve, „A világ új képe a művészetben és a tudományban – fókuszban: a vizuális kultúra pedagógiája” a központi témája. A 2018-as rendezvényt, zenepedagógiai orientációval, a BTK, a 2019-es rendezvényt dráma- és táncpedagógiai hangsúllyal a BGGYK oktatói vállalják. A TÓK és a PPK szervezésében 2020-ban pedig a gyermek- és ifjúsági kultúra lesz a téma.
A rendezvény bírálati rendszerű tudományos konferencia, meghívott plenáris előadókkal. szerepelnének a programban. Minden művészeti ág oktatásáról befogadunk előadásokat, melyek témáik alapján szakterületek szerint, illetve interdiszciplináris programsávokban kerülnek bemutatásra. A konferenciák tematikus fókuszát a címen kívül a nyitó plenáris előadások, a kísérő rendezvények (kiállítások, művészeti bemutatók) jelzik.

Kísérő események:

A 2017-es rendezvényen terveink szerint matematikus képzőművészek tárlata és a nemzetközi GeoGebra és BRIDGES Matematikai és Művészeti Közösség és a pécsi Matematikai Élményműhely programjai szerepelnek majd. Megbeszéléseket folytatunk színház- és zenepedagógiai műhelymunkákról is. A magyar nyelvű, kapcsolódó konferenciával együtt koncertet és színpadi produkciót szervezünk. A gyermekmunkák, illetve művészetpedagógia projekt dokumentációk kiállítása folyamatosan megtekinthető lesz.

A rendezvény az ELTE SZMSZ Természettudományi Kar Szervezeti és Működési Szabályzata 44. §-ban az Eötvös Tudományos Konferencia rendezvény sorozatba vétellel kapcsolatban elvárt célokat megvalósítja, és kielégíti az ott meghatározott feltételeket, így a Kari Tanácstól az előterjesztés támogatását kérem.

2017.06.12.