Nature 150

2019.11.08.
Nature 150
Barabási-Albert László, ELTE Természettudományi Karán végzett fizikus, világhírű hálózatkutató és csapata tervezte a NATURE 150. jubileumi borítóját.

A világ legismertebb és egyik legmérvadóbb össztudományos lapja, a Nature magazin Barabási Albert-László adataiból készült képpel ünnepelte a 150. születésnapját. A jubileumi nyomtatott kiadás címlapján látható színes hálózattérkép a magazinban publikált cikkek, a magazin kereszthivatkozási hálózatát jeleníti meg érzékletes, fényfestést idéző ábrán. Ehhez szolgáltatta az adatokat a magyar hálózatkutató matematikus és kutatócsoportja.

A Nature első lapszáma 1869. november 4-én jelent meg. Az első számban egyebek mellett télen virágzó növények megtermékenyítéséről, teljes napfogyatkozásról, az iskolai természettudományos oktatásról, német természettudósok és fizikusok innsbrucki találkozójáról lehetett olvasni. Az első magazin megjelenése óta a Nature hatalmas kiadóvállalattá nőtte ki magát, a példátlanul népszerű tudományos magazin mellett több ezer különböző tematikus lapot is kiadtak.

A Barabási-féle címlapképen, valamint annak interaktív digitális, háromdimenziós változatában a Nature magazincsoport által a 20. század fordulója óta publikált több mint 88 ezer tudományos cikk és azok citációs rendszere szerepel. 

Minden tanulmányt egy-egy tudományág szerint színkódolt pötty jelöl. A pöttyök mérete az adott tanulmány hivatkozási indexe alapján nagyobb vagy kisebb. Két pötty között az teremt összeköttetést, ha egy harmadik publikáció mindkettőt említi. A teljes hálózat nemcsak a tanulmányok közti kapcsolatra világít rá, hanem a Nature multidiszciplináris jellegére is.  

Az adatokat Barabási Albert-László, a bostoni Northeastern University hálózatkutató-laboratóriumának izgagatója, valamint munkatársai, Alexander Gates matematikus, Qing Ke informatikus és Onur Varol számítógéptudós gyűjtötte és elemezte. A címlapterv az ugyancsak a Barabási-laborban dolgozó Alice Grishchenko adatvizualizációs tervező, az IBM kutatójaként dolgozó Mauro Martino és Claire Welsh, a Nature művészeti szerkesztőjének a munkája. 

A Nature és társlapjai hálózata by Barabási Albert-László Fotó: Nature

Barabási Albert-László 1967-ben született Erdélyben. Egyetemi tanulmányait Bukarestben kezdte, majd az ELTE Természettudományi Karán diplomázott fizika szakon. Doktori fokozatát a Bostoni Egyetemen szerezte meg.  A komplex hálózatok elméletének kutatásával vívott ki magának nemzetközi elismerést, és ma már az egyik legsikeresebb magyar kutatóként tartják számon. A legrangosabb tudományos folyóiratokban publikál. A Magyar Tudományos Akadémia és az Akademie Europeae külső tagja, az egyesült állomokbeli Northeastern Egyetemen működő Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője, a Harvard Egyetem és a Közép-európai Egyetem oktatója.

Forrás