Open Access pályázat a TTK-n

2020.01.31.
Open Access pályázat a TTK-n
A Természettudományi Kar elkötelezett az Open Access publikálási módszerek irányában, ezért "Read and Publish" típusú szerződéseket köt a kiadókkal, ezenkívül pályázatot hirdet elfogadott tudományos publikációk „open access” díjának megtérítésére is.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ szervezetében működő Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program és a kiadók közötti előfizetői megállapodás keretein belül lehetőség nyílt nyílt hozzáférésű cikkek publikálására ELTE affiliációval rendelkező kutatók számára. A részletes szerződést itt olvashatja el.

Read&Publish típusú szerződés elősegíti a nyílt hozzáférésű tudományra való költségsemleges átállást azáltal, hogy a tagintézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további APC költség nélkül jelentethetnek meg open access cikkeket a megállapodásban szereplő folyóiratokban. Az ELTE kutatói a publikációs díjak (APC) alól való mentesség mellett továbbra is hozzáférnek a felsorolt kiadók teljes folyóiratcsomagjához. A Read & Publish modell lehetővé teszi, hogy az ELTE levelező szerzőinek cikkei a megjelenés pillanatától szabadon hozzáférhetők legyenek, minden további közvetlen költség nélkül.

Az ELTE a következő kiadókkal áll Read&Publish szerződésben: 

Publikáláskor kérvényezhető a kiadó felületén, hogy az ELTE támogassa a cikk nyílt hozzáférésű megjelenését. A támogatás igénylésekor, kérjük, az alábbi rektori utasítások figyelembevételét:

____________________________________________________________

ELTE TTK PÁLYÁZATI FELHÍVÁS “open access” publikációs díjak kifizetésére

Az ELTE TTK pályázatot hirdet elfogadott tudományos publikációk „open access” díjának megtérítésére az olyan közlemények esetén, amelyekre nem vonatkoznak az ELTE által már megkötött Read&Publish szerződések. A díjak fedezete az ilyen rezsiköltséget tartalmazó kari NKFIH pályázatok 2,5%-a.

A pályázat folyamatosan beadható, ameddig az erre a célra allokált forrás ki nem merül.
A felhasználható összeg 2020 elején mintegy 14 millió Ft.

A pályázatokat az alábbi felületen, a Caesar azonosítóval és jelszóval belépve lehet beadni a „PÁLYÁZATOK” menüpontból elérhető „OPEN ACESS” fülön.

A támogatás az alábbi feltételek teljesülése esetén kérhető tisztán Open Access típusú és hibrid folyóiratokra is. 

Pályázati feltételek

 • ELTE affiliáció használata a cikkben
 • publikáción szereplő első vagy az utolsó szerző az ELTE főállású munkatársa legyen. Valamint a TTK-n működő kutatócsoportok (MTA, NAP, Lendület, …) azon tagjai, akiknek folyamatban lévő vagy két éven belül lezárt, ELTE-re telepített kutatási pályázatuk van vagy ilyenben nevesített résztvevők.
 • a szerzők az elmúlt 5 évben megjelent közleményeinek szerepelnie kell az MTMT-ben külső azonosítóval és intézményi hozzárendeléssel
 • a cikk feltöltése (a megfelelő nyilvánossági szint beállításával) az egyetemi repozitóriumba: EDIT

A pályázat elbírálása során előny élveznek

 • a minél színvonalasabb folyóiratokban megjelenő cikkek open access díjai (a Web of Science és a Scopus szerint is egységesen Q1-re értékelt folyóiratokban való publikálás)
 • a reguláris (nem kizárólag open access) újságokban megjelenő cikkek open access díjának kifizetését kérő pályázatok
 • jelenleg futó vagy 2 éven belül lezárt ELTE-re telepített NKFIH pályázatok témavezetői és nevesített résztvevői által benyújtott pályázatok
 • azon pályázók igényei, akik még nem kaptak erre a célra támogatást

Határidők

A beérkező pályázatok minden második hónap végén kerülnek elbírálásra:

 • 2020.02.29.
 • 2020.04.30.
 • 2020.06.30.
 • 2020.08.31.
 • 2020.10.31.
 • 2020.12.31.

A pályázat beadásának feltétele a cikk hivatalos, végleges elfogadásáról szóló értesítés.

A pályázatok elbírálását Dr. Túri László tudományos dékánhelyettes szervezi. Az OPEN ACCESS díj odaítéléséről a tudományos dékánhelyettes javaslatára a dékán dönt. A döntés szólhat részleges támogatás megítélésről is. 

A nyertesek névsorát ezen a felületen hozzuk nyilvánosságra.

További információ