Prémium posztdoktori ösztöndíjas kutatóink

2019.07.08.
Prémium posztdoktori ösztöndíjas kutatóink
A nyerteseket az MTA havi bruttó 600 000 forinttal, valamint dologi kiadásokra fordítható, évi legfeljebb bruttó 2,4 millió forinttal segíti kutatási programjuk eredményes megvalósításában.

Az MTA Posztdoktori Program keretében meghirdetett Prémium posztdoktori program célja, hogy a legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemek valamelyikén tudományos fokozatot szerzett, nemzetközi szinten is jelentős eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatal kutatók számára lehetőséget biztosítson kutatási programjuk megvalósítására.

A Prémium posztdoktori kutatói program hároméves támogatást biztosít, teljes munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében az MTA kutatóközpontjaiban és önálló jogi személy kutatóintézeteiben, magyarországi egyetemeken, valamint – alapító dokumentuma alapján az abban meghatározott területen – kutatási tevékenységet végző magyarországi közgyűjteményekben vagy közintézményekben.

Az eredményesen pályázó posztdoktor kutató havi bruttó 600 000 Ft támogatásban részesül, emellett a pályázók dologi kiadásra, konferencia-részvételre, utazási és lakhatási költségekre is igényelhetnek támogatást kutatási tervük megvalósítása érdekében, évi maximum 2,4 millió Ft bruttó értékben. A korhatár 40 év és pályázati feltétel, hogy a pályázó rendelkezzen tudományos (PhD vagy DLA) fokozattal.

A 2019 februárjában meghirdetett pályázatra az április 11-ei határidőig 180 érvényes pályázat érkezett: 51 a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről (28%), 57 az élettudományok területéről (32%), 72 pedig a matematikai és természettudományok területéről (40%). A pályázati keret 2019. évi összege 80 millió forint, amely 27 fő támogatásának elindítását teszi lehetővé.

A beérkezett pályázatokat 2-2 anonim bíráló értékelte (pontszámmal, illetve szövegesen), majd az MTA elnöke által felkért zsűri 2019. június 24-én értékelte és rangsorolta a pályázatokat, illetve javaslatot tett a támogatandó pályázatokra.

A 2019. évi Prémium posztdoktori pályázat nyertesei az ELTE TTK-n

Pályázó neve

Kutatási téma címe

Befogadó intézmény

Balázs Attila

Litoszféra-extenzió, magmatizmus és üledékes felszíni folyamatok kapcsolata: a Pannon térség integrált numerikus modellezése

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Horváti Kata

Multi-epitóp vakcinák irányított célba juttatása dendritikus sejtekbe

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Kremlitzka Mariann

A harmadik komplement komponens (C3) szerepe az antigének keresztprezentációjában és a tumorellenes immunválasz szabályozásában

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Balázs Atilla és Kremlitzka Mariann utólag visszaléptek a pályázattól.

Forrás: MTA