Eötvös Tudományos Konferencia rendezvény sorozat

Általános információk:
A konferencia időpontja: 2017. május 22-25.
Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.
Szervezők: ELTE TTK Matematikai Intézet, Rényi Intézet, BME
A konferencia és programja, az ELTE neve és logója az alábbi honlapon jelenik meg hamarosan: cs.bme.hu/jh2017

A konferencia előzménye és célja:
Diszkrét optimalizálás és alkalmazásai témakörben hazai és japán kutatók szakmai együttműködése több, mint három évtizedes múltra tekint vissza, melyet kölcsönös látogatások és közös publikációk támasztottak alá.
Az együttműködés szisztematikussá tételére 1999-ben elindítottunk egy két évente Japánban és Magyarországon váltakozva megrendezésre kerülő konferencia sorozatot, melynek magyar társelnökei Frank András és Recski András. Az első konferenciára 1999-ben Kyotóban került sor, a legutóbbira, a sorban 9.-re, 2015-ben Fukuokában. Ezen 29 magyar kutató tartott előadást, mutatván, hogy az együttműködés az eltelt közel két évtized során széleskörűvé és intenzívvé vált.
Különösen fontos eredmény, hogy a konferenciák keretében nagyszámú fiatal kutatónak nyílt lehetősége a másik ország fiatal és tapasztalt kutatóival történő találkozásra és együttműködésre. Mindegyik eddigi konferencia munkáját kiadvány mutatta be, amelyek nem csupán az előadások kivonatait tartalmazzák, hanem teljes publikációkat: összesen 3500(!) oldalon. Érdemes hangsúlyozni, hogy a szóbanforgó konferencia sorozaton kívül is rendszeresek a kölcsönös látogatások.
A fentebb vázolt igen intenzív és eredményes kapcsolatok a következők miatt tudtak kialakulni. A japán oktatási struktúra jellemző vonása, hogy a matematikai és a mérnöki kutatások nem válnak el. Emiatt a japán kutatók közel állnak valódi gyakorlati alkalmazásokhoz. Idehaza a Recski professzor által a BME-n létrehozott műhely valamint a jelen kérvényező által vezetett MTA-ELTE Egerváry Kutatócsoport az a két központ, ahol mind a diszkrét matematika elméleti vizsgálata, mind a gyakorlati alkalmazásai az érdeklődés és a vizsgálatok centrumában állnak.
A rendezvény fő célja a több évtizede folyó kiemelkedően eredményes japán-magyar diszkrét matematikai együttműködés fenntartása és továbbépítése, az immár tekintélyes múltra visszatekintő konferencia sorozat 10-dik, jubileumi összejövetelének méltó megrendezése.
A konferenciával a hagyományoknak megfelelően lehetőséget kívánunk biztosítani, hogy a terület legkiválóbb japán és magyar kutatói ne csupán egymással találkozzanak, hanem minél nagyobb számú fiatal japán és magyar kutatóval. Természetes cél a legfrissebb eredmények kölcsönös bemutatása és új közös kutatási témák elindítása

A 2013-as konferencia tudományos programja és előadóinak listája csatolva. 2017-ben is hasonló szerkezetű lesz, ugyancsak neves előadókkal, akik kiemelkedő, aktív kutatók lesznek, japán és magyar oldalról is.

Szervezők:
Frank András ELTE, CV: http://www.cs.elte.hu/~frank/, https://hu.wikipedia.org/wiki/Frank_Andr%C3%A1s
Recski András BME, CV- http://www.cs.bme.hu/~recski/
Wiener Gábor BME, http://www.cs.bme.hu/~wiener/

A konferencia sorozat mögött álló állandó Tanácsadó Testület fontosabb tagjai:

Frank András (ELTE TTK Matematikai Intézet, egyetemi tanár)

Satoru Iwata professzor - Tokyo University, ( honlapja: http://www.opt.mist.i.u-tokyo.ac.jp/~iwata/)

Kazuo Murota professzor - Tokyo Metropolitan University,( honlapja:

http://www.comp.tmu.ac.jp/kzmurota/index.en.html)

Recski András egyetemi tanár - BME, honlapja: http://www.cs.bme.hu/~recski/

Az ELTE TTK kutató/oktató- és diákközösségének - előzetes regisztráció után - ingyenesen biztosított a tudományos rendezvényen való részvétel.