A rangsorok élén

Élen a rangsorokban!

Élen a rangsorokban!
Az ELTE TTK a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

Országos vezető szerepét megőrizve három szakterületen hat tudományágban került be a rangos QS 2018-as összesítésébe az Eötvös Loránd Tudományegyetem: több mint száz helyet javított pozícióján a természettudományban (a 396-ról a 291. helyre) és a bölcsészettudományban (a 401-450-ről a 321. helyre), a régészet, a nyelvészet, a filozófia pedig a világ legjobb kétszáz képzése között van. A Quacquarelli Symonds (QS) rangsorkészítő 2018. február 28-án közétett tudományági globális egyetemi rangsora több mint 22 millió dokumentum elemzésével készült el 151 ország 1130 intézményét öt szakterület 48 tudományágában összehasonlítva.

A QS 2017. október 17-én tette közzé legfrissebb, ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelő rangsorát, melyen az ELTE a 30. helyen áll.

A QS a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat külön is vizsgál, úgy mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményeit és kilátásait. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján 2017 szeptemberében a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem, míg a kiemelkedő eredményt felmutató öregdiákok (Alumni Outcomes) szempontjából egyetemünk a 179. helyen szerepel.

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2017-es globális listáján az 501-600. helyen szerepel az Eötvös Loránd Tudományegyetem. További két magyar egyetem került még be az összeállításba:  a Szegedi Tudományegyetem ugyancsak az 501-600. helyen, míg a BME a 701-800. helyen áll.

Az ARWU rangsor 2003 óta veszi számba mintegy 1300 egyetem mutatóit hat indikátor – köztük például a Nobel-díjas tudósok, illetve a Nature vagy a Science-publikációk száma – alapján, és így állítják össze a világ legjobb 500 egyetemének rangsorát.  2017-től kezdve adják közre az 501-800. közé rangsorolt intézmények listáját is. A minősítést 2009 óta a független a Shanghai Ranking Consultancy nevű szervezet készíti. 

A 2017. október 23-án közzétett Best Global Universities a világ legjobb 1250 egyetemét rangsorolta. A 2018-as lista alapján a magyar egyetemek között az ELTE az első, Európában a 212. helyen áll, a világrangsorban pedig a 466. helyen szerepel. Az ELTE fizika szakja idén az előkelő 185. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, míg a növény- és állattudomány szakterületet a 280., a kémiát pedig a 489. helyre rangsorolták. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

A Times Higher Education 2017. szeptember 5-én hozta nyilvánosságra a 2017/2018-as évrevonatkozó világrangsorát. Az idén tizenharmadik alkalommal bemutatott Times Higher Education World University Rankings a világ 980 legjobb egyetemét rangsorolja – ez az egyetlen olyan átfogó lista, amely tizenhárom indikátor segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. Az indikátorokat a PricewaterhouseCoopers (PwC) független szakértői auditálták. A lista legjobb magyar intézménye idén a Semmelweis Egyetem (401-500. hely). Egyetemünk a rangsor 601–800. helyén áll, ebbe a kategóriába sorolták a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem a 800+ szegmensben szerepel.

Öt magyar egyetem is felkerült a Leideni Egyetem 2017-es világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. Intézményünket a 767. helyre rangsorolták. Európai összehasonlításban a háromszáz legjobb intézmény között vagyunk.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2017. október 16-án hozta nyilvánosságralegfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ismét a lista legjobb magyar intézményeként – az 515. helyen szerepel, a Semmelweis Egyetem a 611., a Debreceni Egyetem a 694. A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen és tizzennégy képzésben rangsorolja a felsőoktatási intézményeket. Egyetemünk fizika képzése 2017-ben az előkelő 293. helyen áll, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet és a Shanghai Egyetemet. Szerepel még az összesítésben az ELTE matematika (301-350. hely) és kémia (451-500. hely) képzése is. 

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.

ITTHON

HVG Diploma 2018 rangsora szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét az ország legjobb egyeteme, mind az oktatói, mind a hallgatói kiválóság listáját az ELTE vezeti. Az egyetemi karok országos összehasonlításában is intézményünk áll az élen: az első helyen a Bölcsészettudományi Kart, a második helyen a Természettudományi Kart találjuk.

Az oktatói kiválósági mutatók szerint az ELTE-n dolgozik a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató, az MTA-címek aránya (több mint 10%) a legmagasabb a tudományegyetemek között. A hallgatói kiválósági összesített listáról kiderül: az ELTE-re érkezett a legtöbb elsőhelyes jelentkezés (7294), valamint a legtöbb, középiskolai versenyen helyezett felvételiző (248 fő) is egyetemünket választotta, amely ebben a kategóriában is az élen áll. Az összesített kari rangsor hallgatói kiválósági mutatói alapján a Bölcsészettudományi Kar a harmadik, az Állam- és Jogtudományi Kar a negyedik, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar a nyolcadik, az Informatikai Kar a kilencedik, a Tanárképző Központ pedig a tizedik helyen áll. A karok oktatói kiválóságát vizsgáló alrangsorban a Természettudományi Kar áll az élen, ahol a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma közel 91%, az akadémikusok aránya pedig 24%.Országosan az ELTE öt kara – az ÁJK, a BTK, a BGGyK a PPK és a TTK –, valamint a Tanárképző Központ tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két gyakorlóiskolája ismét felkerült az ország tíz legjobb középiskolájának listájára. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a harmadik, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a hetedik helyet foglalja el a 2018-as listán.

A Heti Válasz 2017. november 30-án megjelentetett felsőoktatási rangsora a felvett hallgatók kiválósága, a végzett hallgatók diplomás pályakövetési adatai, valamint az oktatói kiválóság alapján készült. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két képzési területen is az élen áll. A bölcsészettudományban a korábbi évekhez hasonlóan első a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, második a Bölcsészettudományi Kar, a pedagógusképzésben pedig első helyen ismét az ELTE Tanárképző Központját találjuk, és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar is megőrizte második helyét. 

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben rendszeresen szerveztek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.