A legjobb 20 között

2018.11.05.
A legjobb 20 között
A Quacquarelli Symonds (QS) újra elkészítette a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő egyetemi rangsorát: 2019-ben az ELTE a legjobb 20 közé került, megelőzve az összes többi magyar egyetemet.

A rangsort nem először állítja össze a Quacquarelli Symonds, 2014 óta hasonlítják össze a "feltörekvő" európai országok, valamint a közép-ázsiai államok egyetemeit. A világranglistával ellentétben ez a szűkebb rangsor objektívebben tükrözi a fejlődő országok egyetemeinek teljesítményét, hiszen ebben az összesítésben nem szerepelnek sem az amerikai, sem pedig az angol egyetemek, a források tekintetében pedig hasonló lehetőségekkel rendelkező felsőoktatási intézmények mutatóit mérik össze, írják a lista összeállítói.

A 300 felsőoktatási intézményt értékelő rangsorban 10 indikátort súlyoznak a lista készítői. Ilyen tényező többek között az akadémiai tekintély, a munkáltatói elismertség, az oktató/hallgató arány, a karra eső publikációk száma és a webes megjelenések száma is. Ezen kívül számításba veszik a PhD-fokozattal rendelkezőket, a publikációk idézettségét és a webes befolyást is, valamint a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya is számít.

A QS rangsorára Magyarországról összesen 11 egyetem került fel, ezek közül 6 az első első százban szerepel. Egyetemünk a 20. helyre került, ezzel a legjobb eredményt érte el a magyar egyetemek közül.

A Szegedi Tudományegyetem a 26., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 29. helyet szerezte meg.  A 31. helyen szerepel a Debreceni Egyetem, utána a Budapesti Corvinus Egyetem áll a 48. helyen, majd a Pécsi Tudományegyetem az 53. helyen. A Szent István Egyetem éppen lecsúszott a százas listáról, a 101. helyen végzett.

A rangsort hagyományosan orosz egyetemek vezetik, idén a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem és a Novoszibirszki Állami Egyetem áll az első két helyen, a dobogó harmadik helye a csehországi Prágai Károly Egyetemé.

Az ELTE a rangsorokban

Forrás: Eduline