A Vízipók tényleg csodapók

2018.12.04.
A Vízipók tényleg csodapók
A Duna Televízión 2018. december 16-án mutatják be Kriska György filmjét a magyar gyerekek szívéhez oly közel álló rajzfilmfigura mintájául szolgáló búvárpókok természetéről és mindennapjairól. Az ELTE Biológiai Intézetének docense saját tenyészetének életéről forgatta a Vízipók tényleg csodapók-ot.

Vízipók-csodapók magyar televíziós rajzfilmsorozatból három széria készült, az első 1974-ben, a második 1980-ban, a harmadik 1984-ben összesen 39 epizóddal. A megjelenést követő, a mai napig töretlen sikertörténet 40 éve alatt magyar gyerekek generációi nőttek fel úgy, hogy a nagy népszerűségnek örvendő főszereplő valóságos megfelelőjével, a búvárpókkal (Argyroneta aquatica) nem ismerkedhettek meg. Egy hamarosan bemutatásra kerülő kétrészes ismeretterjesztő film ezt a fájó hiányt igyekszik bepótolni.

A film rendező-operatőre az édesvízi gerinctelenek nemzetközileg elismert kutatója, Kriska György, az ELTE Biológiai Intézetének docense, aki saját búvárpók-tenyészetet hozott létre és erre alapozva több évig készített speciális akváriumi felvételeket a különös pók életmódjáról. A felvett akciójelenetek nem csak látványos, hanem gyakran kifejezetten mulatságos vagy drámai pillanatokat örökítettek meg a búvárpók életéből. Ez is megerősítheti azt a vélekedést, miszerint egy természetfilm legjobb forgatókönyvírója maga a valóság.

A búvárpókkal való ismerkedés során felbukkannak a rajzfilmsorozat valóságos mellékszereplői (Csibor bácsi, tegzesek, vízicsigák, vízibolhák, kandicsrák, kérészlárva, szitakötő- és csíkbogár-lárva, botpoloska, stb.) is, amelyek hol közömbös lakótársakként, hol pedig zsákmányállatként vagy veszélyes ellenfélként kapnak szerepet a vízipók-csodapók kalandos élettörténetében.

A búvárpók sajnálatos módon hazánkban már jelentősen megritkult, természetvédelmi oltalom alatt áll. Életének látványos bemutatása talán hozzájárulhat ahhoz, hogy az élőhelyéül szolgáló tavacskák és lassúfolyású síkvidéki patakok is értékesebbnek tűnjenek a laikus nézők számára.

Vízipók tényleg csodapók 1-2. (26'-26’) tévépremierje az  50. héten, 2018. 12. 16-án 19:25-kor, illetve 19:55-kor a Duna TV csatornán lesz.

Forrás: az elte.hu