Azonosítottuk az ipolytarnóci ősmaradvány-lelőhelyet megőrző vulkánkitörést

2022.06.16.
Azonosítottuk az ipolytarnóci ősmaradvány-lelőhelyet megőrző vulkánkitörést
Az ELTE kutatói egy nemzetközi együttműködésben rekonstruálták a 17,2 millió éve kitört ipolytarnóci vulkán kitörésének részleteit terepi vulkanológia, geokémia, mikroszkópos kőzetszövet-vizsgálatok, és radiometrikus kormeghatározás segítségével. Karátson Dávid vulkanológus és kutatócsoportjának eredményei a rangos Nature Scientific Reports c. folyóiratában jelentek meg.

A hatalmas, robbanásos kitörés négy fázisban zajlott le mintegy 17,2 millió évvel ezelőtt  Ipolytarnóc közelében. A kitörés forrása Egertől délre volt, és az első, rendkívül energikus torlóár – több mint 80 km-t megtéve – legfeljebb néhány tíz perc alatt érte el Ipolytarnócot - mondta Karátson Dávid vulkanológus, az ELTE Természetföldrajzi Tanszék vezetője. A magma külső vízforrással - pl. tó, rétegvíz - érintkezett, ami miatt viszonylag hideg közeg volt., így Ipolytarnócon a kutatók már csak kb. 150 °C-t rekonstruálnak,

éppen ez tette lehetővé az ottani vízparti környezet vegetációjának: fatörzseknek, leveleknek a megőrződését,

 és ez a nedves hamu takarta be a százszámra megőrződött híres lábnyomokat is. A kitörés záró fázisát az összeomló kitörési oszlopból lezúduló piroklaszt-ár jelentette; ez is kis hőmérsékletű volt, a lerakódott tufa mindenütt tele van faszén-maradványokkal.


A megőrződött piroklasztitok tényleges előfordulásai alapján extrapolált vastagságértékek méterben.

A VEI≥7 kitörés felszínen csak hézagosan megőrződött anyagtömege a Bükkaljától a Mátralábáig, illetve északnyugati irányba Ipolytarnócig nyomozható (összesen mintegy 100 km3-nyi tufaanyag). Ez vetekszik Szantorini késő bronzkori „minószi” kitörésének térfogatával – mi több, az utólagos eróziót figyelembe véve a tényleges térfogat ennek akár többszöröse is lehetett.

Az Eger-Ipolytarnóci kitörés eseménysztratigráfiája, a megőrződött rétegek jellemvonásai – nemzetközi példákkal egybevetve – azt sugallják, hogy

a heves, robbanásos kitörés kis hőmérsékletű, de nagy energiájú piroklaszt-sűrűségárral indult,

mely legfeljebb néhány tíz perc alatt igen nagy területet érintett és drasztikus hatást gyakorolt az ökoszisztémára. Ipolytarnócnál a lökéshullám kidöntötte vagy magával vonszolta a fákat, és a rákövetkező nedves hamuhullással együtt 20-25 cm vékony tufával borította be az élőhelyet.


A kitörés rétegtani viszonyai, fő vulkáni eseményei a földtörténeti korskálán.


Az eredeti közlemény itt olvasható.