Ismeretterjesztő előadássorozatok

Ismeretterjesztő előadássorozatok

2024.06.02.
Ismeretterjesztő előadássorozatok
Karunkon több, rendszeresen megszervezésre kerülő, ismeretterjesztő előadás is elérhető. A programra szeretettel várjuk a középiskolás diákokat, tanáraikat, valamint minden érdeklődőt.
Az előadássorozatok az ELTE Videóstúdió jóvoltából visszanézhetők és élőben is követhetők.

Alkmímia ma (KÉMIA)

Az ELTE Kémiai Intézete 2007 szeptemberében indította az „Alkímia ma - Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával: Előadássorozat nem csak középiskolások számára” című programját. A sorozat elsősorban olyan 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, akik eleve érdeklődnek a természettudományok, s ezen belül a kémia iránt. Természetesen örömmel látjuk azokat a középiskolásokat és fiatalokat is, valamint azokat felnőtteket is akik nem természettudományos pálya mellett döntenek vagy döntöttek, de igényesek arra, hogy nyomon kövessék a természettudományok legmodernebb, legfrissebb eredményit. A program az ELTE TTK Kémiai Intézet egy kutató-oktatójának vagy meghívott külső előadónak kb. 45-60 perces közérthető előadásával kezdődik, majd egy, az előadáshoz kapcsolódó vagy más látványos, ritkán látható, speciálisan kidolgozott kísérlettel ér véget.

Bővebb információk: nepszerukemia.elte.hu

 

Az atomoktó a csillagokig (FIZIKA)

Az ELTE TTK Fizikai Intézetének izgalmas előadássorozata nem csak középiksolásoknak. Az Atomoktól a csillagokig, vagy ahogy a legtöbben ismerik az "Atomcsill" 2005-ben, a Fizika évében indult. Előadói az ELTE TTK oktatói, valamint egykor itt végzett fizikusok. Az előadók célja, hogy megmutassák, a fizika egy ma is élő és folymaatosan változó, fejlődő tudomány, ami rengeteg izgalmas felfedeznivalót tartogat. Még az olyan lezártnak tűnő diszciplínákban is, mint a newtoni mechanika, születnek új, meglepő eredmények, amelyek az egész témakört más megvilágításba helyezik. Nem is beszélve a gyorsan fejlődő kísérleti technika, a hatalmas gyorsítók, a korábban sohasem látott óriási adattömegek feldolgozására képes számítógépes és képfeldolgozó rendszerek által ontott kísérleti adatokra épülő új elméletekről, amelyek a végtelen kicsi és a végtelen nagy objektumok, valamint az igen komplex jelenségek áttekintését és megértését teszik lehetővé.

Bővebb információk: atomcsill.elte.hu

 

Élő adás - előadások a biológia világából (BIOLÓGIA)

Az élővilág működése csodálatosan bonyolult. A legkisebb parány, szemmel láthatatlan baktérium is olyan összetettségű gépezet, aminek nincsen párja az élettelen természetben. A biológia robbanásszerűen fejlődő tudománya egyre több részletet tár fel előttünk: az élőlényeket alkotó molekulák rejtett világától a sejtek és az egyedek szintjén át egészen a fajok sokaságából felépülő életközösségekig. Előadás-sorozatunk a biológia különféle ágai között kalandozik: célunk a legizgalmasabb és legújabb kutatási eredmények, és a megválaszolatlan nyitott kérdések bemutatása. Előadóink kutatók, akik nemcsak a tudásunk mai állásáról mesélnek, hanem az odavezető útról is, hiszen ők maguk is jártak, járnak rajta. Hallgatóságunk pedig mindenki, akit érdekel a természet, az élővilág vagy a saját teste működése. Előadásainkat közérthető, középiskolai ismeretekkel is befogadható formában fogalmazzuk meg. A részvétel egyetlen feltétele a kíváncsiság! Az előadások ingyenesek és nyilvánosak.

Bővebb információk: eloadas.elte.hu

 

Földrajzos klub (FÖLDRAJZ)

Az ELTE Földrajzos Klub 1993 óta működik hullámzó intenzitással és változó szervezeti keretek között.Diákok és tanárok tartanak igen szerteágazó témakörökben előadásokat, melyeket laza, zsíroskenyerezéssel egybekötött beszélgetés követ.
Természet- és társadalomföldrajz egyaránt előkerül, de leginkább a komplex megközelítés uralkodik. Itt kipróbálhatod, hogy milyen előadást tartani. Kötetlenül kérdezhetsz az előadóktól. A Klub programjai mindenki számára nyilvánosak.
 
Bővebb információk: foldrajzosklub.elte.hu