A mesterséges intelligencia és Ipar 5.0 lehetősége

A mesterséges intelligencia és Ipar 5.0 lehetősége
02/15

2024. február 15. 17:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem és online

02/15

2024. február 15. 17:00 -

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem és online


Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit.

Rendhagyó módon, most nem atomokról, molekulákról, és reakciómechanizmusokról lesz szó, hanem a kémiai kutatásokat iniciáló és eredményeit kiaknázó vegyiparról, pontosabban a vegyipar előtt álló kihívásokról és lehetőségekről. A negyedik ipari forradalom a termelő rendszerek digitalizálásában és integrálásában rejlő lehetőségre épülő gazdaságélénkítő programként indult. A klímaváltozás, a Covid, a háborúk, a nyersanyagok rendelkezésre állásának problémái, a zöld átállás kihívásai csak a legkritikusabb elemei a ma már polikrízisként jellemzett helyzetnek, melynek kapcsán két évvel ezelőtt az Európai Unió felismerte, hogy az Ipar 4.0 koncepcióból kimaradt a fenntarthatóság, az emberközpontúság, és az ellátó-, illetve termelő rendszerek ellenálló képesége, így újtára indította az ötödik ipari forradalmat.

Mindeközben egyre több lehetőséget és veszélyt is ígér a mesterséges intelligencia. Mi lesz a vegyipar jövője ebben a helyzetben? Mivel fog foglalkozni a jövő vegyészmérnöke? A HUN-REN PE Komplex Rendszerek Figyelemmel Kísérése kutatócsoportban milyen kutatásokat végzünk annak érdekében, hogy a vegyipar negyedik és ötödik forradalma sikeres legyen? Milyen kapcsolódó fejlesztések vannak a hazai iparvállalatokál? Hogyan tudunk önvezető vegyipari üzemet létrehozni? Az előadás zárásaként az előadó rámutat, hogy az eszközök egyre inkább elérhetők, így Akár Te is készíthetsz gépi tanulási modelleket, segítve ezzel tanulmányaid és hétköznapjaid.

Előadó: Abonyi János vegyészmérnök, a Pannon Egyetem egyetemi tanára.

Mindenféle kísérlet saját ízlésünk szerint.

Kísérlet: Sebő Péter és Varga Bence az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanárai.

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

ELTE TTK Kémiai Intézet

Népszerű kémia

Youtube