Dino Expo 2019

Dino Expo 2019
07/22 - 07/27

2019. július 22. - 2019. július 27.

Iharkút

07/22 - 07/27

2019. július 22. - 2019. július 27.

Iharkút


A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezésre kerül a DinoExpo, mely során meglátogatható az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely, és az ott folyó ásatás. 

A lelőhely szomszédságában lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó) a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó, továbbá egyéb szabadidős és kulturális programokkal egész napos tartalmas elfoglaltságot kívánunk biztosítani vendégeink számára.  

Nyílt Napok időpontjai

  • 2019. július 22. hétfő - eső esetén: július 23. kedd
  • 2019. július 25. csütörtök - eső esetén július 26. péntek
  • 2019. július 27. szombat - eső esetén július 28. vasárnap.

Eső, rossz idő esetén mind a szervezőket, mind a regisztrált résztvevőket előző este e-mailben értesítjük a program elhalasztásáról!
Amennyiben az időjárás hirtelen rosszra fordul (pl.: vihar esetén), a szervezők fent tartják a jogot, hogy a programot megszakítják, és nem indul el az adott turnus a lelőhelyre a résztvevők biztonságának érdekében. Ez esetben a részvételi díjat visszafizetjük és a németbányai Faluházban egy interaktív előadás keretei között bemutatjuk a lelőhely érdekességeit díjmentesen. 

Regisztrációköteles programok

DinoExpressz – vonatos kirándulás az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyre
Németbánya északi határáról kisvonat szállítja a legfeljebb 50 fős csoportokat vadregényes erdei úton az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen vezetett túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedhetnek a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével. 
Az ásatás helyszínén a kutatócsoport egyik tagja mesél az ásatás menetéről, a legfontosabb tudnivalókról, az érdekességekről, a feltárás melletti asztalokon pedig megtekinthetőek lesznek az idei évben előkerült legszebb leletek is. Ezután a kisvonat visszaszállítja a vendégeket Németbánya határába.  

Geotúra Bakonyjákón - Földtörténeti Időutazás
"Mesél a Bittva patak földtörténeti múltunkról és az itt előforduló élővilágról “ címmel hívom ebben az évben a túrázni vágyókat, hogy közösen találjuk meg a meanderező patak titkait, a kiszélesedő völgytalp változatos kőzetvilágát kutathatjuk, letűnt tengerek üledéki tárulnak elénk gazdag vízparti növény és állatvilággal. A bakonyi legelők nyugalma, a gyurgyalagok fészkelőhelyét és hazánk legszínesebb madarainak levegőtáncát csodálhatjuk meg. A völgyet elhagyva felmászunk egy sziklaszirtekkel díszített hegytetőre, hogy egy letűnt tenger élővilágát kutathassunk fel a kőzetben, és Bakonyjákó völgyének festői panorámáját is megcsodálhassuk!" A túrán zárt túracipőre, fejfedőre és folyadékra minden résztvevőnek szüksége van. Az útvonal hossza 4-5 km, ami 20 m szintkülönbséget tartalmaz. A program időtartama 3 óra. A geitúra vezetője: Németh Rita.

REGISZTRÁCIÓ
Felnőtt jegy: 1500 Forint
Gyermekjegy (6-14 éves korig): 1000 Forint
6 éves kor alatt ingyenes!

Minden, a rendezvényre megváltott jeggyel vagy ott elköltött forinttal a bakonyi dinoszaurusz-kutatásokat támogatja! 
Amennyiben a regisztráció során valamilyen akadályba ütközne, vagy szeretné azt lemondani/módosítani: kérjük, jelezze nekünk e-mailben.

Állandó programok a közeli településeken

DINO EXPO - NÉMETBÁNYA 
A falu főterén számos stand várja az érdeklődőket:

Vásárlási és adományozási lehetőségek: 
- az iharkúti őslények maradványainak tudományosan hiteles másolatai 
- A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa c. könyv 
- iharkúti ősállatokról készült kifestő és poszter

  • - A Bakony-Balaton Geopark standja
  • - Magyar Madártani Egyesület foglalkoztató standja
  • - Magyar Dinoszaurusz Alapítvány standja
  • - Kirakodóvásár (inni- és egyszerűbb harapnivalók, dínós pólók, ajándéktárgyak)

Folyamatos filmvetítés Németbányán a Faluház nagytermében (Dinoszauruszok és Vadászaik; Bauxit Expedíció) 
Minden Nyílt Napon lesznek előadások a Faluháznál, a bakonyi dinoszauruszokról és a kréta időszaki ősvilágról:
  • 1. előadás 11:00, Ismeretterjesztő előadás gyermekeknek (20 perces)
  • 2. előadás 13:00, Tudományos-ismeretterjesztő előadás (60 perces)
  • 3. előadás 15:00, Ismeretterjesztő előadás gyermekeknek (20 perces)

Az előadások ingyenesek! 

DINO EXPO - BAKONYJÁKÓ 
A Forrás Vendégháznál további változatos programok várják az érdeklődőket: 
A Forrás Vendégház parkjában várja a vendégeket a kipróbálható Dino-ásatás, geojátszóház Futó Jánossal és Steierhoffer Erzsébettel, népi kultúránkat megelevenítő betyárprogram kézműves tevékenységekkel a Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület közreműködésével, látogatható a gyógy- és fűszernövénykertünk, melynek ízeiből térítésmentesen kóstolhatnak teákat és limonádékat. 

A geojátszóház programjában településünk határában található kavicsok és a víz lesznek a főszereplők. Hogyan mozgatja a víz a kavicsot? Játszunk együtt! Melyik kavicsra lehet karcolni és melyikkel lehet az üveget karcolni? Csoportosítsuk színük szerint a vízzel mosott kavicsokat! Mindenki elkészítheti a nap kavicsemlékét is. 

Facebook esemény