ifj. Dr. Székelyhidi László előadása az ELTE TTK –n!

2018.03.27.
ifj. Dr. Székelyhidi László előadása az ELTE TTK –n!

Az ELTE Természettudományi Karán életre hívott „Köztünk élő tudósok” előadássorozat áprilisi alkalmán vendégünk lesz Dr. Székelyhidi László, aki elnyerte a német “Nobel-díjnak” is nevezett Leibniz-díjat. Az előadásában a kutatási területéről, a Leibniz-díjról, tudományos terveiről beszél, amelyet kötetlen beszélgetés követ.

A Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) 1986 óta részesíti Németország tudós kiválóságait a Gottfied Wilhelm Leibniz- Díjban, elismerve eddigi munkásságukat és újabb eredményekre sarkallva őket. A legrangosabb német tudományos kitüntetésnek számít, jelentős pénzjutalommal jár és nagy kutatói szabadságot biztosít: a díjazottaknak lehetőségük van legfeljebb 2, 5 millió eurót max. hét év alatt egyéni elképzeléseik szerint tudományos ambícióikra fordítaniuk, bürokratikus akadályok nélkül.

Ifj. Székelyhidi László matematikus szakterülete a parciális differenciálegyenletek és a variációszámítás.

Matematikus szülők gyermeke, édesapja id. prof. dr. Székelyhidi László professzor, Gábor öccse szintén matematikus. Apja Hamburgban és Kuvaitban volt vendégelőadó, így ott járt iskolákba. Hegedülni tanult, eleinte nem tudta eldönteni, hogy élethivatásként a zenét vagy a matematikát válassza. Később az Oxfordi Egyetemen tanult matematikát, ahol 2000-ben Gibbs-díjat kapott, majd 2003-ban a lipcsei Max-Planck-Institut für Mathematik in den Naturwissenschaftenben Stefan Müllernél matematikai tudományokból „Elliptikus szabályosság versus rank-one konvexitás” témában doktori címet szerzett. Ezt követően posztdoktori ösztöndíjasként dolgozott a Princetoni Egyetemen, a Max-Planckon, és az ETH Zürichen. 2005-től 2007-ig ETH-n óraadó, 2007–2011 között a Bonni Egyetem, 2011 óta pedig a Lipcsei Egyetem tanára. 2008 óta a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia, valamint a Leopoldina Német Természettudományos Akadémia Ifjúsági Akadémiája tagja. 2011-ben Nicola Giglivel együtt elnyerte az Oberwolfach-díjat. 2014-ben meghívott előadó volt a szöuli ICM-en (The h-principle and turbulence). 2017-ben ERC Advanced Grant-, 2018-ban Gottfried-Wilhelm-Leibniz-díjat kapott.

„A kutatási témám a parciális differenciálegyenletek területébe tartozik, ezen belül főleg a rugalmasságtani és a hidrodinamikai egyenletek matematikai elméletéhez. A díj indoklása kiemeli a hidrodinamikában különösen fontos szerepet betöltő Euler-egyenletrendszerrel kapcsolatos munkásságomat: 1949-ben Lars Onsager (aki később kémiai Nobel-díjat kapott) ezzel az egyenletrendszerrel kapcsolatban megfogalmazott egy sejtést, ami központi szerepet tölt be a turbulens folyadékáramlás elméletében. Ezt a sejtést sikerült az elmúlt tíz év során a munkatársaimmal együtt kidolgozott elmélettel tavaly bebizonyítani.

A Leibniz-díj hihetetlen mértékű kutatási szabadságot biztosít, ezt a pénzt konkrét projekthez való kötődés nélkül tudom az elkövetkező 7 évben egy kutatási csoport (posztdoktori és PhD állások) finanszírozására fordítani. Annak különösen örülök, hogy Magyarországra is eljutott a hír, így reményeim szerint az otthoni fiatal matematikusok körében is el tudom érni, hogy a parciális differenciálegyenletek kutatása nagyobb népszerűségnek örvendjen és megfelelő elismerést kapjon." mondta Székelyhidi László.

Dr. Székelyhidi László előadása előtt az ELTE TTK dékánhelyettese megnyitja az ELTE Tudománytörténeti szakkiállítását. A rendezvényt megnyitja Dr. Jordán Tibor matematikus, az ELTE TTK tudományos dékánhelyettese. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Időpont: 2018. április 5. csütörtök 17:30 kiállításmegnyitó 18: 00 Székelyhidi László előadása

Helyszín: ELTE TTK Kari Könyvtár, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C (1. emelet 1.809) Matematika szakkönyvtár

A belépés díjtalan! Részletek: ttk.elte.hu és https://www.facebook.com/events/1154614931348082/

Az esemény sajtónyilvános. Az előadás végén lehetőség lesz interjú készítésére is. Interjúegyeztetés szükséges!

Sajtókapcsolat: Szabó Noémi ELTE Természettudományi Kar 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C (1.809 szoba) Telefon: + 36 20 / 273 77 09

Csatolmány: 
szekelyhidi.jpg
Székelyhidi-László.jpg