Láthatóvá tett tudás

2021.03.12.
Láthatóvá tett tudás
A Ludwig Múzeum és a British Council közös tudománykommunikációs pályázatának fődíját nyerte el megosztva Barta Karola Anna, az ELTE biológusa a madárének kulturális evolúcióját feldolgozó videójával.

Hogyan tudunk egy tudományos témát a művészet és a vizuális kommunikáció eszközeivel izgalmassá tenni? A Ludwig Múzeum és a British Council 2020 őszén pályázatot hirdetett egyetemistáknak és fiatal kutatóknak kutatási témájuk közérthető, vizuális bemutatására.

A program a BarabásiLab: Rejtett mintázatok kiállításhoz kapcsolódott; a kiállítás a hálózati gondolkodás nyelvét vizsgálja, bemutatva, hogyan juthatnak együtt tudósok és művészek Barabási Albert-László fizikus hálózatait felhasználva a jelenségek hátterében húzódó rejtett kapcsolatokhoz és összefüggésekhez.

A pályázatokat öttagú zsűri értékelte. A zsűri tagja volt Készman József (Ludwig Múzeum, kurátor), Koós Pál (MOME, rektorhelyettes), Zsiros László Róbert (tudománykommunikációs szakember), Naim Sára (British Council) és Tordai Júlia (biológus, tudománykommunikátor).

Az elbírálás során a zsűri a beadott pályamunka vizuális hatását, friss és kreatív képi megvalósítását, eredetiségét, azaz a téma újszerű megközelítését, a kommunikáció hatékonyságát, valamint azt vizsgálta,

mennyire egyértelmű és közérthető az egyébként tudományosan tényszerű anyag.

A zsűri döntése alapján megosztott első díjat kapott Barta Karola Anna, az ELTE biológus PhD-hallgatója, aki a madárénekek kulturális evolúcióját mutatta be, a hangokat frappánsan vizuális jelekké alakítva. Az illusztrációk a magyarázattal érthető keretet adtak a kutatási témának.

A díjnyertes videó:

A TTK biológusa az első helyen Angyal Olíviával osztozik,, a Partiumi Keresztény Egyetem volt diákja fraktálosan egymásba csúsztatható térkönyvével lenyűgözte a grémiumot. A munka nem csupán vizuálisan innovatív, de megvalósítása jól illeszkedik a pályázó kutatási témájához is, ami az újraéledő szürrealizmust vizsgálja az erdélyi kortárs gyermekkönyv-illusztráció történetében.

A program online díjátadó eseményére március 30-án 18.00-tól kerül sor, a díjátadó alkalmával beszélgetnek az alkotókkal, és bemutatják a legjobban sikerült pályaműveket. A rendezvényre minden érdeklődőt várnak, csatlakozni a Facebook-eseményen megadott linken lehet.


Forrás: ELTE