Sakura Science Exchange Program

2022.05.19.
Sakura Science Exchange Program
Magyarország bekerült a japán Sakura Science Exchange Program kedvezményezettjei közé. A Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség fiataloknak szóló Sakura Science Exchange Programjának célja, hogy a japán tudományos eredményeket és intézeteket népszerűsítse, valamint elősegítse a fiatalok bekapcsolódását a nemzetközi tudományos-technológiai életbe.

A program két formában biztosít támogatást: középiskolás diákok, illetve közvetlen meghívási programban egyetemi diákok és 40 év alatti kutatók részére. Évente várhatóan 10-20 magyar fiatal vehet részt ingyenesen a japán programon. A japán fél fizeti a résztvevő fiatalok retúr repülőjegyét, biztosítását és napidíját.

A programban történő részvételhez a pályázat iránt érdeklődő magyar egyetemi hallgatónak, illetve 40 év alatti kutatónak közvetlenül kell egy japán partnert megkeresnie és jeleznie, hogy szeretne együttműködni, tapasztalatot szerezni, illetve cserélni a Sakura Science Exchange Program keretében. A kutatási, együttműködési programot a japán fogadó féllel történő egyeztetést követően a fogadó intézmény adja be pályázat formájában a Japán Tudományos és Technológiai Ügynökségnek.

Továbbá a KKM Tudománydiplomáciai Főosztálya felajánlotta közreműködését a program iránt érdeklődő, de japán partnert nehezen találó egyetemisták és fiatal kutatók részére a partnerkeresésben.

Részletes információk a programról és a jelentkezés menetéről az alábbi honlapon érhetők el.