Új vízkezelési eljárás gyógyszermaradványok és baktériumok eltávolítására

2020.01.08.
Új vízkezelési eljárás gyógyszermaradványok és baktériumok eltávolítására
Az ELTE TTK kutatói egy egyszerűen üzemeltethető, konténeres víztisztítási eljárást fejlesztettek ki, amely kistelepüléseken biztosítja a már biológiai úton megtisztított szennyvizek szerves mikroszennyezőinek eltávolítását és fertőtlenítését.

Az ELTE Természettudományi Karán Záray Gyula professzor vezetésével, egy négytagú konzorcium által kifejlesztett vízkezelési technológia a biológiai úton tisztított szennyvizekben visszamaradt, potenciálisan környezeti veszélyt jelentő szerves mikroszennyezők (pl. gyógyszermaradványok) koncentrációjának csökkentésével hozzájárul a felszíni vizek, mint befogadók vízminőségének javításához, a vízi ökológiai rendszer és az ivóvízbázisok védelméhez.

A projekt eredményeként konténeres víztisztító berendezés készült el, amely kistelepülések szennyvíztisztító telepeiről, gyakran kis vízhozamú befogadókba (patakok) juttatott, biológiai úton tisztított szennyvizek utókezelését, a szerves mikroszennyezők hatékony eltávolítását és fertőtlenítését biztosítja. A pályázat keretében kidolgozott vízkezelési technológia egy új rendszerű fotoreaktor alkalmazásán alapul, amelyben egy 185 és 254 nm hullámhosszon sugárzó kisnyomású Hg-lámpa helyezkedik el, biztosítva az ózon folyamatos előállítását a hűtőgázban és az áramló, kezelendő vízben egyaránt.

A vizsgált tíz gyógyszermolekula esetében 95-100 %-os eltávolítási hatásfokot értek el.

Az UV/O3 és az UV/VUV/O3 fotooxidációs folyamatok során képződött melléktermékek eltávolítására granulált aktívszenet alkalmaztak. A szerves mikroszennyezők degradációjának a vizsgálatát és az oxidációs melléktermékek azonosítását UHPLC-Q-TOF folyadékkromatográf-tömegspektrométer rendszerrel valósították meg.

A konténer-rendszert a kiskunlacházi és a siófoki szennyvíztisztító telepen tesztelték.

(A kép illusztráció.)

A vizsgált tíz gyógyszermolekula (diklofenak, naproxen, karbamazepin, klaritromicin, ciprofloxacin, szulfonamid, tetraciklin, metoprolol, atorvasztatin, sitagliptin) esetében 95-100 %-os eltávolítási hatásfokot értek el.

A mikrobiológiai vizsgálatok mindkét szennyvíztisztító telepen rendkívül pozitív eredményeket hoztak, azaz a baktériumok eltávolítása mintegy 99,9 %-os biztonsággal megtörtént, ugyanakkor ökológiai toxicitással bíró melléktermékek nem keletkeztek. Az elkészült konténer-rendszer egyszerűen alkalmazhatóvá tehető ivóvíz előállítására is.

Az ELTE TTK Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ vezetésével, az MTA Természettudományi Kutatóközpont, a LightTech Lámpatechnológiai Kft és az Inwatech Környezetvédelmi Kft részvételével létrejött konzorcium „Innovatív fotooxidációs víztisztítási technológia kidolgozása szerves mikroszennyezők eltávolítására biológiai úton tisztított szennyvizekből” címmel, NVKP_16-1-2016-0045 azonosító számon nyert támogatást a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program keretében.

Borítókép:  Shebeko/Shutterstock

Facebook esemény 

Új vízkezelési eljárás gyógyszermaradványok és baktériumok eltávolítására

Új vízkezelési eljárás gyógyszermaradványok és baktériumok eltávolítására

0

/

0

0

/

0