52. Nemzetközi Sokrészecske Dinamikai Szimpózium az ELTE szervezésében

2023.09.05.
52. Nemzetközi Sokrészecske Dinamikai Szimpózium az ELTE szervezésében
A 2023. augusztus 21-26. között megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Sokrészecske Dinamikai Szimpóziumon 5 kontinens 32 országából 129 fizikus vett részt Gyöngyösön, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán. Egy hét alatt összesen 128 tudományos előadás hangzott el a Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és az ELTE együttműködésében szervezett nemzetközi találkozón.

A konferencián a sokrészecske-dinamika számos aktuális kutatási témája jelent meg. A legnagyobb nemzetközi érdeklődés a debreceni ATOMKI-ben felfedezett, X17 néven ismert részecske-jelölt kutatásainak legújabb eredményeit övezte. Krasznahorkay Attila fizikus, az Európai Akadémia tagja bemutatta csoportjának legújabb eredményeit, korábbi méréseiknek új magfizikai folyamatokban, illetve új mérőműszerrel történő megerősítését. Eredményeit, a konferencián tartott előadásaikban, vietnámi és orosz kísérleti csoportok is megerősítették és további részletekkel egészítették ki.

A konferencia háromfős szervezőbizottságában Csörgő Tamás (Wigner és MATE) és Novák Tamás (MATE) mellett vett részt Csanád Máté, az ELTE Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára. Az ELTE Asztro- és Részecskefizikai Tématerületi Kiválósági Program által támogatott kutatásokról rajta kívül Kincses Dániel és Kórodi Balázs, az ELTE Atomfizikai Tanszék kutatói femtoszkópiai eredményeikről számoltak be a konferencián. Eredményeik szerint a részecskegyorsítókban létrehozott kis ősrobbanások térbeli alakja eltér a normálistól, az értelmezések alapján egyfajta anomális diffúzió alakul ki benne, ami segíthet jobban megérteni ennek az anyagnak a hétköznapi részecskékké alakulásának folyamatát.


Az 52. Nemzetközi Sokrészecske Dinamikai Szimpózium résztvevői.

Nagy visszhangot váltott ki továbbá egy 50 éves, 1973-ban megjósolt részecskefizikai folyamat, az odderon-csere megfigyelése. Ennek a szigorú szakmai követelményeknek megfelelő bizonyítását elsőként 2021 februárjában publikálta nemzetközi fizikai szakfolyóiratban egy magyar és svéd kutatókból álló, 5 fős kutatócsoport, amelyben az ELTE kutatója, Szanyi István is részt vett.


A konferencia teljes beszámolója itt található.