A megfelelő vízellátás biztosításáért fogtak össze európai kutatók

2024.05.03.
A megfelelő vízellátás biztosításáért fogtak össze európai kutatók
A szélsőséges éghajlati események mérséklését, valamint az emberiség és az ökoszisztémák megfelelő vízellátásának biztosítását tűzte ki célul az a ClimEx-PE-Water4All EU-s partnerségi felhívásban résztvevő hazai projekt, melynek szakmai koordinátora az ELTE hidrogeológiai kutatócsoportja. A hároméves munka részleteit Madridban ismertették a szakmai képviselők.

Az Európai Unió Water4All 2022 partnerségi felhívásában támogatott projektek megnyitó értekezletét Madridban - a nyertes projektek munkájának követéséért felelős állami szervnél (Agencia Estatal de Investigación – AEI) - rendezték meg, április 23–24. között. Az eseményen bemutatkozott az április 1-én indult, az ELTE konzorciumvezetésével zajló ClimEx-PE Climate Extremes buffering through groundwater flow-based Managed Aquifer Recharge and Public Engagement projekt is.

A ClimEx-PE projekt a CHARM-EU intézményi együttműködés keretében jött létre, melynek koncepcionális hátterét az ELTE hidrogeológiai kutatócsoportja adta.

A kétnapos rendezvényen a 27 nyertes pályázat képviselői mellett a projektek szakmai munkájának monitorozásáért felelős szakértői csoport tagjai, a tématerülettel foglalkozó EU képviselők és a Water4All megvalósításában résztvevő szervezetek képviselői voltak jelen. A ClimEx-PE projektet az ELTE részéről Mádlné Dr. Szőnyi Judit szakmai vezető, Erhardt Ildikó projekt menedzser és az Utrechti Egyetem-től Tóth Ádám képviselték.

A ClimEx-PE projekt képviselői a nyitórendezvényen (balról jobbra: Erhardt Ildikó, Mádlné Szőnyi Judit, Tóth Ádám)

Az eseményt a Water4All partnerség koordinátora és az AEI képviselői nyitották meg, majd a hallgatóság betekintést kaphatott a vizes tématerülethez kapcsolódó egyéb EU kezdeményezésekbe, ezután ismertetésre kerültek azon követelmények és határidők, melyek a finanszírozott projektek nyomon követését szolgálják.  

A találkozó első napján 12 projekt - köztük a ClimEx-PE - mutatkozott be két parallel szekcióban. A képviselők egy tíz perces előadás keretében ismertették a hároméves projektek célkitűzéseit, a konzorcium összetételét, az egyes munkacsomagokat és a várható eredményeket. A prezentációkat követően a szakértői csoport tagjai további kérdéseket tettek fel az előadóknak.

A ClimEx-PE pályázatot Mádlné Dr. Szőnyi Judit, a projekt szakmai vezetője mutatta be, aki ismertette a tervezett munka újdonságait és a koncepcionális hátteret, valamint elmondta, hogy a kutatás formabontó módon kapcsolja össze a felszínalatti vízáramlási rendszerek ismeretét, a célzott felszínalatti vízutánpótlást (Managed Aquifer Recharge, MAR) és a társadalom kutatásba történő bevonását (Public Engagement), amely kiemelt jelentőségű a szélsőséges éghajlati események mérséklésében, és ezáltal hozzájárulhat az emberiség és az ökoszisztémák megfelelő vízellátásának biztosításához. 

Mádlné Dr. Szőnyi Judit előadása közben

A nap egy irányított hálózatépítési modullal zárult, amely elősegítette a résztvevő projektek kutatóinak együttműködési lehetőségeinek feltárását, a felmerült igények azonosítását, és a szinergiák felismerését.

Az összejövetel második napján a többi 15 projekt bemutatkozása is megtörtént, majd a jelenlévők az EU különböző országaiból érkezett képviselőktől hallhattak előadásokat az adatkezelés, az etikai kérdések és vizes témájú Horizon Europe felhívások témaköreiben. Az eseményt az AEI képviselői zárták, akik összefoglalták a kétnapos rendezvény legfontosabb tanulságait, megköszönték a részvételt és sikeres projektmegvalósítást kívánva elbúcsúztak a résztvevőktől.

A ClimEx-PE projektben a kutatók rögtön megkezdték a munkát, ugyanis április 25-én, a Barcelonai Egyetem (UB) kutatóinak szervezésében ellátogattak a Muga-medence (Spanyolország) mintaterületre, melynek hidraulikai feldolgozása és a hazai koncepció adaptálása kiemelt feladat a projektben. A terepbejárás alkalmával az UB kutatói ismertették a terület geológiai, hidrogeológiai, meteorológiai és földrajzi viszonyait, valamit a területen jelentkező vízhiányból adódó problémát és megoldási javaslatukat. Ezt követően a kutatók végigjárták a víz útját egy szennyvíztisztító teleptől a vizes élőhelyig. A nap végén Mádlné Dr. Szőnyi Judit segítségével megbeszélték az ELTE csoporttól származó koncepciót, melyet a bemutatott területre is adaptálni fognak. A terepi napon résztvevő kutatók sok hasznos információval gazdagodva folytatják az együttműködést a projekten vállalt feladatok megvalósítása érdekében.

Pillanatkép a terepbejárásról

Három egyetem vezető kutatói a terepi napon /balról jobbra: Jose F. García (Barcelonai Egyetem), Mádlné Szőnyi Judit (ELTE), Ignacio Cazcarro (Zaragozai Egyetem)/

 

A ClimEx-PE multidiszciplináris projekt megvalósításában a Természettudományi Kar (TTK) mellett az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara (PPK), Bölcsészettudományi Kar (BTK) és Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) kutatói is részt vesznek. A projekt vezető kutatói: Mádlné Szőnyi Judit (TTK), Zentainé Czauner Brigitta (TTK), Gyuris Ferenc (TTK), Hoffmann István (ÁJK), Velich Andrea (BTK) és Varga Attila (PPK).