Arany minősítést kapott az ELTE hallgatóinak tumorterápiás fejlesztése

2022.12.07.
Arany minősítést kapott az ELTE hallgatóinak tumorterápiás fejlesztése
A világ legrangosabb biotechnológiai versenyén arany minősítést kapott az ELTE TTK hallgatóinak csapata, akik egy saját fejlesztésű szuperbaktériummal a rákos szöveteket egyszerre lehetnek képesek azonosítani és elpusztítani. A NanoBlade nevet viselő fejlesztés már a befektetők figyelmét is felkeltette, így minden esély megvan arra, hogy a biotechnológia mesterszakos hallgatók ötletéből később gyógyszer születhet. A világversenyen való kiváló szereplésükkel nemcsak a világ élvonalába helyezték a magyar biotechnológus képzést, de megoldásukkal jelentősen lecsökkenthető lehet a rákos diagnózis és terápia közti időablak.

Az iGEM - International Genetically Engineered Machine verseny az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) által alapított nemzetközi, biológus, biotechnológus, illetve biomérnök hallgató csapatoknak szóló projektverseny, amelyet 2022-ben már 19. alkalommal szerveztek meg. Az idén Párizsban megrendezett eseményen 7000 hallgató, 330 csapat a világ 46 országából képviseltette magát, amelyen az egyetemi hallgatóknak társadalmilag fontos projekteket, problémákat kell megoldaniuk a szintetikus biológia eszközeivel.

A verseny történetében eddig nem volt magyar induló. Első magyar szereplőként az ELTE iGEM csapata 9 lelkes és tehetséges MSc hallgatóból áll, akik közül a legtöbben az ELTE és a BME által közösen indított, a Richter Gedeon Nyrt. által támogatott kiscsoportos biotechnológia mesterképzés hallgatói: Biró Adrienn, Csorba Zsóka, Dénes Laura, Emődi Nikolett, Englert Dóra Fanni, Golarits Ágnes, Kapui Dóra, Király Laura és Nyiri Márton Péter. A biotechnológia mesterképzési szak 2018. évben történő alapítását többek mellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) is támogatta, mivel a képzés fókusza korunk egyik legígéretesebb feltörekvő technológiai ágazata, a fehérje-alapú gyógyszerek előállítása.


Az ELTE csapata a párizsi versenyen.

A csapat egy baktérium alapú célzott, fényre aktiválható tumorterápiás módszert fejleszt. Megoldásuk a NanoBlade nevet viseli. Ez, a hallgatók által genetikailag módosított baktérium képes lesz felismerni, detektálni rákos szöveteket, majd kék fény hatására elpusztítani azokat. Ehhez a mikroba külső felszínén egy kisméretű fehérjét, ún. Nanobody-t fejeztek ki, mely a tumorsejtek felszínéhez képes kötődni. Az ily módon azonosított tumorsejteket

kék fénnyel megvilágítva a mikróba egy citotoxikus fehérjét juttat a tumorkörnyezetbe, amely lokálisan elpusztíthatja a rákos sejteket.

A csapatot a kezdetektől felkarolta Dr. Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja, a biotechnológia mesterképzés alapítója. Szakmai mentorként Dr. Nyitray László, az ELTE Biokémia Tanszék korábbi vezetője tevékenykedett. A Richter Gedeon Nyrt. a csapat legfőbb anyagi támogatójaként nagy érdeklődéssel figyelte a hallgatók munkáját. A Richter részéről Ifj. Dr. Bogsch Erik, a Biotechnológiai Üzletág igazgatója, illetve Dr. Urbányi Zoltán rögtön felfigyelt a csapat egyedülálló projektjére és érdemesnek találták arra, hogy finanszírozzák a versennyel kapcsolatban felmerülő költségeket. A molekuláris biológia területén a fejlesztési feladatokat Dénes Laura és Golarits Ágnes végezte, az In vitro kísérleteket Király Laura és Csorba Zsóka koordinálta.


Labormunka kék fény használatával.

Az IGEM projektverseny a csapatmunkán túl az egyéni fejlődésnek is teret biztosított. A projektmunkában Nyiri Márton Péter felelt a kollaborációkért: kapcsolatot tartott másik 9 csapattal és kialakította az időzónákon átívelő együttműködéseket, valamint megszervezte a Kelet-Európai csapatoknak tartott minikonferenciát. Emődi Nikolett másfél hónap kemény munkával megtervezte, és leprogramozta a projekt weboldalát. Király Laura megvizsgálta, hogy projekt valóban társadalmilag hasznos-e, valamint felmérte, hogyan vélekedik róla közösség. Ehhez kérdőíves felmérés készült, illetve kutatókkal, szakértőkkel, orvosokkal mélyinterjúkat bonyolítottak le. Englert Fanni tervezte és építette meg a kék-fény aktiválta fehérjetermelés teszteléséhez elengedhetetlen berendezéseket. Az ő nevéhez köthető a projektet bemutató promóciós videó elkészítése is. A fenti feladatokon kívül számos más teendőjük volt a hallgatóknak a néhány hónapos felkészülés alatt.


A biotechnológia mesterképzés hallgatóiból álló iGEM-csapat.

„Egy fecske nem csinál nyarat, de mi bízunk benne, hogy sok hallgatónak kelthettük fel az érdeklődését, hogy maguk is merjenek vállalkozni, alkotni, részt venni akár az iGEM-ben, vagy hasonló kezdeményezésekben. Más országokban, a világ legjobb egyetemein főleg, már hatalmas hagyománya van a részvételnek, ami egy nagyon talpraesett, kreatív, szociálisan érzékeny, közösségben gondolkodó kutatógeneráció kinevelésében kulcsszerepet játszott, ami akár hozzájárulhat egy adott ország fejlődéséhez is” – mondta a csapat vezetője, Csorba Zsóka.


A Science Podcast-ben Kacskovics Imre dékán és Csorba Zsóka, a csapat vezetője beszél a fejlesztésről.