Ben Feringa Nobel-díjas szerves kémikus Budapesten

Ben Feringa Nobel-díjas szerves kémikus Budapesten
05/15 - 05/17

2024. május 15. - 2024. május 17.

ELTE TTK

05/15 - 05/17

2024. május 15. - 2024. május 17.

ELTE TTK


Bernard L. Feringa holland származású vegyész 2016-ban megosztva kapott Nobel-díjat a molekuláris gépek tervezéséért és szintéziséért. Perczel András és Szalay Péter professzorok meghívására érkezik Budapestre és többek között Karunkon is előadást tart.

Ben Feringa, a Gröningeni Egyetem professzora 2016-ban kémiai Nobel-díjat kapott Sir J. Fraser Stoddarttal és Jean-Pierre Sauvage-vel megosztva a molekuláris gépek tervezéséért és szintéziséért. Feringa professzor elsőként készített olyan molekuláris rotorlapátot, amely folyamatosan, ugyanabba az irányba forgott és a molekuláris motornál mintegy tízezerszer nagyobb üveghengert forgatott meg.

Az ő nevéhez fűződik a „nanoautó” megalkotása is.

A Nobel-díjas szerves kémikust két ELTE-s professzor - Perczel András, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke és Szalay Péter, a Magyar Kémikusok Egyesülete elnöke - azért hívták meg Budapestre, hogy találkozzon magyar hallgatókkal, doktoranduszokkal és kutatókkal. Budapesti tartózkodása alatt Feringa professzor előadást tart az ELTE-n, kerekasztal beszélgetésen vesz részt a BME-n, találkozik hallgatókkal, kémikusokkal és érdeklődőkkel a HUN-REN TTK-n.

A részletes programot hamarosan közzétesszük.

Regisztráció: 2024. május 16-ig az alábbi linken: mta.hu

A rendezvény plakátja itt érhető el.