Eötvös Loránd emléknap

Eötvös Loránd emléknap
04/08 - 04/09

2019. április 08. 10:00 - 2019. április 09. 19:30

MTA Székház, Díszterem

04/08 - 04/09

2019. április 08. 10:00 - 2019. április 09. 19:30

MTA Székház, Díszterem


Báró Eötvös Loránd (1848-1919) kiemelkedő tudósa és közéleti személyisége volt Magyarországnak. A súlyos és a tehetetlen tömeg ekvivalenciáját igazoló mérése az Einstein-féle általános relativitáselmélet, torziós ingája pedig a tudományos szénhidrogénkutatás megalapozását tette lehetővé.

Ezen felül miniszterként és a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként jelentős fejlesztéseknek volt az irányítója. Kiváló sportember is volt, mind a hegymászás, mind a lovassportok területén nagyszerű eredményeket ért el. Báró Eötvös Loránd életművével méltóvá vált, hogy a mai Kárpát-medencei magyar ifjúság számára példakép legyen.

Báró Eötvös Loránd fizikus, geofizikus és a felsőoktatás megújítója halálának 100. évfordulója c. évfordulós magyar felterjesztés az UNESCO Általános Konferenciájának 39. ülésszakán hozott döntés értelmében bekerült a 2019-es esztendőben a szervezettel közösen ünnepelt évfordulók közé.

Az emlékév központi, ünnepi rendezvénye Bartók és Kodály műveiből összeállított zenei programmal kezdődik, amelyben Melegh Béla karnagy vezetésével közreműködik a Budapesti Piarista Gimnázium Vörösmarty Diákkórusa. A köszöntő beszédeket az emlékév védnökei, Lovász László házigazda, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Borhy László, az ELTE rektora tartják. Ezt követően Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke tart előadást Kutatás-fejlesztés-innováció és az eötvösi életmű címmel.

A délelőtti központi program részeként levetítik az Eötvös Loránd temetéséről szóló korabeli fimhíradó-részletet, Kathryn A. Whaler a Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió üdvözletét tolmácsolja, majd Sólyom Jenő Eötvös Loránd, a tudósMolnár Andrea pedig Eötvös Loránd, az ember címmel tart előadást. Molnár László a 2019-es Eötvös Loránd-emlékversenyeket mutatja be, majd élőben kapcsolják Bécset, az Európai Földtudományi Unió (EGU) éves konferenciájának Eötvös 100 kiállításáról. Az ünnepség keretében mutatják be a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott Eötvös Loránd-emlékérmét, illetve a Magyar Posta által kiadott emlékbélyeget. A délelőtti programot Vándor Sándor Air című, cselló piccolo-ra és zongorára írt zeneművének előadása zárja Tóth Barnabás és Horváth Bálint tolmácsolásában.  

Az emléknap délutáni programjában több előadás részletesen mutatja be az ELTE névadójának életútját, majd a nap zárásaként az Akadémia dísztermében levetítik Az inga leng, a kronométer számol című dokumentumfilmet is a tudós életéről. A rendezvény kísérőprogramjaként egész nap tart az Eötvös 100 emlékbélyeg- és érmeárusítás, valamint az Eötvös-inga és bélyegkiállítás az Akadémia első emeleti előterében, délután fél 1-től pedig az Eötvös 100 kamarakiállítás is megtekinthető lesz a Tudós Kávézóban.

A szervezők kérik a délelőtti programok résztvevőit, hogy helyüket legkésőbb 09:55-ig foglalják el a Díszteremben. Az emléknap délelőtti és délutáni programjaira, a kora esti filmvetítésre, valamint Eötvös Loránd sírjának április 9-én 11:00 órakor kezdődő koszorúzására külön-külön kell regisztrálni az Eötvös100 honlapon, illetve az Akadémia weboldalán. A rendezvény részletes programja és más hasznos információk az emlékév honlapján olvashatók.

Az Eötvös Loránd-centenárium központi rendezvényei 2019. április 8-án

10:00-12:30: Eötvös 100 ünnepség

  • Köszöntők és beszédek
  • Kulturális program
  • Eötvös Loránd emlékérme-kibocsátás (a Magyar Nemzeti Bank által)
  • Eötvös Loránd emlékbélyeg-kibocsátás (a Magyar Posta által)

Regisztráció a délelőtti programra

13:30-15:00: Eötvös Loránd, a tudós

Ismeretterjesztő előadások

15:30-17:00: Eötvös Loránd, az ember

Ismeretterjesztő előadások

Regisztráció a délutáni programra

17:30-19:00: Eötvös 100 MTA Filmklub

Regisztráció a filmklubra

Eötvös 100 emlékbélyeg- és érmeárusítás (1. emeleti előtér, 9:00-13:30)
Eötvös-inga és bélyegkiállítás (1. emeleti előtér, 9:00-17:30)
Eötvös 100 kamarakiállítás (Tudós Kávézó, 12:30-17:30)

Az Eötvös Loránd-centenárium központi rendezvényei 2019. április 9.

 11:00: Eötvös Loránd sírjának megkoszorúzása (Fiumei úti sírkert)

Meghívó
Szervezetek regisztrációja a koszorúzásra  

18:30: A Teremtő által talentumokkal gazdagon megáldott, azokkal földi életében jól sáfárkodó Eötvös Loránd a példamutató ember, kimagasló tudós, jeles közéleti szereplő halálának centenáriumán életéért és munkásságáért adunk hálát szentmise keretében a száz évvel ezelőtti gyászmiséjének helyszínén, a Pesti Ferences Templomban (1053 Budapest, Ferenciek tere 9.)

További részletek