Ezerarcú fehérjék

2018.11.15.
Ezerarcú fehérjék
A 10. Jubileumi MedinProt konferencia keretében november 10-én mutatták be az „Ezerarcú fehérjék” című könyvet. A nagylélegzetű, 26 módszertant és 18 fehérjecsaládot példaként bemutató ezeroldalas szakkönyv csaknem 100 szerző munkáját foglalja magában.

A kötet szerkesztői Budai László, az ELTE Biológia Doktori Iskola oktatója, Nyitray László, az ELTE TTK Biokémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és Perczel András, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. A szerteágazó tématerületeket a három szerkesztő, az orvos, a biológus és a kémikus három különböző irányból igyekezett egységbe rendezni. Egy közös cél vezérelte munkájukat: a fehérjék mibenlétének jobb és mélyebb megértése.

Fehérjék ezreinek működése teszi a sejteket élő rendszerré: „személyre szabják” a kémiai reakciókat, működtetik a sejtek energiagyárait, teljesítik az örökítés feladatát, motorokként „áruszállítást” és sok más feladatot végeznek. Mindezek megismerésével a Protein Science foglalkozik, melynek az első magyar nyelvű szakmai összefoglalója ez a kiadvány.

A könyvet ajánlják mindenkinek, aki tudományos igénnyel fordul a fehérjék felé, legyen biológus, kémikus vagy orvostanhallgató, doktorandusz, posztdoktor vagy kutató. A téma különösen fontos, a fehérje-biotechnológia súlya folyamatosan nő a gyógyszeriparban, a zöld- és polimerkémiában, az élelmiszeriparban és az egészségtudományok területén.

Fehérjék ezreinek működése teszi a sejteket élő rendszerré: „személyre szabják” a kémiai reakciókat, működtetik a sejtek energiagyárait, teljesítik az örökítés kényes feladatát, motorokként „áruszállítást” és sok más feladatot végeznek. Mindezek megismerésével a Protein Science foglalkozik, melynek az első magyar nyelvű szakmai összefoglalóját tartja kézben az olvasó. E nagylélegzetű, 26 módszertani és 18 fehérjecsaládot példaként bemutató fejezetből álló, ezeroldalas szakkönyv közel 100 szerző munkáját foglalja magában. A szerteágazó tématerületeket a három szerkesztő: az orvos, a biológus és a kémikus három különböző irányból megközelítve igyekezett koherens egységbe rendezni. Egy közös cél vezérelte munkájukat: a fehérjék mibenlétének jobb és mélyebb megértése. 

Kinek ajánljuk ezt a szakkönyvet? Mindenkinek, aki tudományos igénnyel fordul a fehérjék felé, legyen bár biológus, kémikus vagy orvostanhallgató, doktorandusz, posztdoktor, kezdő vagy érett kutató. Célunk, hogy felhasználják a fehérjék vizsgálatáról az itt megszerzett ismereteket, tudásukat továbbadják, s ezáltal a szerzőkkel és a szerkesztőkkel együtt hozzájáruljanak a fehérjetudományok szélesebb körben történő terjesztéséhez. Meggyőződésünk, hogy a jövő nemzedékének nagy szüksége lesz a fehérjékkel kapcsolatos tudományos jártasságra, hiszen a fehérje-biotechnológia súlya folyamatosan nő a gyógyszeriparban, a zöld- és polimerkémiában, az élelmiszeriparban és az egészségtudományok területén. Higgyen a szerzőknek és szerkesztőknek: ez a jövő tudománya, igazi innováció rejlik benne!

A szerkesztők:  Dr. Buday László, Dr. Nyitray László, Táncos László (a Semmelweis kiadó igazgatója) és Dr. Perczel András.

A könyv megvásárolható a Semmelweis Kiadó Legendus könyvesboltjában.

10. MedInProt konferenciáról

A Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program (MedInProt) célja:

  • a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása,
  • hálózatba szervezése és megerősítése, 
  • a versengő együttműködés gyakorlatának meghonosítása, 
  • a szakterületi szinergizmus katalizálása, valamint
  • a már elismert kutatók együttműködésének segítése.

A programot a Magyar Tudományos Akadémia támogatja, és jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont együttműködésével valósul meg. Az alakuló ülésen Prof. Perczel András, a kuratórium elnöke mutatta be a MedInProt programot.

Elhangzott előadások 

Részletek: a MedInProt honlapján.

MedInProt 10

MedInProt 10

0

/

0

0

/

0