Fejbillentő kutyák

2021.10.28.
Fejbillentő kutyák
A kutyák fejbillentésének okát korábban még nem vizsgálták. Az Animal Cognition folyóiratban megjelent új kutatás szerint azok a kutyák, melyek képesek megtanulni játékaik nevét, oldalra billentik a fejüket, amikor meghallják, hogy a gazda valamelyik játékot kéri. Hogy melyik oldalra döntik, konzisztensnek tűnik a különböző alkalmak során. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a közösségi média révén élőben közvetített kísérletsorozat, a Genius Dog Challenge során gyűjtöttek adatokat erről a viselkedésről, és egy korábbi, fent említett tehetség feltárását célzó vizsgálat során igazolódott néhány kutyáról, hogy számos játék nevét képes megtanulni.

Számos állat, köztük az ember is aszimmetriát mutat abban, ahogy mozog vagy érzékszervein keresztül érzékeli a környezetet. Például egy hangjel vagy kép feldolgozása során előnyben részesíthetjük egyik vagy másik fület vagy szemet a másikkal szemben. A kutyáknál ezek az aszimmetriák olyan viselkedésekben nyilvánulnak meg, mint a farokcsóválás, az orrlyukak használata szimatolás közben, vagy akár valamelyik mancs preferenciája, amikor megpróbálnak megragadni valamit, ami nem elérhető. A lateralizáció az agyműködésben is jelen van.

„A fej billentése egy újabb aszimmetrikus mozgás a kutyáknál, de eddig ezt soha nem vizsgálták. Megfigyeltük ennek a viselkedésnek a gyakoriságát és irányát egy konkrét emberi verbális vokalizációra adott válaszként: amikor a gazdi megkéri a kutyát egy játék nevének kimondásával, hogy hozza azt oda. Ezt azután tettük, hogy rájöttünk, gyakran előfordul a fejbillentés, amikor a kutyák figyelnek a gazdájukra” – magyarázza Dr. Sommese Andrea, a tanulmány vezető kutatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Családi Kutya Programjának munkatársa.

A kutatók egy korábbi vizsgálat során gyűjtött videókat elemezték, mely tanulmány igazolta, hogy nem minden kutya képes megtanulni játékai nevét 3 hónapos intenzív tréning után sem. A tesztet meglehetősen könnyű volt végrehajtani: a játékokat az egyik helyiségbe helyezték, míg a gazda és a kísérletvezető egy másik helyiségben tartózkodott. Minden próba során a gazda egy adott játékot kért a kutyától a játék nevének kimondásával.

A tipikus kutyák 2 játék nevét sem tudták megtanulni, míg néhány kutya látható erőfeszítés nélkül több nevet is megtanult.

Ezért megkapták a Tehetséges Szótanuló Kutya címet. „Kettő, több hónapon keresztül végzett vizsgálat során figyeltük meg a két kutyacsoportot: 33 tipikus kutyát és 7 Tehetséges Szótanuló Kutyát” – folytatja Dr. Sommese. Jelen vizsgálathoz a kutatócsoport rögzítette a fejbillentések meglétét (vagy hiányát), miközben a gazda épp valamelyik játékot kérte, és elemezte a billentés oldalát is.

A tehetséges kutyák nagyon gyakran billentették a fejüket, amikor meghallották a gazdi kérését valamelyik játékra vonatkozóan, míg a tipikus kutyák ritkán tették ezt. Ezért döntöttek úgy a kutatók, hogy két további hasonló kísérlet során, több játék bevonásával, csak a tehetséges kutyák fejbillentését figyelik meg.

A kutatók azt találták, hogy a 24 hónapon át tartó kísérletsorozat során minden egyednél állandó volt az az oldal, amely felé a kutyák döntötték a fejüket. „Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a megnevezett játék sikeres kiválasztása, valamint a játék neve hallatára történő fejbillentés gyakorisága között.

Kapcsolat van tehát a fejbillentés, illetve a releváns és jelentéssel bíró ingerek feldolgozása között”

– magyarázza Shany Dror, a tanulmány társszerzője.

„Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány a fejbillentést csak egy nagyon specifikus kutya-gazda kommunikációs interakció során vizsgálta: amikor a tulajdonos arra kéri a kutyát, hogy hozzon oda egy megnevezett játékot. Ne gondoljuk tehát, hogy csak a Tehetséges Szótanuló Kutyák billentik a fejüket más, a fentitől eltérő, ebben a kutatásban nem vizsgált helyzetben is” – teszi hozzá Temesi Andrea, a projektben dolgozó másik kutató.

A Családi Kutya Program kutatói egyúttal a tudományos kutatás egy új módszerét is bemutatják. Csakúgy, mint egy másik, friss tanulmányban, az adatok egy részét a COVID-19 szabályozások hatálya alatt kellett összegyűjteniük, ami azt jelentette, hogy be kellett vinni a kutatást a gazdák otthonába. "Ehhez megkértük a gazdákat, hogy állítsanak be két kamerát, amelyek egy Livestream szoftverhez csatlakoznak, ezáltal teljes mértékben nyomon tudtuk követni a kutyák és gazdáik viselkedését" - mondja Dr. Claudia Fugazza, a tanulmány társszerzője. „Így a COVID-korlátozások és lezárások nem akadályozták meg kutatásunkat.”

A kutyám gyakran billenti a fejét, miért?

A gazdik gyakran megfigyelik kutyáik fejbillentést, mégsem értjük teljes mértékben e viselkedés funkcióját és körülményeit. Ez a tanulmány megtette az első lépést a megértés felé vezető úton, bemutatva, hogy ez a viselkedés hogyan hozható összefüggésbe a kutya számára jelentős és kiemelkedő hallási ingerek jelenlétével.

Borítókép: Cooper Photo