Fontos üzleti szereplővé válhatnak a magyar egyetemek az űripar számára

2024.04.11.
Fontos üzleti szereplővé válhatnak a magyar egyetemek az űripar számára
Nem csak a magas színvonalú szakmai képzés és utánpótlásnevelés adja a magyar egyetemek értékét a nemzetközi űripar számára, de a szektor fontos üzleti szereplőivé is válhatnak a Lágymányoson rendezett Űrtechnológiai Fórum résztvevői szerint.

Március 28-án az ELTE Természettudományi Kara adott otthont a kar és a Thales Alenia Space (TAS) multinacionális nagyvállalat rendezésében megszervezett Űrtechnológiai Fórumnak, melyen a szervezők mellett 7 további magyar egyetem, az Európai Űrügynökség (ESA), az EU és több hazai űripari cég szakmai képviselői vettek részt. Az egész napos megbeszélések kiemelt szereplője volt Prof. Bohry László, az ELTE rektora és Prof. Kacskovics Imre, a TTK dékánja; Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő; Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete; Éger András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője, valamint a Budapesti Francia Intézet munkatársai, a TAS képviseletében pedig Freddy Geyer európai együttműködésekért felelős igazgató, valamint Hervé Legay tudományos és kutatói együttműködésekért felelős vezető.

Az ELTE, a hazai űrkutatás egyik zászlóshajójaként, a rendezvény megszervezésével újabb lépést tett a magyar egyetemi szektor üzleti lehetőségeink fejlesztése érdekében a gyorsan bővülő európai űriparban. A nap során elhangzott egyetemi beszámolók számos olyan fejlesztést mutattak be, amelyek komoly nemzetközi érdeklődésre tarthatnak számot, és már a közeljövőben együttműködések alapjául szolgálhatnak. A résztvevők megismerhették többek között a földmegfigyelés, a robotika, a mesterséges intelligencia, az űr-törmelék vizsgálat, a detektor rendszerek és különleges anyagok fejlesztése és űrbéli alkalmazása területén zajló kutatásokat, elért eredményeket.

Az egyetemi kutatások űriparban való hasznosítását az ESA, az EUSPA (az EU űrügynöksége), továbbá a Francia Intézet különböző pályázatokkal támogatja, melyeket a szervezetek képviselői mutattak be a résztvevőknek. A rendezvény végén a jövő szakember-generációját képviselve a hallgatók is lehetőséget kaptak, hogy a TAS képviselőivel konzultálhassanak.

A francia vendégek kiemelték, hogy a hazai egyetemek nem csak a magyar űripari tevékenység hátországát adják magas szintű és alkalmazott szakmai képzésükkel, de maguk is potens üzleti szereplők lehetnek, akár már a közeljövőben.