Kutatóink a Research.com világrangsor előkelő helyén

2023.07.11.
Kutatóink a Research.com világrangsor előkelő helyén
A Research.com rangsorolta a világ legjobb tudósait különböző tudományterületeken. Az ELTE TTK kutatói országos szinten, több tudományterületen is kiemelkedő helyen szerepelnek a listán.

A 2022-es év kiadásához különböző forrásokból vizsgálták a tudománymetriai adatokat.  Az idézettségen alapuló mérőszámok kidolgozásához szükséges bibliometriai adatokat 2022. december 21-én gyűjtötték össze. A rangsorban elfoglalt helyezés a tudós D-indexén (Discipline H-index) alapul, amely csak a publikációkat és az idézettségi adatokat veszi figyelembe az adott tudományágban.

Országos szinten az aktív kutatók közül Lovász László professzor emeritus, az ELTE díszdoktora áll az első helyen, összességében világviszonylatban a matematika tudományterületen harminckettedik a listán. 

Az ezer legidézettebb kutató közé került a pszichológia területén Miklósi Ádám etológus, akadémikus, a Biológiai Intézet igazgatója, valamint a fizika területén pedig Csabai István fizikus, akadémikus, a Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára.

A fizika tudományterületen karunkról az első 5000 legjobb kutató közé került Fodor Zoltán, az Elméleti Fizikai Tanszék egyetemi tanára és Kiss Ádám, Karunk egykori dékánja, az Atomfizikai Tanszék professor emeritusa.

Kémia tudományterületén Császár Attila egyetemi tanár, a Hevesy György Kémia Doktori Iskola vezetője szerepel hazánkból a második helyen, aki szintén bekerült az 5000 legjobb kémikus közé.

Míg az evolúció és ökológia területen karunkról a Biológiai Intézet egyetemi tanárai Török János és Herczeg Gábor, az Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék egyetemi tanárai láthatók a listán.

Érdekességképp Magyarországról Erdős Pál került a legkiemelkedőbb pozícióba - világszinten a harmincegyedik a matematikusok listáján - , akinek munkája és idézettsége a mai napig jelentős a matematika területén.


A teljes lista ITT megtekinthető és kereshető.