Nem normális, ha egy kutya nem kap levegőt

2023.06.06.
Nem normális, ha egy kutya nem kap levegőt
A rövid orrú kutyák, például a francia és angol bulldogok rendkívül népszerűek, annak ellenére, hogy súlyos veleszületett betegségektől szenvednek. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói megpróbálták kideríteni, mi lehet a magyarázat erre a jelenségre. Végül arra jutottak, hogy a rövid orrú kutyák kedvelői, noha tudatában vannak az egészségi problémáknak, hajlamosak kisebb jelentőséget tulajdonítani a betegségeknek.

A francia és az angol bulldog az USA-ban és Európában is a legnépszerűbb fajták közé tartozik, de a mopszoknak és a boston terriereknek is nagy a rajongótábora. Ez meglepő, ha figyelembe vesszük, milyen sok veleszületett egészségi problémával terheltek ezek a fajták. Legalább a felük légzési nehézségekkel küzd, gyakoriak a szemproblémáik, és elléskor több mint nyolcvan százalékuknak császármetszésre van szüksége. Betegségeik miatt a rövid orrú kutyák átlagosan három-négy évvel kevesebb ideig élnek, mint amit a testméretük alapján várnánk. A francia bulldogok várható élettartama mindössze négy és fél év. Ha ilyen sok probléma van ezekkel a kutyákkal, mi okozhatja a népszerűségüket?

"Korábban azt figyeltük meg, hogy a rövid orrú fajták hajlamosabbak szemkontaktust létesíteni az emberekkel. Feltételeztük, hogy a gazdák számára vonzó ez a tulajdonságuk. Arra is gondoltunk, hogy talán a gazdák nem ismerik a fajták veleszületett betegségeit" - mondta Bognár Zsófia, az ELTE Etológia Tanszékének doktorandusza, az Applied Animal Behaviour Science című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 25 fotópárt mutattak kamerába tekintő és tekintetüket elfordító kutyákról egy online kérdőívben, és azt is felmérték, hogy a válaszadók kedvelik-e a rövid orrú kutyákat, ismerik-e a jellemző betegségeiket és milyen a személyiségük. 1156-an vettek részt a felmérésben. Néhány eredmény ellentétes volt a kutatók várakozásaival. Ugyanis azok, akik pozitívan álltak a rövid orrú kutyákhoz véletlenszerűen választottak a képek között, vagyis hiába hajlamosak a rövid fejű kutyák szemkontaktus kialakítására, ez feltehetően nem játszik szerepet a népszerűségükben. Azok a válaszadók kedvelték jobban a kamerába néző képeket a kutyákról, akik társaságkedvelők, könnyen barátkoznak, illetve azok, akik képesek mások helyzetébe, nézőpontjába képzelni magukat.

Érdekes módon, a rövid orrú kutyákat kedvelő válaszadók voltak a legjobban tudatában a jellemző betegségeknek.

Összességében a válaszadók 99 százaléka társította a rövidfejűséget légzési nehézségekkel, 90 százalékuk nehézelléssel, 61 százalékuk szaruhártya fekéllyel, és csak néhány válaszadó volt, aki négynél kevesebb egészségi problémát társított hozzájuk. Tehát a rövidfejűséggel összefüggő betegségek nagyon is a köztudatban vannak.

Emellett az is kiderült, hogy a rövid fejű kutyák iránt közömbös vagy azokat nem kedvelő csoporthoz képest a rövid fejű kutyák kedvelői fiatalabbak, képzettségük alacsonyabb és jellemzően nincsenek kutyás szakmai tapasztalataik. A közömbös csoporthoz képest a kedvelők között több a nő és gyakrabban van gyerekük. A nem kedvelő csoporthoz képest pedig a rövid fejű kutyákat kedvelőknek magasabb az érzelmi empátiájuk, vagyis hajlamosabbak átérezni egy másik élőlény szenvedését.

"Arra számítottunk, hogy a rövid orrú kutyák egyik legnagyobb vonzereje a nagy szemükben rejlik és a gazdáik örülnek, ha a kutyák rájuk néznek" mondta el Kubinyi Enikő, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport vezetője. "De, legalábbis fényképfelvételek alapján, nem ezt találtuk. Az sem igaz, hogy a rajongók ne ismernék a kutyák betegségeit és az sem, hogy érzéketlenek lennének a kutyák érzelmei iránt. Az viszont kiderült, hogy viszonylag tapasztalatlan kutyások. Így az a legvalószínűbb, hogy tájékozatlanok a kutyák kommunikációs jelzéseiben, nem feltétlenül ismerik fel a fájdalom jeleit és az egészségi problémákra feltehetően normális fajtajellegként tekintenek. A szörcsögő bulldog például cukinak tűnik számukra, nem pedig betegnek, aki levegőért küzd."

Az eredmények szerint tehát

hiába vannak tisztában a rövid orrú kutyák kedvelői azzal, hogy milyen veleszületett betegségeik vannak ezeknek a fajtáknak, ez nem téríti el őket attól, hogy továbbra is kedveljék ezeket a kutyákat.

"Sok országban folyik felvilágosító kampány a rövid orrú fajták betegségeiről. De a növekvő népszerűségükből látható, hogy ezek nem túl eredményesek. Egyértelmű, hogy az egészségi problémák felsorolása nem tántorítja el az embereket attól, hogy ezeket a kutyákat megvásárolják. Ehelyett, azt kellene hangsúlyozni, hogy az egészségi problémákat nem szabad normális vagy elfogadható jellemzőnek tekinteni, mert ezek gyakran fájdalmat okoznak a kutyáknak. A kutyatartóknak azt is tudatosítaniuk kell, hogy a választásukkal jelentős szerepet játszanak a kutyafajták egészségének alakításában" - mondta Bognár Zsófia.


A Kulturális és Innovációs Minisztérium ÚNKP-21-3 és ÚNKP-22-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült, illetve a Magyar Tudományos Akadémia által az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport és a Nemzeti Agykutatási Program 3.0 támogatásán keresztül valósult meg.