Óriási nemzetközi díjeső Mátyus Editnek

2023.07.04.
Óriási nemzetközi díjeső Mátyus Editnek
Mátyus Edit, az ELTE Kémiai Intézet munkatársa az első olyan kutató a világon, aki egyaránt elnyerte a fiatal tudósoknak járó két legfontosabb szakmai díjat, a IAQMS Medált és a WATOC Dirac Medált, ráadásul két külön kutatási eredménnyel. Az ELTE-n ERC kutatócsoportot vezető kémikus ezzel a világ élvonalába került a kvantumkémia területén!

Az elméleti és számításos kémia területén dolgozó 40 év alatti kutatók számára két kiemelkedő nemzetközi díj létezik, az IAQMS Medál és a WATOC Dirac Medál. Mátyus Edit az első olyan kutató Európában, aki mindkét elismerést elnyerte, és az első, aki két különböző téma alapján nyerte el a díjakat. A díjak jelölés és az IAQMS akadémiai tagok, illetve a WATOC vezetőségi tagok titkos szavazása alapján kerülnek odaítélésre. 

Az IAQMS (International Academy of Quantum Molecular Science) a molekuláris kvantummechanika kiemelkedő művelőit tömörítő közel 100 fős tudós társaság, amely 1967-es alapítása óta 14 Nobel-díjast tudhat tagjai között. A szervezet minden évben egy medált ítél oda egy 40 év alatti kutatónak az elméleti és számításos kémia területén elért eredményeiért.  

Az IAQMS Medál díazottjának bejelentésére a 2023. júniusában, Pozsonyban megrendezett 17th ICQC - International Congress of Quantum Chemistry konferencia során került sor. A rangos szakmai szervezet Mátyus Editnek ítélte oda a 2023. évi Medálját a precíziós spektroszkópia elméleti módszereinek fejlesztéséért, molekulák elméleti leírásáért a Born-Oppenheimer és nem-relativisztikus közelítéseken túllépve. 

Az idén odaítélt IAQMS Medál hivatalos átadására és a kapcsolódó szakmai előadásra 2026-ban, a következő ICQC kongresszuson, az új-zélandi Auckland-ben fog sor kerülni.   


International Congress of Quantum Chemistry kongresszuson bejelentették, hogy Mátyus Edit kapja a 2023. évi  IAQMS Medált.

2021-ben a WATOC - World Association of Theoretical and Computational Chemists társaság Mátyus Editnek ítélte az éves Dirac Medálját többatomos molekulák és molekulakomplexek rezgési-forgási Schrödinger-egyenletének megoldására kifejlesztett módszeréért és ennek alkalmazásáért.

 A Dirac Medált évente egy, az elméleti és számításos kémia területén kiemelkedő eredményeket elért 40 év alatti kutatónak ítélik oda, amelynek hivatalos átadására és a kapcsolódó szakmai előadásra a következő WATOC kongresszuson 2025-ben Osló-ban fog sor kerülni.  

Molekuláris Kvantumdinamika Kutatócsoport 2021 nyarán (balról jobbra): Mhykaylo Khoma, Jeszenszki Péter, Alberto Martín Santa Daría, Gustavo Avila, Robbie Ireland, Mátyus Edit, Hollósy Péter, Ferenc Dávid, Keresztesi Tibor.


Borítókép: Mátyus Edit az ELTE Lágymányosi Campusán.
Mátyus Edit kutatásairól bővebben a kutatócsoportja honlapján olvashat.