34. alkalommal rendeztük meg az 5vös 5km futóversenyt

2018.05.10.
34. alkalommal rendeztük meg az 5vös 5km futóversenyt
Dr. Horváth Ákost, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék docensét, az 5vös5 Alapítóját, a verseny egyik szervezőjét kérdeztük a kezdetekről.

Mikor volt az első 5vös5km és honnan jött az ötlet?

2000 május 11-én volt az első Eötvös 5 km-es futóverseny, Eötvös napi 5 km futóverseny néven. Az ötlet onnan jött, hogy Amerikában kutattam évekig és ott sok hétvégén volt öt kilométeres futóverseny. Úgy gondoltam, hogy ezt nagyon jó lenne meghonosítani az ELTE TTK-n. Mivel az én egyik mottóm: Ép testben ép lélek, szerettem volna, hogy az egyetemünk hallgatói is sportoljanak és szeretném motiválni őket erre. Ezért szerveztük meg Mucsi Zoltán HÖK sportfelelőssel 2000 májusában az első futóversenyt, amelyen 100 fő vett részt, akik mindannyian egy pólót kaptak a befutáskor.

Eleinte évente egyszer, az Eötvös napon, szerveztük meg a rendezvényt. Viszont az egyik évben elmaradt a tavaszi futás, mivel külföldön voltam, ezért úgy gondoltuk, hogy ősszel rendezzük meg abban az évben a versenyt. Akkora sikere volt, hogy azóta tavasszal is és ősszel is minden évben megrendeztük az 5vös5 futóversenyt. Most a 34. futóversenyt szervezzük meg, amelyre körülbelül 800-1000 főre számítunk a budapesti egyetemekről, az Infoparkban lévő cégektől. Úgy gondolom, hogy kinőtte magát a verseny és egy össznépi budapesti futóverseny lett belőle, amire nagyon büszkék vagyunk szervező társaimmal.

Mikor voltak a legtöbben?

2016 májusban voltak a legtöbben, akkor 961-en értek célba, köztük 595-en Magyarország 19 egyeteméről, ebből 383-an ELTE-s hallgatók voltak.

Kik a verseny idei fővédnökei?

A verseny fővédnöke Surján Péter, az ELTE TTK dékánja. Most Burján Csaba lesz a meghívott vendégünk, aki olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó és az ELTE TTK matematika alapszakos hallgatója. Dr. Borhy László, az ELTE rektora aktív sportoló, lefutotta tavaly az 5vös 5km-t és idén is számítunk a részvételére. Többszörös teljesítők Dr. Zentai László, az ELTE oktatási rektorhelyettese, aki a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagja, a verseny térképének örökös szerkesztője, valamint Dr. Szalay Péter, az ELTE tudományos rektorhelyettese is. Egyetemünknek nagyon sportos vezetése van. Ezenkívül az ELTE TTK több oktatója, akadémikusok is lefutották már sokszor a versenyt, például Dr. Vicsek Tamás fizikus, Dr. Náray-Szabó Gábor kémikus, valamint most is ott lesz az ELTE Fizikai Intézetének igazgatója, Dr. Frei Zsolt is.

Minden évben Ön szervezi a versenyt?

A versenyt a TTK HÖK szervezi, én benne vagyok a szervező bizottságban. Az utóbbi 12 évben Székely Mózes, a BEAC alelnöke, 9-szeres Ironman áll a szervezés hátterében. Az Ő áldásos tevékenységeknek köszönhetően a verseny magasabb színvonalra lépett, és mostanában az a feladatunk, hogy ennek a kihívásnak megfeleljünk.

Mi a program?

A megnyitó után bemelegítés következik, majd maga a futás. Utána eredményhirdetés és a támogatóinknak köszönhetően tombola és ajándékosztás lesz. Természetesen az első 500 befutó idén is kap a verseny logójával ellátott pólót.

Idén először felkértük az ELTE TTK oktatóit, hallgatóit, hogy egy videóban mondják el: idén is ott lesznek Lágymányos ikonikus sporteseményén, az 5vös5km-en. Az esemény Facebook oldalán megtekinthető az a videó, amelyben többek között Dr. Horváth Erzsébet, az ELTE TTK dékánhelyettese félmaratonista; Dr. Michaletzky György ízig-vérig sportember kosárlabdázó, labdarugó és több félmaraton teljesítője, az ELTE TTK egykori dékánja; Burján Csaba olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó mondja el, hogy idén is lefutja az 5vös 5km-t. Szeretnék mindenkit biztatni, hogy jöjjön el és fussa le a versenyt ősszel is!