4 új kutatócsoport alakult

2019.03.11.
4 új kutatócsoport alakult
A Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportok létrehozására 2018-ban kiírt pályázat eredményeként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen hét új vagy korábban már támogatott kutatócsoport kezdheti meg a munkát 2019 júliusától. Ezzel az idei évben is az ELTE nyerte el a legtöbb pályázatot, az összes támogatás egyharmadát.

A kiírás szerint a pályázat célja a hazai felsőoktatási intézményekben és kutatási tevékenységet végző közgyűjteményben vagy közintézményben kiemelkedő kutatási eredményeket elért személyek által vezetett tudományos műhelyek kialakítása és működésük támogatása, a kutatói és oktatói utánpótlás elősegítése (előnyben részesítve a fiatal kutatói utánpótlás-nevelést), az MTA kutatóintézet-hálózata és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködés erősítése, a kutatóintézet-hálózat kutatási profiljából hiányzó vagy azt kiegészítő, a magyar tudományos életben újdonságot jelentő témák művelésének támogatása bármely tudományterületen, elsősorban a felfedező kutatások területén.

Az 52 pályázó közül 30 fő nyújtott be pályázatot új kutatócsoport megalakítására, 16-an korábbi támogatott kutatócsoport folytatására pályáztak, 6 pályázó pedig korábban sikeres Lendület-kutatócsoportot vezetett.

Az anonim szakmai bírálók javaslata alapján meghozott MTA-elnöki döntés értelmében július 1-től 8 egyetemen összesen 524 millió forintos éves támogatással 21 kutatócsoport kezdheti meg ötéves munkáját: 7 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 7 az élettudományok, szintén 7 a matematikai és természettudományok területén.

A NYERTES ELTE TTK-S PÁLYÁZATOK:

A KUTATÓCSOPORT VEZETŐJE

SZERVEZETI EGYSÉG

KUTATÁSI TÉMA

Császár Attila egyetemi tanár

MTA-ELTE Komplex Kémiai Rendszerek Kutatócsoport, ELTE TTK

Komplex kémiai rendszerek

Harangi Szabolcs egyetemi tanár

MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport, ELTE TTK

Vulkanológiai Kutatások a magmaképződéstől a felszíni folyamatokig és társadalmi hatásokig

Józsi Mihály egyetemi docens

ELTE TTK Immunológia Tanszék

A komplementrendszer működésének és befolyásolása lehetőségeinek kutatása

Szőnyi Tamás egyetemi tanár

MTA-ELTE Geometriai és Algebrai Kombinatorikai Kutatócsoport, ELTE TTK

Algebrai módszerek geometriai és kombinatorikai problémákra

Az egyetemünkön működő MTA-ELTE kutatócsoportokról itt olvashat bővebben.

Forrás: MTA és ELTE.hu