50 éve jártunk a Holdon

2019.07.04.
50 éve jártunk a Holdon
Felhívás a „Holdra szállás 50. évfordulója” c. ELTE rajzpályázaton való részvételre.

A sikeres Holdra szállás az emberiség legnagyszerűbb tudományos eredményei közé sorolt, máig ható teljesítmény. A holdprogram fő célkitűzése 1969. július 20-án teljesült, amikor Neil Armstrong és Edwin Aldrin sima leszállást teljesítettek a Mare Tranquillitatison (Nyugalom Tengerén), a Hold innenső oldalának egyik lávasíkságán. Később 2 óra 31 perc 40 másodperces időtartamú holdsétát tett a két űrhajós, amelyen 21,55 kg holdkőzet- és holdpormintát gyűjtöttek. Az expedíció harmadik tagja Michael Collins volt, aki Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval, míg két társa a holdkomppal leszállt a felszínre.

Ebből az alkalomból az Eötvös Loránd Tudományegyetem pályázatot hirdetett gyerekeknek. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotások jutalomban részesülnek, melyből a 2019. évi Kutatók Éjszakája alkalmából kiállítást rendezünk.

A megadott határidőig összesen 50 pályamunka érkezett, amelyeket 3 kategóriába soroltunk: óvodás, alsó tagozatos és felső tagozatos gyereket díjaztunk. A rajzok közül háromtagú zsűri választotta ki a legjobbakat, akik szeptemberben a Kutatók Éjszakáján vehetik át az nyereményeket. Azonban a pályamunkák egyedisége miatt egy Közönségszavazást is indítunk: a legtöbb szavazatot kapott kép készítőjének szintén ajándékcsomaggal készülünk. Szavazni 2019. augusztus 15-ig lehet a Facebook oldalunkon.

A pályázat részletei

Pályázni lehet A/4-es méretben, bármilyen technikával készült pályaművel (rajz, festmény, stb).

Pályázók köre

ELTE polgárok közvetlen hozzátartozói (gyerek, testvér, unoka)

Pályázati kategóriák

  1. Óvodás korosztály
  2. Alsó tagozatos iskolás korosztály
  3. Felső tagozatos iskolás korosztály

Kérjük, hogy a munka hátoldalán csak a jeligét és a pályázott kategória számát tüntessék fel. Egy pályázó több fajta technikával több pályázatot is beadhat.

A pályázathoz egy lezárt borítékot csatoljanak és kérjük, írják rá a következőket:

  • Boríték külső részére: jelige legyen feltüntetve és a pályázott kategória száma.
  • Borítékba: Pályázó gyermek neve, ELTE-s hozzátartozó felnőtt neve és e-mail címe kerüljön.
A zsűri által legjobbnak ítélt alkotások jutalomban részesülnek, melyből a 2019. évi Kutatók Éjszakája alkalmából kiállítást rendezünk! Eredményhirdetés ünnepélyes keretek között 2019.09.26. délután kerül sor.

Pályázatok beküldésének módja

  • belső postával: ELTE Rektori Kabinet Tudománypolitikai Irodának címezve vagy
  • személyesen: 1056 Budapest, Szerb u21-23. I. em 135. irodában (kizárólag keddi napokon 12-16 óra között.)
Határidő: 2019.05.31.

50 éve jártunk a Holdon

50 éve jártunk a Holdon

0

/

0

0

/

0