A 2021. évi kémiai Nobel-díj - közérthetően

A 2021. évi kémiai Nobel-díj - közérthetően
12/02

2021. december 02. 17:00 - 18:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem

12/02

2021. december 02. 17:00 - 18:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem


Organikus építészet a molekulák világában: Organokatalízis

Az idei kémiai Nobel-díjat Benjamin List és David William Cross MacMillan kapták az aszimmetrikus organokatalízis területén elért eredményeikért. Munkásságuk döntő mértékben járult hozzá egy új kutatási ág kialakulásához, s ezáltal a katalízisnek az a része lett körülhatárolva, mely a kis molekulatömegű szerves molekulák katalizátorként való használatát tárgyalja és ezek sajátságait kutatja.

Egy új tudományterület megjelenésével kapcsolatosan természetesen számos kérdés vetődik fel. Miért okozott paradigmaváltást az organokatalízis? Milyen előzmények voltak e területen, milyen egyéb tényezők járultak hozzá a terület kibontakozásához? Miért fontos koncepció az organokatalízis a szerves kémiában, s egyáltalán pontosan mire használható?

Az előadás ezen kérdésekre próbál választ adni, illetve betekintést ad a terület meghatározó eredményeire és jövőbeni kihívásaira.

Az előadó Soós Tibor az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Szerves Kémiai Intézet Organokatalízis Kutatócsoportjának a vezetője

Kísérleti rész

Katalízis

A kísérletező Zagyi Péter, a Németh László Gimnázium számos díjjal kitüntetett tanára

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

Facebook

Youtube