A 2023. évi Kémiai Nobel-díj - Új színek a kémiában

A 2023. évi Kémiai Nobel-díj - Új színek a kémiában
11/30

2023. november 30. 17:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem és online

11/30

2023. november 30. 17:00 -

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem és online


Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit.

A 2023-as kémiai Nobel-díjat a kvantumpontok felfedezéséért és fejlesztéséért osztották ki. Amikor az anyagi rendszerek mérete a nanométeres tartományba zsugorodik, sok esetben a kvantumhatások megjelenésével, a tulajdonságaik jelentősen megváltozhatnak. A kvantumpontok különlegessége, hogy színük, fluoreszcenciájuk a méretüktől függően megváltozik. A három díjazott, Alexei Ekimov, Louis Brus és Moungi Bawendi úttörő munkájukkal bebizonyították ezen részecskék létezését és forradalmasították ezen parányi részecskéknek az előállítását, megteremtve ezáltal az ipari felhasználás lehetőségét. Ma a kvantumpontok megvilágítják a képernyőket, fokozzák a LED lámpák fényét, és segítenek az orvosi diagnosztikában. Az előadásban a kvantumpontok tulajdonságaival, múltjával, jelenével és jövőjével fogunk megismerkedni.

Előadó: Gyulai Gergő vegyész, az ELTE Kémiai Intézetének egyetemi adjunktusa

Magyar természettudományi Nobel-díjasok és hozzájuk kapcsolódó kísérletek.

Kísérlet: Seregélyes János kémia szakos tanár, visszatérő vendég az Alkímia ma színpadán

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

ELTE TTK Kémiai Intézet

Népszerű kémia

Youtube