A 36. OTDK Biológia szekciójának eredményei

2023.04.27.
A 36. OTDK Biológia szekciójának eredményei
2023. április 24-26. között került megrendezésre a 36. OTDK Biológia Szekciója az ELTE TTK szervezésében. A konferencia 19 tagozatában összesen 57 első, második és harmadik díjat, 32 különdíjat és 17 szponzori jutalmat osztottak ki a szervezők.

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT), a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, továbbá a Kulturális és Innovációs Minisztérium fővédnökségével, illetve a MÁV Magyar Államvasutak Zrt és a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt főtámogatásával idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara rendezte az OTDK Biológia Szekcióját. A konferencia ügyvezető társelnökei dr. Müller Viktor docens, oktatási dékánhelyettes és dr. Varga Máté docens.

A konferencia gyémánt fokozatú támogatói a Charles River Laboratories, a Solvo Biotechnológiai Zrt és a Ceva-Phylaxia Zrt. A konferencia arany fokozatú támogatója a Motorpharma Kft. A konferencia ezüst fokozatú támogatói az Auro-Science Consulting Kft, az Experta Kft., a Bio-Science Kft. és a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete. A konferencia alap fokozatú támogatója a Turbine Kft.

Díjazottak

A konferencia 19 tagozatában összesen 57 első, második és harmadik díjat, 32 különdíjat és 17 szponzori jutalmat osztottak ki a szervezők. A legtöbb díjazottat küldő egyetemek a következőképpen alakultak: A Szegedi Tudományegyetem hallgatói összesen 23 helyezést értek el és 9 különdíjat nyertek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói összesen 18 helyezést és 11 különdíjat, a Pécsi Tudományegyetem hallgatói pedig összesen 6 helyezést és 4 különdíjat.

Az ELTE TTK hallgatói összesen 4 első díjat, 7 második díjat, 5 harmadik díjat és 8 különdíjat szereztek.

A Doktoranduszok Országos Szövetségének jutalmát az az előadó kapta, aki az egész konferencián a legmagasabb pontszámot érte el. Az elismerő oklevelet Balázs Dóra, a DOSZ Biológiai és Kémiai Tudományok Osztályának elnöke adta át a Szegedi Tudományegyetem hallgatójának, Guller Zsófia Eszternek, aki a Növényökológia tagozatban indult Felülvetéssel kezelt alföldi löszparlag regenerációs folyamatainak hosszú távú vizsgálata című dolgozatával.

A Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának díját a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Nagy Valentina nyerte el Plazmából izolált extracelluláris vezikulák Raman spektroszkópiai vizsgálata tumordiagnosztikai célból című dolgozatával, amit a Tumor- és orvosi biológia tagozatban mutatott be. A Reménység kitűzőt dr. Bugyik Edina, az OTDT Biológia Szakbizottságának PSAT delegált tagja adta át.

A konferencia zárásaként az OTDK stafétát átvette a Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Fehér Attila, a soron következő, azaz a 37. OTDK Biológia Szekció ügyvezető elnöke.

Tehetséggondozás

A konferencián számos a biológia iránt érdeklődő középiskolás diák is részt vett. Az előzetesen meghirdetett programokon túl az Etológia, Viselkedésökológia, Humánbiológia tagozatot követően az érdeklődőknek Pongrácz Péter etológus tartott szakmai mentorálást. A középiskolások részvételével az OTDT tehetséggondozó tevékenysége immár tizenéves kortól a doktori tanulmányaikig elkíséri a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat.

Részletes eredménytáblázat.