A bélbaktériumok bakteriofágjai befolyásolják a daganatterápia hatékonyságát

2020.08.31.
A bélbaktériumok bakteriofágjai befolyásolják a daganatterápia hatékonyságát
Az ELTE kutatói kimutatták, hogy a bélrendszerben található baktériumokat fertőző bakteriofág vírusok hatással vannak az immunválasz kialakulására. Kollégáink nemzetközi kutatócsoporttal együttműködésben kutatták, hogy a bél ökoszisztémája miként befolyásolhatja a rákellenes immunválaszt.

Számos friss tanulmányban kimutatták már, hogy a bél mikróbáknak hatása van olyan széleskörűen alkalmazott tumor terápiákra, mint például a kemoterápia vagy bizonyos immunterápiák. Ezek a vizsgálatok kiemelik a mikróbák terápiás lehetőségét a daganatterápiák során.

Papp Krisztián és Csabai István, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék és a FIEK Bioinformatikai Kutatócsoport kutatói részt vettek egy nemzetközi együttműködésben, melynek eredményét a rangos Science folyóiratban publikálták. Egereken végzett kísérletekben azt találták, hogy a bélben gyakran megtalálható Enterococcus nemzetségbe tartozó

baktériumokat fertőző bakteriofág vírusnak hatása van a rákellenes immunterápia eredményességére.

A felfedezés a későbbiekben akár klinikai gyakorlatba is átültethető lehet. 


Bakteriofág. A kép forrása.

Korábban már mások is feltételezték, hogy a bél mikróbái olyan memória T sejteket indukálnak, melyek felismernek bizonyos tumor antigéneket, de ennek mechanizmusa ez idáig ismeretlen volt. A most megjelent közlemény bizonyítja, hogy egy a bélben élő baktériumokat fertőző bakteriofág olyan immunválaszt vált ki, ami segíti a tumorellenes terápiát. Egerekben ez a speciális bakeriofágot tartalmazó baktérium hatékonynak bizonyult a tumor kezelésében. Az emberi mintákban a bakteriofág jelenléte javította a túlélési esélyeket immunterápiát követően.

 

További információ: Science

A borítókép forrása.