A biotechnológia jelentősége napjainkban

A biotechnológia jelentősége napjainkban
10/14

2021. október 14. 17:00 - 18:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem

10/14

2021. október 14. 17:00 - 18:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem


Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit.

Miután 1919-ben Ereky Károly megalkotta a biotechnológia kifejezést, a tudományág napjainkig töretlenül fejlődik, sőt az informatika mellett talán a legjelentősebb hatású innovációkkal ajándékozta meg a Föld lakosságát. A biotechnológia vívmányai nélkül nem lennénk ennyien, nem boldogulnánk a lakosság táplálék szükségleteinek kielégítésével, nem emelkedne folyamatosan a várható átlagéletkor, de a SARS-CoV-2 elleni védekezés is kimerült volna a távolságtartásban.

Földünk megóvása, az élet fenntartása biotechnológia nélkül jelenleg elképzelhetetlen. A genetikailag módosított organizmusok térnyerése elkerülhetetlen, az elérhető technológiákkal ma már álomszerű, vagy éppen rémálomszerű eredményeket tudunk felmutatni. Ennek szabályozása az emberi faj jövőjének egyik legnagyobb kihívása.

Előadó: dr. Erdélyi Balázs, a Fermentia Kft. ügyvezető igazgatója, biotechnológus

Kísérletek mikro- és makroorganizmusokkal.

Kísérletek: Sebő Péter - Varga Bence, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanárai

Az ELTE TTK Kémiai Intézet egy kutató-oktatójának vagy meghívott külső előadónak kb. 45-60 perces előadása a kutatásához kapcsolódó témában, tanárok és diákok számára közérthető módon. Kísérleti bemutató: előadáshoz kapcsolódó vagy más látványos, ritkán látható, speciálisan kidolgozott kísérletek az ELTE TTK Kémia Intézet oktató-kutatói és hallgatói bemutatásában, illetve 2021-ben középiskolai tanárok által mintegy 25–40 percben.

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

Facebook 

Youtube