A felfedező kutatástól az innovációs hasznosulásig

2023.01.23.
A felfedező kutatástól az innovációs hasznosulásig
"ELTE Tudomány Innováció 2023" címmel összefoglaló jelent meg az egyetem világszinten úttörő technológiai, gazdasági és társadalmi fejlesztéseiről. Az ELTE Termszettudományi Kar számos kiemelkedő kutatási projektje szerepel a kiadványban, amely ingyenesen letölthető.

Az Eötvös Kiadó szerkesztésében készült munka az ELTE számos területet érintő, az alapkutatástól a társadalmi hasznosításig terjedő, komplex és nem egyszer nemzetközi együttműködésben zajló innovációs tevékenységét mutatja be. Bár minden fontos programról az egyetem sokszínűsége miatt sem tud számot adni, a legfontosabb irányokat és teljesítményeket ismerteti. Tartalmában felöleli a természet- és társadalomtudományokban vagy a neveléstudományban elért eredményeket éppen úgy, mint a nagyszabású informatikai fejlesztéseket. 

Szó esik a világraszóló gyógyszerfejlesztő EvolVeritasról és Motorpharmáról, a mikrobiológiai diagnosztikával foglalkozó FIEK-ről, a Covid ellen is küzdő Pharmalabról, a laboratóriumi szolgáltatásokat nyújtó Központi Kutató és Ipari Kapcsolatok Centrumról. Megjelennek a kiemelkedő asztrofizikai kutatások (gravitációs hullámok, Higgs- és W-bozon, űridőjárás-előrejelzés, szuperszámítógépek és részecskegyorsító fejlesztés) is.

A képi anyagban gazdag összefoglalót a közérthető kutatásleírások, a kutatásokhoz kapcsolódó érdekes történetek és a kutatásvezetőket is bemutató interjúk teszik színessé és olvasmányossá. 

A teljes kiadvány letölthető innen.