A hét műtárgya: telepes korall

2022.03.21.
A hét műtárgya: telepes korall
Az ELTE Természetrajzi Múzeum alapításának 20. évfordulója alkalmából hetente bemutatunk egy-egy érdekes múzeumi példányt. A hét műtárgya most a Pleurodictyum problematicum, azaz telepes korall, amely az Eifel-hegység (Rajnai-palahegység, Németország) devon időszaki, azaz mintegy 395 millió éve lerakódott kőzetrétegeiből származik. Az ELTE Természetrajzi Múzeuma Biológiai és Paleontológiai kiállításán látható maradvány szélessége 4 cm.

A példány a földtörténet ókorának is nevezett paleozoikum egyik jellemző csoportjába, a Tabulata rendbe tartozik, amely nevét az egyes korallvázakat részekre tagoló lemezekről, a növekedés irányára merőleges tabulákról kapta. A Pleurodictyum nemzetségen is megfigyelhető azonban a vázépítésnek a korallokra oly jellemző változatossága, ami az esetében az alig kifejlődött tabulákban és az általában jellemző sugárirányú vázelemek hiányában mutatkozik meg.

A Tabulata korallok a vázukat a kalcium-karbonát legközönségesebb és legstabilabb módosulatából, kalcitból építették, ellentétben a mai korallokkal, amelyek váza a másik gyakori ásványi módosulatból, aragonitból van. Az utóbbi anyagú vázak az évmilliók során a kőzetekben gyakran feloldódnak, vagy kalcittá kristályosodnak át. Ritkábban azonban az utóbbi is feloldódik, és a váz helyén, amint a példány esetében is, üreg marad. Amit látunk tehát, az a korallváz egykori belső üregeinek a kővé vált kitöltése.

A Pleurodictyum lapos zsömle alakú, ám egészben csak ritkán nyerhető ki a kőzetekből. Sokkal gyakoribb, hogy – amint a példány esetében is – az alsó felszíne tárul fel a kalapálás eredményeként. A közepén látható hajlott „csövek” a Hicetes nevű gyűrűsféreg maradványai, amely feltehetően parazita volt, és amely a világszerte elterjedt Pleurodictyum szinte minden példányában megtalálható. Figyelemre méltó, hogy a gazdaállatnak a devonban történt kihalásával együtt a Hicetes is kihalt.

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves jubileumi rendezvénysorozatára összeállított hét műtárgya sorozat darabjai megtekinthetők a kiállításokon. Különleges hétvégi nyitvatartás: 2022. március 26-án, április 23-án, május 14-én és június 11-én (szombaton) 15 és 19 óra között.

A Hét Műtárgya sorozatban elsőként a Pallasit meteoritot mutattuk be.