A jól képzett szaktanárok jelentik a természettudományos képzés alapját

2022.05.10.
A jól képzett szaktanárok jelentik a természettudományos képzés alapját
Igazán örvendetes, hogy az ELTE Természettudományi Karán szinte megduplázódott a kémiatanár-képzésre első helyen jelentkezők száma: 2022-ben 19 fő, 2021-ben 11 fő jelölte be az ELTE TTK kémiatanár képzését első helyen. Ez ugyan még mindig nem elegendő létszám az országos tanárhiány pótlására, de a javuló tendencia bizakodásra adhat okot.

A kémiai ismeretek fontos részét képzik az általános alaptudásnak, hiszen ennek hiányában nehezen érthetők a hétköznapi életünk olyan fontos kérdései, mint a környezetvédelem, vagy az élelmiszer-biztonság. A kémiához kapcsolódó iparágak Magyarország leginnovatívabb ágazatai közé tartoznak. Érezhető a hiány a kémiát alaposan ismerő, a kutatás-fejlesztés különböző ágaiban elhelyezkedni kívánó szakemberek tekintetében. A természettudományos szakemberképzés szempontjából döntő jelentőségű, hogy az általános- és középiskolákban jól képzett és motivált szaktanárok tanítsák a diákokat.

Az ELTE Természettudományi Kara kiemelt küldetésének tekinti, hogy a természettudományos tárgyakkal már általános iskolás korban megismertesse a gyermeket, amelyeket a középiskolai kémiaoktatás során még inkább elmélyítenek. Ezért az ELTE TTK számos tudományterületen szerteágazó tehetséggondozási, oktatási- és tudománynépszerűsítő tevékenységet végez nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is.

Az ELTE TTK Kémiai Intézete 2022 őszétől gyökeresen megújult kémiatanár-képzéssel várja az ország legjobb természettudományi karára jelentkezőket.

Ebben az új képzésben a jövendő tanárok speciálisan számukra kialakított tematikájú és módszertanú kurzusokon fogják a kémiai szaktudást elsajátítani, elválasztva a vegyészképzéstől, amely a kutatás-fejlesztés utánpótlását szolgálja. Az új képzési struktúra kialakításába az első pillanattól kezdve bevontuk a középiskolában tanító kollégáinkat. Törekvéseinket a munkaerőpiac számos meghatározó szereplője támogatja.

Mi abban hiszünk, hogy a jövő generációja számára a kémiát megszerettetni és megtanítani csak jól képzett kémiatanárok tudják.


Tudjon meg többet a kémia területén végzett tehetséggondozási és tudománynépszerűsítő tevékenységeinkről.