A Joseph Cours-pályázat idei nyertesei

2021.12.03.
A Joseph Cours-pályázat idei nyertesei
Az ELTE Tudományos Tanácsa 2021-ben Jezsó Bálint és Marx Anita doktoranduszoknak ítélte oda a fiatal biokémikusoknak és genetikusoknak adható egyetemi támogatást.

Joseph Cours amerikai professzor 2016 őszén 4000 dolláros adományt juttatott el az ELTE-re, miután idelátogatott. A Tudományos Tanács – mint az Egyetem kutatási-fejlesztési-innovációs stratégiájának kialakításáért és megvalósításáért felelős testület – a tudományos tevékenység ösztönzése, a fiatal kutatók támogatása és kiemelkedő tudományos teljesítmények elismerése érdekében az adományból 2017-ben hirdetett először pályázatot a biokémia és genetika területén tevékenykedőknek. 

Idén a színvonalas pályaművekből a bírálóbizottság a jelentkezők publikációs tevékenységét, tudományos előéletét és doktori képzéshez kapcsolódó eredményeit vizsgálva Jezsó Bálintot és Marx Anitát ítélte nyertesnek. A két doktorandusz 2021. november 26-án  A tudományos kutatás napja az ELTE-n rendezvényen vette át az ösztöndíjat Borhy László rektortól.

Jezsó Bálint az ELTE-n végezte alap- és mesterszakos tanulmányait, jelenleg a Biológia Doktori Iskola hallgatója. Tagja a Magyar Genetikusok Egyesületének, a Visegrád Group Society for Developmental Biology-nak és a German Stem Cell Network-nek. 2018-ban az ELTE TTK Kiváló Hallgatója lett. Eddigi tudományos munkája elsősorban fény- és elektronmikroszkópos vizsgálatokra, konfokális mikroszkópiára, a szükséges előkészítési munkálatokra és képanalízisre terjedt ki, jelenleg egy RecQ helikáz funkcióvesztéses mutációját vizsgálja zebradánióban.

Marx Anita szintén az ELTE-n végezte alap- és mesterszakos tanulmányait, jelenleg a Biológia Doktori Iskola hallgatója. Tudományos tevékenységét az ELTE Immunológiai Tanszékén kezdte meg, az akkor FcRn és Ellenanyag, ma már Humorális Immunválasz, Immunbiotechnológia Kutatócsoporthoz csatlakozva. Részt vett a csoport újgenerációs szekvenálás (NGS) protokolljainak beállításában, egér mintáktól kezdve humán mintákig. Doktori munkája során a humán onkohemtológiai myeloma multiplex betegség kezelését segítő vizsgálat kifejlesztésén dolgozik.

A pályázat nyertesei 11 hónapon át havi 50e Ft-os ösztöndíjat kapnak, az ösztöndíjas időszakban elért eredményeikről Q1 kategóriájú publikációban kell beszámolniuk.

Korábbi nyertesek: 2017: Gógl Gergő Zsolt, 2018: Szikora Bence, 2019: Lukácsi Szilvia Zsófia, Erdős Gábor Dániel, 2020: Nagy-Baló Zsuzsa, Kovács Zoltán

Forrás: elte.hu