A klasszikus kísérletek kiváltása az élelmiszer- és anyagtudomány területén
2024. november 07. 17:00
ELTE TTK Kémiai Intézet, 0.83 Eötvös terem 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és online
2024. november 07. 17:00 -
ELTE TTK Kémiai Intézet, 0.83 Eötvös terem 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A és online
A kemometria és a gépi tanulási algoritmusok kombinációja az infravörös (és közeli infravörös) spektroszkópiával (IR/NIR) forradalmasította az analitikai elemzéseket mind az élelmiszer-, mind az anyagtudomány területén. Az IR spektroszkópia lehetővé teszi a minták összetételének gyors, roncsolásmentes és környezetbarát elemzését, emellett pedig kémiai információkban gazdag, összetett spektrális adatokat szolgáltat. Ezek a spektrális „ujjlenyomatok” a fejlett gépi tanulásos módszerekkel kombinálva egy új irányt nyitottak a többváltozós kemometriai modellezésben.
Míg az élelmiszertudományban ez a szinergia javítja az élelmiszerek minőségének, biztonságának, eredetiségének és nyomon követhetőségének értékelését, addig az anyagtudományban megkönnyíti az új anyagok kémiai, fizikai vagy akár mechanikai tulajdonságainak gyors meghatározását. Az előadó szemléletes példákkal mutatja majd be mindkét tudományterületen a kemometria és a (N)IR spektroszkópia hatékony alkalmazásának lehetőségeit.
Előadó: Rácz Anita vegyész, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.
Elektrokémiai kísérletek saját készítésű potenciosztáttal.
Kísérlet: Vámos István a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum oktatója.
A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.